mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  21.01.2022 08:35:00

Podmínky cestování do Švédska a návratu do ČR od pátku 21. 1. 2022

COVID 19 - aktuální podmínky cestování do Švédska a návratu do ČR

21.01.2022 / 08:30 | Aktualizováno: 21.01.2022 / 08:35

Velvyslanectví ČR ve Stockholmu doporučuje občanům sledovat aktuální informace na internetových stránkách Ministerstva zahraničních věci ČR a Ministerstva vnitra ČR.

Při cestách do Švédska najdete aktuální informace na stránkách Krisinformation.

Při cestách ze Švédska do ČR najdete aktuální informace o vstupu do ČR na stránkách Ministerstva zahraničních věci ČR a na stránkách Ministerstva vnitra ČR.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ ŠVÉDSKA

Z rozhodnutí švédské vlády pd pátku 21. 1. 2022 musí cizinci cestujícím z EU/EHP při vstupu na území Švédska předložit EU digitální certifikát o očkování proti covid19, EU digitální certifikát o prodělání nemoci nebo negativní výsledek testu na infekci covid-19 maximálně 72 hodin starý.

Akceptovány jsou testy PCR i antigenní. Test na infekci COVID-19 musí být proveden před příjezdem do Švédska, tzn. test není možno provést až po příjezdu do Švédska.

Více informací naleznete zde:

https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/travel-to-and-from-sweden/

https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incidents/2020/official-information-on-the-new-coronavirus/visiting-sweden-during-the-covid-19-pandemic

 

2. OČKOVANÉ OSOBY

I očkovaní cizinci starší 12 let se musí při příjezdu do Švédska prokázat negativním testem na Covid-19 ne starším 48 hodin. Akceptovány jsou testy PCR i antigenní. Test na infekci COVID-19 musí být proveden před příjezdem do Švédska, tzn. test není možno provést až po příjezdu do Švédska.

Přístup ke službám na území Švédska (hotely, restaurace aj.) závisí na kapacitních možnostech poskytovatele v závislosti na množství klientů při dodržování bezpečné vzdálenosti. Certifikát o očkování je vyžadován na veřejné akce nad 500 osob.

3. TESTOVANÉ OSOBY

Cizinci starší 12 let se musí při příjezdu do Švédska prokázat negativním testem na Covid-19 ne starším 48 hodin. Akceptovány jsou testy PCR i antigenní. Test na infekci COVID-19 musí být proveden před příjezdem do Švédska, tzn. test není možno provést až po příjezdu do Švédska.

Přístup ke službám na území Švédska (hotely, restaurace aj.) závisí na kapacitních možnostech poskytovatele v závislosti na množství klientů při dodržování bezpečné vzdálenosti. Certifikát o očkování je vyžadován na veřejné akce nad 500 osob.

4. OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

I cizinci starší 12 let, kteří prodělali infekci Covid-19 se musí při příjezdu do Švédska prokázat negativním testem na Covid-19 ne starším 48 hodin. Akceptovány jsou testy PCR i antigenní. Test na infekci COVID-19 musí být proveden před příjezdem do Švédska, tzn. test není možno provést až po příjezdu do Švédska.

Přístup ke službám na území Švédska (hotely, restaurace aj.) závisí na kapacitních možnostech poskytovatele v závislosti na množství klientů při dodržování bezpečné vzdálenosti. Certifikát o očkování je vyžadován na veřejné akce nad 500 osob.

5. DĚTI

Děti do 12 let nemusí při vstupu do Švédska v souvislosti s pandemií Covid-19 předkládat žádné výsledky testů ani certifikáty. Děti ve věku 12 let a starší se musí při příjezdu prokázat negativním testem na Covid-19 ne starším 48 hodin. Akceptovány jsou testy PCR i antigenní. Test na infekci COVID-19 musí být proveden před příjezdem do Švédska, tzn. test není možno provést až po příjezdu do Švédska.

6. PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

Při příjezdu do Švédska není třeba vyplnit příjezdový formulář.

 

7. PODMÍNKY NA MÍSTĚ

Od 23. 12. 2021 se zpřísňují vybraná opatření týkající se například shromažďování a veřejných akcí a míst, kde se podává jídlo a pití.

Podrobné aktuální informace naleznete zde: https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incidents/2020/official-information-on-the-new-coronavirus/current-rules-and-recommendations

Očkovací certifikáty jsou požadovány na veřejných akcí pro více než 50 osob.

Doprava po Švédsku není omezena.

 

8. POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

V případě zdravotních problémů a příznaků onemocnění COVID-19 ve Švédsku zůstaňte doma a volejte linku 1177.

 

9. TRANZIT

Povinnost prokázat se negativním testem ne starším než 48 hodin platí pro každý vstup na území Švédska včetně tranzitu přes švédské území.

 

10. UŽITEČNÉ KONTAKTY

Více informací o situaci v zemi a podmínkách cestování najdete na stránkách švédské vlády http://www.krisinformation.se/en

Informace švédské policie k omezením souvisejícím s pandemií viz https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/travel-to-and-from-sweden/

 

11. NÁVRAT DO ČR

Přehled podmínek návratu do ČR naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věci zde https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/nova_pravidla_navratu_do_cr_od_9_7_2021a.html

Od 3. 1. 2022 je Švédsko zařazeno mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy covid-19, barva tmavě červená.

Pro potřeby tranzitu přes Německo a Polsko si ověřte aktuální informace na velvyslanectví ČR v příslušné zemi.

 

Vydání osvědčení o uzdravení z onemocnění covid-19 ve Švédsku

Pokud je vám alespoň 16 let, máte švédské osobní číslo a švédskou adresu, můžete při splnění dalších podmínek získat potvrzení o uzdravení z nemoci covid-19. Více informací a regionální opatření naleznete na webové stránce 1177.se .

Při onemocnění covidem-19, si nechte vyškoleným zdravotnickým pracovníkem provést NAAT test (PCR) na covid-19 (nikoliv samovyšetřením nebo sebetestováním). Nejdříve 11 dní po pozitivním testu si můžete prostřednictvím webu 1177.se požádat poskytovatele zdravotní péče o potvrzení o uzdravení. Pokud máte digitální poštovní schránku (Digimail, E-boks, Kivra nebo Min myndighetspost), bude vám certifikát o uzdravení zaslán tam. Pokud nemáte digitální poštovní schránku, bude vám potvrzení o uzdravení zasláno na adresu uvedenou v registru obyvatel. Maximální doba platnosti osvědčení je 180 dní od data prvního pozitivního výsledku testu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688