Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  20.01.2022 00:00:00

Radní Středočeského kraje schválili smlouvu o spolupráci s Pardubickým krajem na zajištění veřejné dopravy mezi kraji

Rada Středočeského kraje schválila na dnešním zasedání návrh smlouvy o spolupráci s Pardubickým krajem, která povede k efektivnímu zajištění mezikrajské dopravní obslužnosti regionálními autobusovými linkami. Cílem je společně zajistit udržitelný rozvoj linkové dopravy v krajích a současně dále zlepšovat veřejné služby v přepravě cestujících. V neposlední řadě také optimalizovat náklady spojené s dopravou cestujících. Znění smlouvy musí ještě posvětit zastupitelstvo.

Středočeský kraj si uvědomuje potřeby neustálého zkvalitňování nabídky veřejných služeb v přepravě cestujících veřejnou linkovou dopravou. „Rozvojem mezikrajské spolupráce dojde ke zkvalitnění a k zatraktivnění veřejné dopravy pro cestující zejména v oblasti Týnecka a Čáslavska a ke zvýšení konkurenceschopnosti veřejné dopravy vůči individuální automobilové dopravě,“ vysvětluje radní pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký.

Podpisem smlouvy si kraje vzájemně udělí souhlas k provozování veřejné linkové dopravy na území sousedního kraje. Oba kraje také případně hradí dopravcům příslušnou kompenzaci ztráty nebo úhradu prokazatelné ztráty při zajišťování dopravní obslužnosti v příslušné délce spojů, na jejichž provozu mají zájem, a to na základě smluv uzavřených s příslušnými dopravci.

Středočeský kraj má jednoznačně zájem na tom, aby poskytování služeb na mezikrajských linkách bylo zachováno. S ohledem na komfort cestujících považuji za zcela nevhodné, aby byl případný provoz mezi kraji zajišťován různými dopravci, případně dokonce v souběhu a s nutností přestupu či opětovného odbavení cestujících. Je pro mě prioritou, aby cestování bylo pro Středočechy co nejkomfortnější,“ doplňuje radní Borecký.

Kraje se také zavazují vzájemně zabezpečit, aby organizátoři dopravy navzájem spolupracovaly při přípravě a rozvoji mezikrajských linek, přičemž spolupráce spočívá v činnostech zahrnujících smluvní, ekonomické, dopravně inženýrské, tarifní a technické zajištění systému, včetně dalších organizačních činnostech potřebných k bezproblémovému fungování veřejných služeb v přepravě cestujících.

Rada na dnešním zasedání schválila také dodatek k již uzavřené smlouvě s krajem Plzeňským. Samotnou smlouvu kraje podepsaly již v roce 2018, nyní se však pro stabilitu a plynulost financování mezikrajské veřejné dopravy dohodly na změně v rámci finančních transakcí. „Smlouvy se pozmění tak, že kraje budou hradit měsíční zálohové platby formou vyrovnávací platby tak, aby nedocházelo ke zbytečným bankovním převodům,“ dodává radní Borecký.

O finálním schválení smlouvy i dodatku bude ještě rozhodovat na svém zasedání Zastupitelstvo.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688