mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  18.01.2022 20:01:00

Covid-19 - aktuální podmínky cestování do Kanady a návrat do ČR

Covid-19 - aktuální podmínky cestování do Kanady a návrat do ČR

18.01.2022 / 20:00 | Aktualizováno: 18.01.2022 / 20:01

Nabízíme vám informace o aktuálních podmínkách pro cestování českých občanů do Kanady a platných omezeních přijatých kanadskou vládou v souvislosti s opatřeními proti šíření COVID-19.

VSTUP OBČANŮ ČR NA ÚZEMÍ KANADY

Od 7. září 2021 kanadská vláda znovuotevřela své hranice pro všechny plně očkované cestující. Níže naleznete přehled podmínek, které je potřeba pro vstup do Kanady splnit:

  1. Předložit potvrzení o ukončeném očkování, přičemž od poslední dávky uplynulo min. 14 dnů. Potvrzení o ukončeném očkování je potřeba předložit v anglickém nebo francouzském jazyce.
  2. Vakcíny, které jsou v Kanadě uznávány: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca/COVISHIELD, Janssen (Johnson & Johnson), Bharat Biotech, Sinopharm BIBP a Sinovac (CoronaVac, PiCoVacc). Akceptuje se i kombinace vakcín.
  3. Předložit platný výsledek PCR testu absolvovaného ne více než 72 hodin před plánovaným odletem do Kanady, případně předchozí pozitivní výsledek testu absolvovaného 10 až 180 dnů před odletem do Kanady. Předvstupní testování musí absolvovat všichni cestující od 5 let.
  4. Nemít příznaky onemocnění.
  5. Vyplnit formulář ArriveCAN (aplikace nebo web).
  6. Disponovat oprávněním pro vstup do Kanady.
  7. V případě, že je cestující náhodně vybrán, absolvovat PCR test po příletu do Kanady.

S ohledem na přítomnost nové variace omicron a zamezení jejímu dalšímu šíření kanadská vláda přistoupila od 1. 12. 2021 ke zpřísnění opatření vstupu do Kanady. Od 1. 12. vstoupilo v platnost, že všichni plně očkovaní cestující, kteří přilétají letecky z jiných zemí než ze Spojených států, se musí podrobit příjezdovému testování na COVID-19. Příjezdové testování probíhá buď přímo na letišti, nebo cestující obdrží testovací balíček a test provede v cílové destinaci. Dokud nebudou známy výsledky testu, cestující musí zůstat v izolaci. Doba čekání na výsledky testu je 1 až 3 dny.

Kanadská vláda rozšířila od 1. 12. 2021 seznam zemí se zákazem vstupu do země. S účinností od tohoto data nebude cizím státním příslušníkům, kteří byli v některé z těchto 10 zemí během předchozích 14 dnů, povolen vstup do Kanady: Botswana, Egypt, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namíbie, Nigérie, JAR a Zimbabwe.

Neočkovaní cestující s oprávněním vstupu do Kanady budou i nadále testováni při příjezdu a 8. den, dále musí zůstat v karanténě po dobu 14 dnů. Ti, kteří přilétají do Kanady letecky a nejsou očkovaní, budou od 1. 12. muset zůstat v určeném karanténním zařízení nebo na jiném vhodném místě, zatímco budou čekat na výsledek svého testu po příletu.

Kanadští občané, osoby s trvalým pobytem a osoby se statusem podle Indian Act, kteří byli v některé z výše uvedených 10 afrických zemí v předchozích 14 dnech, budou podléhat rozšířenému předvstupnímu a příjezdovému testování, screeningu a karanténním opatřením. Těmto opatřením se budou muset podrobit jak plně očkovaní cestující, tak i ti, co byli v minulosti pozitivně testování na COVID-19.

Nadále platí zákaz vstupu na území Kanady všem cizincům, tedy i českým občanům bez ukončeného očkování. Existuje řada výjimek, mezi které patří např. nejbližší rodinní příslušníci občanů Kanady, dočasní sezónní pracovníci či mezinárodní studenti.

Od 15. 1. 2022 neočkované osoby nebudou moci vstoupit na území Kanady.

 

OČKOVANÉ OSOBY

Plně očkované osoby vč. občanů ČR mohou vstoupit do Kanady za předpokladů uvedených v bodě 1.

 

TESTOVANÉ OSOBY

Na letišti před nástupem letadla s cílovou destinací Kanada je nutné předložit platný výsledek PCR testu absolvovaného ne více než 72 hodin před plánovaným odletem do Kanady, případně předchozí pozitivní výsledek testu absolvovaného 10 až 180 dnů před odletem do Kanady.

 

OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

V případě prodělaného onemocnění COVID-19 se cestující musí prokázat min. 2 dávkami akceptovaného očkování. V případě, že cestující má pouze 1 dávku (kromě vakcíny Janssen), není považován za plně očkovaného jedince.

Po prodělaném onemocnění COVID-19 a v případě bezpříznakovosti, je možné se prokázat pozitivním absolvovaným testem, který musí být proveden mezi 10 až 180 dny před odletem do Kanady. Pokud bude Váš pozitivní test akceptován, není třeba se podrobit vstupnímu testu 8. den po příletu do Kanady.

Od 15. 1. 2022 nebude možné vstoupit do Kanady bez toho, aniž by byl cestující plně očkován.

