Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  20.01.2022 00:00:00

Šest kulturních projektů krajských příspěvkových organizací získá 5,3 milionů korun, schválila Rada Středočeského kraje

Rada kraje schválila kofinancování 6 kulturních projektů v celkové částce 5,3 milionu korun, které si pro své návštěvníky připravily krajská muzea a galerie. Středočeský kraj se bude na projektech podílet celkovou částkou ve výši 3,4 milionu korun. Mezi projekty, které příspěvkové organizace v oblasti kultury připravily patří například virtuální realita v edukačních programech Lektorského centra GASK.

Projekty jsou spolufinancované Ministerstvem kultury ČR, přičemž podíl kraje dosahuje téměř 65 %. „Záběr projektových záměrů krajských příspěvkových organizací je velmi široký. Od edukačních programů využívajících virtuální realitu, přes praktické ukázky starověkých řemesel až po restaurátorské práce,“ doplňuje Václav Švenda, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Mezi projekty, které příspěvkové organizace v oblasti kultury připravily patří například virtuální realita v edukačních programech Lektorského centra GASK. Radní Švenda vysvětluje záměr Kraje: „Dlouhodobě se snažíme podporovat naše příspěvkové organizace v přípravě vzdělávacích programů, které přitáhnou mladou generaci. Programy GASKU patří v tomto směru k těm nejúspěšnějším.“ Cíle projektu využívajícího virtuální realitu v muzejní edukaci, specificky v galerii moderního a současného umění jsou podpora rozvoje kritického myšlení, mediální a digitální gramotnosti a rozvoj kreativity.

Projekt představuje nový audiovizuální program v umění. GASK navazuje na úspěšnou realizaci projektu podpořeného MK ČR pro rok 2021. Program se zaměřuje na témata od první světové války po dnešek. Cílem zvolené kombinace programů je představit žákům v běhu desetiletí dějiny umění jako prostředek reflexe komplikovaných událostí 20. století. Ústředním motivem programu je konkrétní umělecké dílo ze stálé expozice GASK. V nové situaci edukačního programu se umělecké dílo stává nositelem poselství a zprávou o osudu nejen umělce, ale celé generace.

Cyklus koncertů pro školy, který připravuje Památník Antonína Dvořáka, je dalším z podpořených programů. Cílem projektu je přiblížení Dvořákova odkazu mladší generaci prostřednictvím těchto specializovaných profesionálních koncertů a probudit v ní zájem o umění a vážnou hudbu. Program budou tvořit Dvořákovy skladby, často inspirované pobytem na Vysoké, součástí bude také vysvětlující komentář k prezentovanému dílu. Projekt je zaměřen na základní, střední a umělecké školy.

Přiblížit dětem život lidí v pravěku, to je záměr projektu Regionálního muzea v Jílovém u Prahy s názvem Cesta do pravěku. Cílem je seznámení žáků s tradičnímu řemesly pravěku. Radní Švenda oceňuje praktické ukázky „Kdo z nás si jako malý nezkoušel rozdělat oheň třením dřívek, nebo si nehrál na indiány? Jsem rád, že i v době virtuální reality umožňujeme dětem zažít na vlastní kůži, jak se mlelo obilí, nebo jakými zbraněmi si pravěcí lidé obstarávali obživu,“ dodává radní.

V rámci expozice bude vytvořeno interaktivní výukové zázemí pro základní a střední školy. Žáci si mohou vše prakticky vyzkoušet od mletí obilí po střelbu z luku. Během jednoho roku od získání dotace projde vzdělávacím programem 1500 žáků.

Kromě uvedených projektů Galerie Středočeského kraje, Regionálního muzea v Jílovém u Prahy a Památníku Antonína Dvořáka, Kraj, spolu s MK ČR, podpoří také Obnovu střešního pláště Arnoldinovského domu v Brandýse nad Labem, který má ve správě Oblastní muzeum Praha východ.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688