David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  17.01.2022 14:45:54

2 nejlepší biotechnologické akcie k nákupu a držení po dobu 10 let

Čas je jednou z největších zbraní investora. I když nelze říci, jak se bude akciový trh chovat v určitý den nebo týden, společnosti, které trvale dosahují vynikajících finančních výsledků, budou obvykle dlouhodobě odměněny spolu se svými akcionáři.

Proto je nezbytné ignorovat krátkodobé výkyvy a místo toho se zaměřit na dlouhodobé vyhlídky společností. S ohledem na to se podívejme na dvě biotechnologické akcie, které mají nástroje k tomu, aby v příštím desetiletí dosahovaly nadprůměrných výnosů: Moderna (NASDAQ:MRNA) a Regeneron (NASDAQ:REGN).


Společnost Moderna byla založena v roce 2010 a trvalo jí zhruba 10 let, než konečně uvedla na trh svůj první produkt. Čekání se možná vyplatilo - vakcína mRNA-1273 proti COVID-19 společnosti Moderna měla první rok na trhu fantastické výsledky. Konečná čísla zatím nejsou k dispozici, ale společnost Moderna uvedla, že očekává, že tržby z prodeje vakcíny mRNA-1273 se ve fiskálním roce 2021 budou pohybovat mezi 15 a 18 miliardami dolarů.

K 30. září společnost zaznamenala celkové tržby ve výši 11,3 miliardy dolarů a čistý zisk 7,3 miliardy dolarů. Na rok 2022 již společnost podepsala pokročilé kupní smlouvy na mRNA-1273 v hodnotě zhruba 17 miliard dolarů a domnívá se, že by za tento rok mohla dosáhnout tržeb mezi 17 a 22 miliardami dolarů.

Moderna nechce nechat všechny tyto peníze přijít nazmar a prosazuje několik zajímavých kandidátů. V plánu společnosti jsou další vakcíny zaměřené na novější varianty koronaviru, kombinovaná vakcína proti chřipce a COVID-19 a vakcíny proti virům, na které v současné době neexistují, včetně viru Zika a cytomegaloviru.

To ale není všechno. V loňském roce vedení společnosti vyjádřilo přání vrhnout se do slibně se rozvíjející oblasti genové editace. Společnost se snaží uzavřít licenční dohody se společnostmi zabývajícími se editací genů a možná by mohla dokonce získat menší biotechnologickou společnost, která se na editaci genů zaměřuje. S 15,3 miliardy dolarů v hotovosti a peněžních ekvivalentech k 30. září má společnost Moderna velkou flexibilitu pro rozšíření svého již tak zajímavého portfolia.

Přestože akcie společnosti Moderna v posledních několika letech prudce vzrostly, zůstávají přiměřeně oceněné, alespoň podle tradičních měřítek oceňování. Poměr forwardové ceny a zisku (P/E) společnosti ve výši 7,9 vypadá mnohem lépe než průměr v biotechnologickém odvětví, který činí 11,2.

Ačkoli akcie společnosti mohou zažít těžší časy, jakmile skončí její koronávirový vítr v zádech - což se nestane v dohledné době -, dlouhodobé vyhlídky společnosti Moderna vypadají jasně. 

2. Regeneron 

Regeneron je další společností, která těží ze své práce související s koronaviry. Ve třetím čtvrtletí se tržby této biotechnologické společnosti meziročně zvýšily o 51 % na 3,4 miliardy dolarů. Za tento výkon může společnost poděkovat svému koktejlu protilátek pro léčbu a prevenci COVID-19, REGEN-COV. Tržby z prodeje tohoto produktu dosáhly za čtvrtletí 804 milionů dolarů.

Společnost Regeneron bude z tohoto protivětru těžit i nadále, přinejmenším po delší dobu. Je pravda, že na trhu s léčebnými přípravky COVID-19 je nyní větší konkurence; společnosti Merck i Pfizer nedávno získaly povolení pro své produkty v této oblasti.

Nicméně vzhledem k nedávnému nárůstu počtu případů v kombinaci se skutečností, že REGEN-COV nedávno získal schválení v Evropské unii, prodeje terapie koronavirem neklesnou z útesu. Vedení společnosti vkládá do tohoto produktu velké naděje.

Citujme generálního ředitele společnosti Regeneron Leonarda Schleifera: "Vzhledem k očekávanému výskytu nových infekcí COVID v průběhu času, zvýšenému využívání přípravku REGEN-COV v příslušných případech a potřebě profylaxe u osob s oslabenou imunitou předpokládáme, že přípravek REGEN-COV bude hrát i nadále důležitou roli."

Společnost Regeneron však nehraje pouze na poli koronavirů. Ve třetím čtvrtletí dosáhly tržby společnosti bez REGEN-COV 2,6 miliardy dolarů, což je o 15,3 % více než v předchozím roce.

Pro biotechnologickou společnost této velikosti je to stále vynikající výkon. Výrobky, jako je Eylea, která léčí chronické oční onemocnění zvané vlhká věkem podmíněná makulární degenerace, si nadále vedou dobře. Regeneron prodává Eyleu v USA, zatímco Bayer ji prodává mimo USA. Oba subjekty se dělí o zisky a ztráty spojené s tímto lékem na mezinárodních trzích.

Prodej přípravku Eylea společnosti Regeneron ve třetím čtvrtletí vzrostl o 12 % na 1,5 miliardy USD. Když k tomu připočteme další léky, včetně Dupixentu a Libtayo, nemluvě o více než 30 klinických programech, kterými se společnost může pochlubit (včetně 10 ve fázi 3 studií), vypadá budoucnost Regeneronu skvěle. S rozumným forwardovým P/E 12,8 je nyní nejvhodnější doba přidat akcie této biotechnologické společnosti do svého portfolia.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   0:34  23. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688