cnb.cz (ČNB)
Studium  |  19.01.2022 11:09:41

Reportáž: Děti zajímaly inflace, investice a kryptoaktiva

V úterý 11. ledna zavítal vzdělávací tým ČNB v čele se členem bankovní rady Alešem Michlem na základní školu Tip Toes v Brandýse nad Labem. Pro žáky 2. stupně si zástupci ČNB připravili sérii přednášek z oblasti finanční a ekonomické gramotnosti s doprovodnými interaktivními aktivitami.

Žáky 2. stupně uvedl do světa financí Aleš Michl, který jim představil Českou národní banku z institucionálního pohledu, popsal svou práci a otevřel diskusi o všem, co je z této oblasti nejvíce zajímá. Žáci 2. stupně člena bankovní rady rozhodně nešetřili. Nejvíce se zajímali o otázky kolem inflace, investic do kryptoaktiv a zda v bitcoinu vidí budoucnost naší měny. „Věřím koruně. Bitcoin je zajímavá záležitost, než si ale koupíme jakoukoliv investici, musíme mít neustále na paměti, co nejhoršího se může s našimi penězi stát. Pochopit základní principy a umět si dohledat důležité informace. Stačí nesedět tolik u Netflixu a věnovat tomu trochu času. Není to jaderná fyzika,“ řekl studentům.Myslíte si, že budeme mít důchod?“ zazněla závěrečná otázka od žákyně. „Budete, ale nikdo neví, jak moc velký,“ odpověděl Aleš Michl s tím, že je důležité si na něj pravidelně a dlouhodobě spořit nebo investovat.

Mít pod kontrolou vlastní peníze

Půjčit si, spořit nebo investovat? Červené, žluté a zelené prasátko aneb co musím, měl bych a můžu každý měsíc zaplatit? Co znamená tajemná zkratka RPSN? Co dělat, když nám peníze chybí, a zda jsme bez starostí, když nám přebývají? Pamatovat na trojúhelník finančního rozhodování – nejdůležitější schéma pro život. Osobními financemi žáky provedl Luboš Komárek, náměstek ředitele sekce měnové a autor vzdělávacích prezentací ČNB. Studentům rovněž vštěpoval, že bez práce nejsou koláče a že je důležité se s penězi nejprve spřátelit a pak se s nimi naučit rozumně zacházet.

K čemu máme centrální banku

Od Jakuba Kunerta, hlavního archiváře ČNB a člena týmu nově vznikajícího Návštěvnického centra ČNB, se studenti mimo jiné dozvěděli, že hlavní cíl ČNB je péče o cenovou stabilitu. Rozděleni do několika týmů si dokonce vyzkoušeli roli bankovní rady ČNB a hledali řešení vysoké inflace. Také si formou hry vyzkoušeli, jak funguje vztah mezi nabídkou a poptávkou – zahráli si na obchodníky.

ČNB se ekonomické a finanční gramotnosti věnuje dlouhodobě. Svými projekty se zaměřuje především na žáky 2. stupně ZŠ, studenty SŠ, jejich učitele a širokou veřejnost, které chce přimět k promyšlenému a dlouhodobě orientovanému nakládání s osobními či rodinnými financemi.

„Členu bankovní rady Aleši Michlovi a zástupcům ČNB moc děkujeme za přínosný vzdělávací program. Výsledek a dojmy z akce předčily naše očekávání, děti byly nadšené a zájem projevovaly častými dotazy. Na akci navážeme prací s doplňujícími materiály i výletem do Návštěvnického centra ČNB,“ uvádí paní učitelka Dagmar Burkertová ze základní školy Tip Toes v Brandýse nad Labem.

„Na nejkompetentnější instituci při hledání výukového programu jsme se obrátili, abychom podpořili zájem o finanční záležitosti u našich dětí. Jsme soukromá základní škola, požadavky na kvalitu vzdělání jsou velmi vysoké a schopnost přemýšlet o tom, jak zacházet s penězi, považujeme za jednu z nejdůležitějších dovedností člověka,“ doplňuje důvody, proč se na ČNB s požadavkem o výukový program z oblasti finanční a ekonomické gramotnosti obrátili.

Všechny podklady, ze kterých se dozvíte, čím vším se u nás dříve platilo, jak spravovat vlastní rozpočet a jaké jsou úkoly ČNB, najdete na webu ČNB – některé jsou dokonce i v angličtině!

Pozvání na závěr

Do světa financí a naší měny vás vtáhne nové Návštěvnické centrum ČNB, s jehož nabídkou žáky v průběhu projektového dne seznámila Dita Vejnárková, ředitelka odboru Návštěvnické centrum ČNB.

Těšíme se, že se v něm s vámi potkáme na jaře 2022!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688