Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.01.2022 17:01:36

Evropské technologie potřebují nový katalyzátor. Některé jsou ale prý "must have"

Pro evropské technologie není na začátek výsledkové sezóny tentokrát nikdy dost brzy. Sektor je zatím jedním z nejhorších performerů letošního roku. Od jeho začátku si subindex Stoxx Tech Index odepsal 4,4 procenta, i když loni o 34 procent vzrostl. V zeleném jsou letos jenom čtyři z jeho 36 členů a akcie potřebují dostat pozitivní vzpruhu, aby přesměrovaly pozornost od vyhlídek na rostoucí dluhopisové výnosy, napsala agentura Blomberg.

Analytici společnosti Oddo věří, že výrobci polovodičů a zařízení dokážou nicméně porazit konsensuální odhady pro čtvrté čtvrtletí, nebo alespoň dorazit na tuto úroveň. Akcie, které “musíte mít”, jsou podle nich ASML a ASMI. Nizozemská ASML zveřejňuje výsledky už tuto středu.

Analytik společnosti Oddo Stephane Houri upozorňuje na negativní faktory pro technologie, které vidí v inflaci a rostoucích dluhopisových výnosech. Hrozbu výnosů pro valuace evropských technologických stocků ukazuje graf níže. Pandemie ale také urychlila digitalizaci, takže polovodičový trh by v příštích několika letech podle jeho odhadu mohl růst ročním tempem 10 procent.

73

Analytici Goldman Sachs mají na sektor doporučení “nadvažovat”. Pomáhat mu podle nich budou narůstající kapitálové a investiční výdaje.

Analytici Barclays poukazují na tituly Adyen, ASML, ASMI, Aveva, Dassault Systemes a Halma. Jde podle nich o tituly s odolnými fundamenty, které byly během výplachu v posledních několika týdnech, podnícenému rostoucími výnosy, přeprodané.

Na prodejní straně je ovšem sektor oblíbený. Pro příštích 12 měsíců očekávají analytici více než 20% návratnost. "Goldmani", kteří pozorují „dlouhodobě silný vítr do plachet”, mají nákupní doporučení u akcií ASML, Infineon, Ericsson, Nokia a Stillfront.

74

Ne že by technologické akcie nebyly drahé. Vůči širšímu trhu se sektor obchoduje s 80procentní prémií a značně nad desetiletým průměrem 45 procent.

75

Laťka pro tuto výsledkovou sezónu také vypadá nastavena docela vysoko. SAP minulý týden ohlásil zrychlení tržeb z cloudu, které ale co do tržní reakce nevyvolalo výraznější reakci. A akcie Nordic Semi klesly, i když výnos za čtvrté čtvrtletí, který norská firma ohlásila na předběžné bázi, porazil odhady.

Podle analytiků Credit Suisse je ale na přidání techů moc brzy. Tito analytici také v prosinci poprvé za 12 let sektor ponížili na úroveň benchmarku a jenom malé doporučení nadvažovat ponechali na polovodičích. Obavu mají z valuací, ale také ze schopnosti dál generovat zisky, především u softwarových titulů.

Zdroje: Bloomberg

Foto: Pixabay

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688