mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.01.2022 16:29:00

Rozpočtový zákon Alžírska na rok 2022 přináší úpravu všeobecných dotací a daní

Rozpočtový zákon Alžírska na rok 2022 přináší úpravu všeobecných dotací a daní

18.01.2022 / 16:17 | Aktualizováno: 18.01.2022 / 16:29

Rozpočtový zákon alžírské vlády na rok 2022, schválený koncem minulého roku, předpokládá zvýšení daní i přes pokračující propad kupní síly obyvatelstva. Mezi hlavní změny patří úprava všeobecných dotací, která přitáhla pozornost široké veřejnosti. Vláda zároveň přijala několik opatření na podporu ekonomiky.

Zákon postavený na referenční ceně ropy 45 US dolarů za barel v období 2022-2024 s tržní cenou 50 US dolarů za barel předpokládá růst HDP v roce 2022 o 3,3 %, růst mimo ropný a plynárenský sektor 3,7 % a inflaci 3,7 % (Pozn. Mezinárodní měnový fond očekává v Alžírsku v roce 2021 inflaci 6,5 % a v roce 2022 dokonce 7,6 %). Předpokládá export ropy a plynu v hodnotě 27,9 mld. US dolarů a dovozy v částce 31,8 mld. US dolarů. Klade důraz na snižování dovozu, omezování veřejných a rozpočtových výdajů i s ohledem na stále rostoucí deficit státního rozpočtu, který by podle alžírské vlády v roce 2022 měl přesáhnout 4 000 mld. alžírských dinárů (29 mld. US dolarů). Veřejné výdaje by měly vzrůst o 6,6 % v porovnání s rokem 2021, zatímco vláda počítá s poklesem příjmů státního rozpočtu o 3 % v roce 2022 oproti předchozímu roku. Podobně jako v předchozích letech se předpokládá depreciace měny v i následujících 3 letech (počítá se se směnným kurzem alžírského dináru 149,3 za US Dolar v roce 2022, 156,8 v roce 2023 a 164,6 v roce 2024).

Zákon ustanovuje přechod k národnímu systému finančních kompenzací domácnostem, jež budou mít na tento typ podpory nárok. K úpravě cen dotovaných produktů nicméně dojde až po definování potřebných mechanismů vedoucích k nastavení výše podpory. Seznam produktů, kterých se zrušení dotací bude týkat, bude upřesněn prováděcími předpisy.

Vláda zároveň rozhodla, že se vzdá zisků z aktivit národních energetických firem Sonatrach a Sonelgaz, aby společnosti měly k dispozici více finančních prostředků na investice. Navíc příjmy alžírských firem z vývozu zboží a služeb mimo ropný a plynárenský sektor budou osvobozeny od daně z příjmu a daně z příjmu právnických osob. Sazba daně z příjmu právnických osob byla snížena na 10 % u příjmů, které výrobní závody budou reinvestovat do výrobních kapacit.

Dále došlo k osvobození od DPH u krmiv pro dobytek a drůbež s cílem zajistit stabilitu cen masa a podpořit alžírské zemědělské podniky a vytvořit systému podpory nových průmyslových odvětví, především výroby rostlinného oleje (nově drcení olejnatých semen a výroba oleje osvobozena od DPH na dobu 5 let). Vláda naopak plánuje zvýšit DPH u zásobování průmyslovým podnikům a terciárního sektoru vodou z 9 na 19 %, u prodeje cukru prozatím osvobozeného od DPH se DPH zvýší na 9 %.

Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Alžíru


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688