Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  17.01.2022 17:41:00

Když americké akcie, proč ne ostatní? Posledních deset let leccos osvětlí

Valuace amerických trhů jsou stále vysoko nad valuacemi akcií v dalších vyspělých zemích, o těch rozvíjejících nemluvě. Jak tu občas připomínám, valuace nejsou dány jen výší bezrizikových sazeb, ale jejich poměrem k tempu růstu zisků obchodovaných firem. A měl by to být růst očekávaný v delším období, ne jen během pár čtvrtletí. Mimořádně vysoké americké valuace by tak mohly implikovat očekávání nějakého nabídkového/technologického boomu, který by zajistil kombinaci vysokého růstu a relativně nízkých sazeb (protože by držel dole inflaci). Je ale možné, že nějaký takový boom by se týkal výrazně více Spojených států?

Následující graf porovnává poměry cen akcií k průměrným ziskům za posledních 10 let. Během krize roku 2008 se valuace v USA a mimo ně téměř srovnaly, pak začalo rozevírání nůžek. Zbytek vyspělých zemí má přitom sazby pod těmi americkými, takže sazby samy o sobě by implikovaly jeho vyšší PE. Jde ale právě o to, že v USA musí být lepší poměr očekávaného růstu k sazbám. A to lepší velmi výrazně. Takže znovu: Je možné, že by se americká ekonomika takto dlouhodobě růstově odtrhla od zbytku světa?
001
Zdroj: Twitter


Zbytek vyspělého světa může reprezentovat eurozóna a Japonsko s tím, že Japonsko na tom růstově asi nebude lépe, než s námi sousedící země měnové unie. A následující graf už porovnává historický vývoj HDP v USA a eurozóně. Vidíme, jak jí zabrzdilo to, co bylo nazýváno evropskou dluhovou krizí, která byla ale v první řadě krizí běžných účtů a platebních bilancí. Vidíme také, že americká ekonomika se po pádu roku 2020 vrací směrem k trendu, evropská ještě není na úrovni roku 2019, o návratu na trend nemluvě:
002

Další graf porovnává vývoj korporátních investic v USA a eurozóně, nůžky tu jsou ještě znatelně rozevřenější než v grafu předchozím:
003


U ziskovosti korporátního sektoru je pak obrázek podobný jako u produktu. Pokud si představíme, že oběma křivkami je proložen nějaký trend, je jeho sklon v USA znatelně vyšší, než v případě eurozóny:
004

Uvedené grafy jsou z analýzy Natixisu, která se zabývá možný vývojem potenciálu americké a evropské ekonomiky po pandemii. V kostce studie dochází k závěru, že v USA se dá čekat vyšší růst produktivity, než v Evropě. Na úrovni celé ekonomiky a jejího potenciálu se to ale prý v podstatě vyruší poklesem americké nabídky práce.

My jsme se zde v úvodu ptali, jestli je reálné, že by se vývoj v americké ekonomice, a zejména u obchodovaných firem, tolik odlišoval od zbytku vyspělého světa (jak implikují valuace amerických akcií). Výše uvedené celkem jednoznačně ukazuje, že v USA byla doposud ekonomická dynamika rozhodně jinde, o obchodovaných firmách ve zdejší zemi vychýlených ke globálním technologiím to bude platit dvojnásob. Ony projekce Natixisu by na úrovni ekonomiky naznačovaly na změnu, ale ohledně obchodovaných firem se ono vyrušení produktivity a pracovní síly může vyvinout jinak, než na úrovni celé ekonomiky.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.01.2022V Královéhradeckém kraji za posledních deset let ubylo 9600 obyvatel Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
11.02.2021Když BMW, proč ne Mercedes? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688