army.cz (MO ČR)
Armáda  |  19.01.2022 00:00:00

Moderní výstroj, výzbroj i další nasazení čeká letos aktivní zálohu

Vybavení vojáka aktivní zálohy se v současné době liší podle jeho zařazení. Záložníci při útvarech mají s ohledem na specifické činnosti jiný materiál než u pěších rot při KVV. V letošním roce si ale z pohledu výzbroje a výstroje polepší všichni: Dokončeno by mělo být vybavení vojáka AZ přilbou s balistickou ochranou, spacími pytli a karimatkami.

Dodávka nových ochranných balistických přileb 2017 od firmy Argun započala v září 2020. První kusy tehdy mířily k jednotkám, které držely hotovost pro alianční reakční síly. Vloni pak distribuce pokračovala nejen v rámci Armády ČR, ale právě i k jednotkám AZ.

„Za tyto helmy jsme opravdu rádi, protože ty staré, těžké snad pamatovaly ještě naše tatínky,“ říká s úsměvem svobodník Petr Toman, střelec pěší roty při KVV Karlovy Vary. Moderní přilby už on i jeho kolegové vyzkoušeli: „Jsou lehké, umožňují instalaci dalšího vybavení a mají řadu dalších výhod. Jsou to prostě helmy pro 21. století,“ hodnotí Toman.

Tento a příští rok by měli aktivní záložníci nafasovat také nové balistické vesty. Podle Petra Tomana jsou obrovským posunem vpřed: „Mají například daleko přehlednější a logičtější umístění sumek (kapes) na nejrůznější materiál,“ vysvětluje s tím, že jeho jednotka už díky řediteli KVV takovými vestami disponuje – získala je po chrudimských výsadkářích ještě před loňským cvičením Hradba. „Pokud dostaneme úplně nové, je to skvělá zpráva. Řada kolegů z jiných jednotek nám je na cvičení záviděla.“

Dobrou zprávou je také přezbrojení příslušníků AZ na nové ruční palné zbraně. Pokračuje výměna starých samopalů vz. 58 na nové útočné pušky CZ 805 BREN, záložníci se mohou těšit i na nové pistole CZ 75 SP 01 Phantom.

Průběžně se bude obměňovat rovněž vozový park záložníků – stejně jako profesionální armáda i oni postupně přesedlají na nové osobní terénní automobily Toyota Hilux.

Nasazení kvůli covidu je možné

Vloni v létě skončilo měsíční nasazení 220 vojáků AZ v Národním očkovacím centru O2 universum. Záložníci tehdy podle teritoriálního velitele plukovníka Antonína Gensera ukázali, že jsou schopní doplnit řady profesionálních vojáků a stát se jejich rovnocennými partnery.

Pokud bude koronavirová epidemie pokračovat i letos, bude podle Generálního štábu AČR možné povolat vedle Armády ČR také příslušníky AZ.

Od roku 2019 bylo v misích v zahraničí nasazeno už šest vojáků AZ, a v plánu je i letos. Vždy jde o záložníky se specifickou odborností, například zdravotník či dělostřelec.

Aktualizace benefitů pro zájemce o vstup

Do konce roku by měla být usnesením vlády schválena nová Koncepce aktivní zálohy Ozbrojených sil ČR 2030. Kromě jiného se v ní počítá s revizí současných motivačních benefitů pro zaměstnavatele i záložníky.

Podle brigádní generálky Lenky Šmerdové, poradkyně náčelníka Generálního štábu AČR pro oblast doplňování personálu, patří k současným motivačním benefitům jednak možnost aktivně se podílet na obraně vlasti, ale také získat nové odborné dovednosti a znalosti využitelné nejen v prostředí armády. V neposlední řadě lidi láká také možnost služby v zahraničí a zajímavé finanční ocenění.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688