Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  18.01.2022 20:32:54

Kryptoprůmysl v Pákistánu se ocitá na rozcestí

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Pákistán by mohl vydělat miliardy z kryptoměn 

Podle dokumentu, který vytvořila Federace Pákistánských obchodních a průmyslových komor (FPCCI), by Pákistán mohl potenciálně získat miliardy dolarů z kryptoaktiv držených jeho občany nebo rezidenty s dvojím občanstvím. Tato federace je zároveň pákistánským politickým poradním výborem. Dokument nese název Prospect of Cryptocurrencies: A Context of Pakistan Policy Brief. Zároveň se v něm uvádí, že by Pákistán mohl navíc využít kryptoaktiva k posílení finančních zásob země. Dokument dále zmiňuje doporučení, aby Pákistán nejprve vytvořil regulační rámec a také národní strategii pro kryptoměny. To musí být podle zprávy učiněno v zájmu ochrany ekonomických zájmů země.

Pokud jde o kryptoměny, tento dokument údajně doporučuje jejich uznání jako třídy aktiv. Kromě toho zpráva také vysvětluje, jak kryptoměnové fondy obchodované na burze (ETF) pravděpodobně přilákají domácí i zahraniční investory. Takové ETF by zdánlivě mohlo pomoci pákistánské burze znovu získat její pozici mezi rozvíjejícími se ekonomikami. Na druhou stranu zpráva tvrdí, že neschopnost Pákistánu přijmout kryptoměny jako třídu aktiv by mohla vést k tomu, že držitelé kryptoměn přesunou svá aktiva do zemí, které jsou k digitálním měnám přátelštější.

Pákistán chce zakázat kryptoměny

V rozporu s touto zprávou pak jsou samotné kroky pákistánské vlády. Ta ponechává pozitiva vyplívající z přijetí kryptoměn bez povšimnutí a vydává se obdobnou cestou jako Čína, či Indie. I když se zatím nejedná o oficiální zákaz kryptoměn, jednání vlády o ledasčem napovídá. Federální vláda a pákistánská centrální banka totiž doporučují úplný zákaz kryptoměn. Své doporučení zformulovaly tyto dvě instituce do formy zprávy, kterou následně zaslaly ministerstvu práva a financí k dalšímu posouzení.

Ze zprávy vyplývá, že pákistánská vláda a její centrální banka (State Bank of Pakistan) se rozhodly postavit kryptoměny mimo zákon. Tamní média informovala v průběhu minulého týdne, že doporučení ohledně údajného úplného zákazu by uvalilo sankce na burzy kryptoměn. Zákaz je sice nyní zatím jen doporučením, zároveň však zůstává nejasné, zda bude natolik zpochybněn, že by snad mohl být přehodnocen, až jej úřady přezkoumají.

Nejvyšší pákistánský soud Sindh (SHC) prověřuje stav digitálních měn a je to poprvé, co centrální banka nabídla svůj postoj k této třídě kryptoaktiv. SHC již v roce 2020 požádal vládu, aby zavedla regulaci pro tuto třídu aktiv. S aktuálně vydaným zákazem se zdá, že to již nebude nutné, protože v zemi nebude místo pro kryptoměny.

Jako primární důvody k vydání doporučení zákazu kryptoměn, instituce uvádějí financování terorismu a praní špinavých peněz, podobně jako to uvedly jiné země. Mnoho dalších zemí však zavedlo regulaci. Příkladem z regionu je postup Jihokorejské centrální banky (KYC), která zavedla taková opatření a podmínky pro nakládání s kryptoměnami, kterými se snaží případnému financování terorismu a praní špinavých peněz předcházet. Tato forma regulace je mnohem méně drastická a dává možnost svým občanům participovat na tomto dynamicky se rozvíjejícím trhu.

Doporučení pákistánské vlády a centrální banky však činí kryptoměny nezákonnými, což v důsledku znamená, že s nimi nelze obchodovat. A to i přesto, že zatím není zřejmé, jaké následky ponesou investoři a organizace, které se tomuto doporučení nepodřídí. V současné době je doporučení poměrně mlhavé. SHC pak žádá, aby byla zpráva zaslána ministerstvu práva a financí k dalšímu projednání.

Tato ministerstva určí, zda by zákaz byl v rámci ústavních práv. Rovněž vypracují právní rámec, který by měl poskytnout větší jasnost ohledně sankcí. Tamní influenceři se také zabývali tím, že „mládež chce kryptoměny“ a premiér by se měl k tomuto tématu vyjádřiv a sdělit svůj názor.

Tímto krokem se Pákistán připojuje k asi deseti dalším zemím, které zakázaly kryptoměny. Nejvýraznější z nich je Čína, která loni zakázala vše, co se kryptoaktivit týče, protože připravovala vlastní digitální měnu centrální banky (CBDC). Mezi další země, které zakázaly kryptoměny, patří třeba Egypt a Bolívie, nebo výše zmíněná Indie. Mnoho zemí pak povoluje bitcoiny a kryptoměny, i když většina z nich funguje v šedé zóně. Rychlý vzestup kryptotrhu nebyl doprovázen stálou regulací. Je to teprve v posledních zhruba 12 měsících, kdy země začaly zkoumat regulaci, viz právě Jižní Korea.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688