Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  19.01.2022 14:24:14

Jak řešit nedoplatky za energie? Určitě ne drahou půjčkou

České domácnosti trápí vysoké zálohy za plyn a elektřinu. Za zdražování energií mohou především vysoké ceny na burzách, a tak není žádným překvapením, že ceníky přepisují postupně téměř všichni dodavatelé na trhu. Okamžiku, kdy dorazí konečné vyúčtování, se pak hrozí každý odběratel. Jak vysoký bude doplatek za energie a kde vzít na jeho úhradu?

Nepodceňte výběr dodavatele

Základem všeho je správný výběr dodavatele. V tomto případě se více než kdy jindy vyplatí věnovat čas pečlivému porovnávání jednotlivých tarifů a ceny fixovat na delší dobu. Začít můžete tím, že si na některém webovém kalkulátoru vypočtete úsporu a porovnáte jednotlivé nabídky. Vždy mějte připravenou svou aktuální fakturu a pokud nebudete něčemu rozumět, nebojte se zeptat. Kromě úspory na dodávkách energií můžete získat také výhodnější smlouvu či další zajímavé bonusy.

Předejděte potížím s nedoplatky a nastavte si vyšší zálohy

Osvědčeným postupem, jak předejít případným nedoplatkům, je nastavení si vyšších měsíčních záloh na dodávky plynu či elektřiny, a to alespoň o několik stovek korun vyšší, než jste platili doposud. Může být obtížné nalézt volné rezervy v již tak dost napnutém rozpočtu, ovšem vždy je snazší hradit měsíčně o něco více, než jednorázově doplácet i několik tisíc korun navíc.

Sestavte si rodinný rozpočet a nalezněte skryté rezervy

V souvislosti s předcházejícím bodem vyvstává otázka, kde v rodinném rozpočtu nalézt potřebné finance, abychom si mohli dovolit vyšší zálohy. Každý, kdo chce dobře vycházet se svými penězi, případně tvořit finanční rezervy, se neobejde bez správně sestaveného rodinného rozpočtu. Ten je alfou a omegou veškerého finančního plánování a předpokladem k tomu, abyste získali kontrolu nad finanční situací celé rodiny.

Díky dobře sestavenému plánu příjmů a výdajů dokážete snížit rizika v podobě zbytečného utrácení a případného zadlužování. Nikdo samozřejmě nechce sedět u tabulek a zapisovat každou utracenou položku, existují však způsoby, jak sestavit rozpočet v pár jednoduchých krocích a jak získat jednoduchý přehled nad tím, kolik vyděláváte a za co utrácíte.

Požádejte o splátkový kalendář

Přijde-li vám konečné vyúčtování za energie, musíte případný nedoplatek uhradit vždy v daném termínu, ani o den později. Nejhorší věc, kterou můžete udělat, je strčit hlavu do písku a čekat, zdali se problém nevyřeší sám. Pokuste se vyjednat si u dodavatele elektřiny či plynu splátkový kalendář. V praxi jde o poměrně běžnou věc. Klíčové je, abyste začali vyjednávat v předstihu a nečekali, až vám začnou chodit upomínky za neuhrazenou platbu. Pokud již čelíte předžalobní výzvě či soudnímu sporu, není zpravidla možné splátkový kalendář vyjednat.

Někteří se mohou obrátit na stát

Lidem, kteří budou v roce 2022 bojovat s tzv. energetickou chudobou, má pomoci vylepšený příspěvek na bydlení. Poslanci schválili novelu zákona o státní sociální podpoře, která má mimořádně zvýšit tzv. normativy u bydlení. Od zmíněných normativů se odvíjí nárok i výše zmíněného příspěvku na bydlení. Vyšší normativní náklady tak umožní na příspěvek dosáhnout více lidem a dalším příspěvek zvýší. Schválený návrh počítá s nárůstem normativních nákladů o 1120 až 1974 korun (podle počtu osob v domácnosti) u nájemních bytů a o 1180 až 2147 korun u vlastníků a družstevníků.

Novela také rozšiřuje okruh lidí, kteří mají na příspěvek na bydlení nárok. „Dosavadní okruh oprávněných osob je limitován nájemním nebo vlastnickým vztahem k bytu, jiné právní tituly k bytu nárok na dávku nezakládají přesto, že osoby užívající byt na základě jiného právního titulu jsou v obdobné situaci. Jedná se zejména o vztah podnájemní a užívání bytu na základě služebnosti,“ vysvětluje ministerstvo práce v návrhu. Nově tak na příspěvek dosáhnou například lidé v družstevních bytech, které jsou dále pronajímány, a také třeba senioři, kteří svůj byt převedli například na své potomky a dál ho užívají na základě věcného břemene.

Půjčka na energie? Dvakrát měř, jednou řež

Další možností, jak řešit nečekanou finanční zátěž v podobě vysokého nedoplatku za energie, je krátkodobá finanční půjčka. Toto řešení však v sobě skrývá velké úskalí. Pokud se však rozhodnete pro úvěrové řešení v časové tísni a bez dostatečných informací, můžete si tak nevědomky dláždit cestu přímo do dluhové pasti. Navíc tím fakticky nevyřešíte problém, který s vyúčtováním vznikl – úhradu dluhu. Nebudete sice dlužit dodavateli energií, ale společnosti, od které jste si finance půjčili.

Půjčku si důkladně prověřte

Pokud už jinou cestu než finanční půjčku nevidíte, vždy si důkladně srovnejte více nabídek od různých poskytovatelů a rozhodujte se také podle dalších kritérií, ne pouze podle výše RPSN či úrokové sazby. Kolik vás bude stát předčasné doplacení půjčky? Kolik zaplatíte za případné opoždění se splátkou? I tohle jsou otázky, na které byste měli znát dopředu odpověď.


Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688