 

DĚTI

Pokud se cestující kvalifikuje jako plně očkovaný, jeho neočkované nebo částečně očkované děti musí při vstupu do Kanady splňovat specifické požadavky. To platí pro neočkované nebo částečně očkované děti mladší 12 let, které doprovázejí rodiče, nevlastní rodiče, opatrovníky nebo učitele, kteří se kvalifikovali jako plně očkovaní cestující. Děti nad 5 let musí absolvovat předvstupní PCR test do Kanady. Děti do 5 let jsou vyňati z testování po příletu do Kanady.

Neočkované nebo částečně očkované děti mladší 12 let musí absolvovat testy před vstupem, po příletu a 8. den v Kanadě, pokud nemá dítě potvrzení, že mělo pozitivní test na COVID-19 odebraný mezi 14 až 180 dny před příletem do Kanady nebo je dítě mladší 5 let věku.

Po příletu děti mladší 12 let nemohou 14 dní chodit např. do školy, tábora, účastnit se sportovních aktivit, chodit do kolektivu, vnitřního či vnějšího, musí limitovat kontakt s ostatními aj.

Neočkovaná nebo částečně očkovaná mládež ve věku mezi 12 a 17 roky musí absolvovat 14denní karanténu a podrobit se testování před odletem, po příletu a 8. den v Kanadě, nezávisle na tom, zdali doprovází plně očkovaného cestujícího.

 

PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

Od 21. listopadu 2020 je povinností pro cestující si před odletem do Kanady stáhnout a vyplnit on-line aplikaci ArriveCan.

 

PODMÍNKY NA MÍSTĚ

Konkrétní restriktivní opatření se liší napříč Kanadou, neboť důležitou roli hrají rozhodnutí jednotlivých provinčních vlád.

Veškeré oficiální informace související s šířením onemocnění COVID-19 v Kanadě naleznete na webové stránce Úřadu pro veřejné zdraví

Letecké společnosti stále provozují lety mezi Evropou a Kanadou. Od 9. srpna 2021 se rozšířil počet letišť, která můžou přijímat mezinárodní lety, z původních 4 (Montreal-Trudeau International Airport, Toronto Pearson International Airport, Calgary International Airport a Vancouver International Airport) na 9 (Quebec City Jean Lesage International Airport, Ottawa Macdonald-Cartier International Airport, Winnipeg James Armstrong Richardson International Airport, Edmonton International Airport a Halifax Stanfield International Airport).

 

POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

Od 19. března 2020 je nařízeno všem leteckým společnostem (jak v případě mezinárodních, tak vnitrostátních letů) vyloučit z přepravy všechny cestující, včetně kanadských občanů, se symptomy koronavirového onemocnění. Pro osoby cestující letecky do Kanady je povinné nosit ochranné roušky, a to i při pohybu v tranzitním prostoru.

 

TRANZIT

Kanada umožnuje tranzit přes své území všem cestujícím, tedy i českým občanům, kteří mají platnou palubní vstupenku do cílové destinace.

Českým občanům, kteří buď přilétají do Kanady, či budou využívat k tranzitu kanadská mezinárodní letiště, připomínáme povinnost mít kromě platné palubní vstupenky i platnou elektronickou registraci: Electronic Travel Authorization (eTA).

Pozn. Specifický režim platí na hranici Kanady s USA. Od 9. srpna 2021 mohou plně očkovaní občané USA a osoby s trvalým pobytem v USA (rovněž tak děti ve věku do 12 let cestující v doprovodu plně očkovaných dospělých občanů či rezidentů USA) cestovat do Kanady. Po vstupu do země nebudou muset absolvovat čtrnáctidenní karanténu. Předpokladem je očkování látkami schválenými k užití v Kanadě s tím, že od podání 2. dávky musí uplynout nejméně 14 dní. Před vstupem z USA do Kanady je třeba absolvovat PCR test 72h před započatým letem. USA otevřely své hranice 8. 11. 2021 pro plně očkované cestující. V případě letecké dopravy cestující musí kromě dokladu o očkování předložit i negativní test na COVID-19. Více o podmínkách vstupu z Kanady do USA najdete zde. Těm, kteří nebyli očkováni proti COVID-19 nebo jsou částečně očkováni, vstup do USA nebude umožněn.

 

UŽITEČNÉ KONTAKTY

Veškeré oficiální informace související s šířením onemocnění COVID-19 v Kanadě naleznete na webové stránce Úřadu pro veřejné zdraví.

Zde najdete odkazy na testovací místa v Kanadě dle jednotlivých provincií.

V případě potřeby se obraťte na Zastupitelský úřad v Ottawě nebo na Generální konzulát ČR v Torontu.

 

PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Aktuální podmínky návratu do ČR najdete na tomto odkaze: Přehled podmínek návratu do České republiky.

Cizí státní příslušníci, vč. občanů ČR, kteří nejsou plně očkovaní a nemají trvalý pobyt v Kanadě, budou moci opustit Kanadu do 28. února 2022. Musí předložit doklad o negativním výsledku PCR testu v době nástupu na palubu. Po 28. 2. 2022 je povinnost být plně očkován, bez očkování cestující nebudou moci nastoupit do letadla z Kanady do ČR. Více informací najdete zde.

 

 

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688