Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)
Z regionů  |  20.01.2022 00:00:00

Pracoviště spánkové medicíny v chomutovské nemocnici významně rozvíjí svou činnost

Pracoviště spánkové medicíny při Neurologickém oddělení Krajské zdravotní, a. s. – Nemocnice Chomutov, o. z., postupně rozvíjí svou činnost od roku 2018. V současné době nabízí diagnostiku a terapii poruch spánku s dominantním zaměřením na poruchy dýchání ve spánku a poruchy spánku u neurologických onemocnění. V loňském roce získal vedoucí lékař MUDr. Kamil Slowik nadstavbovou specializaci ve spánkové medicíně a pracoviště získalo akreditaci komplexního spánkového centra.

Tisková zpráva ze dne 20. ledna 2022

Po získání akreditace můžeme bez omezení provádět komplexní diagnostiku a léčbu v celé šíři oboru spánkové medicíny. Aktuálně máme v péči kolem 300 pacientů a další rychlým tempem přibývají. V současné covidové době rozvíjíme především telemedicínu. Využíváme všechny dostupné technologie, které minimalizují rizika nákazy infekcí, ale také zlepšují komfort náš i pacientů během diagnostiky i léčby,“ říká MUDr. Kamil Slowik.

Pracoviště spánkové medicíny v chomutovské nemocnici se skládá z ambulantní a laboratorní části. Ambulantní složku představuje spánková poradna pro všechny pacienty s poruchami spánku nebo bdění a ventilační poradna pro pacienty léčené neinvazivní přetlakovou ventilací. Laboratorní část využívá lůžka na standardní stanici neurologického oddělení k limitované polygrafii nebo offline titraci přetlakové ventilace a dvě lůžka na monitorovaném pokoji v rámci neurologické jednotky intenzivní péče k videopolysomnografii nebo online manuální titraci přetlakové ventilace. Dále mají zdravotníci možnost provádět test mnohočetné latence usnutí (MSLT) nebo test udržení bdělosti (MWT).

Pracoviště nabízí komplexní diagnostiku a terapii všech poruch spánku. Primární zaměření je na poruchy dýchání ve spánku (působnost zahrnuje okresy Chomutov, Most a Louny) a neurologická onemocnění s vazbou na spánek (působností je celý Ústecký a Karlovarský kraj). Do poradny přicházejí pacienti s poruchami cirkadiánního rytmu, syndromem neklidných nohou, s různými abnormálními projevy během spánku (například náměsíčnictví či skřípání zuby) nebo s těžkou a chronickou nespavostí. Od prosince roku 2021 provádí specialisté chomutovského pracoviště odbornou supervizi nad vznikajícím pracovištěm nižšího typu v Nemocnici Sokolov, odkud budou proudit další pacienti k zavedení odpovídající léčby.

Zásadním krokem ke stanovení správné diagnózy je získání detailních informací o spánkových návycích, denním režimu, psychické i fyzické kondici pacienta. Z velké části již tyto informace postačují k vysvětlení stesků, pro které pacient do poradny přichází. Kvalitní anamnéza je tedy pro vytvoření pracovní diagnózy zcela základní. Další vyšetřovací metody jsou voleny na základě stanovené pracovní diagnózy – k jejímu potvrzení či vyvrácení. Spánková medicína navíc využívá specializované dotazníky k orientačnímu zhodnocení depresivity, úzkosti, nadměrné denní spavosti, noční nespavosti nebo třeba přítomnosti abnormálního chování ve spánku.

Další pracoviště spánkové medicíny má Krajská zdravotní, a. s., v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.


Zodpovídá: Bc. Jan Nový
Vytvořeno / změněno: 20.1.2022 / 20.1.2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688