Patria (Patria Finance)
Práce  |  16.01.2022 16:02:00

Mzdový vývoj není hrozbou pro budoucnost. Čím hlavně lákají firmy nové zaměstnance?

Americká ekonomika si vede dobře a v podstatě se nachází tam, kde by byla bez pandemie. Pro Yahoo Finance to uvedl ekonom Jim Glassman z JPMorgan. Trh práce je podle něj ve svém oživení poněkud pomalejší, ale i u něj „jsme téměř v cíli“ a většina problémů na straně nezaměstnanosti „je za námi“. Řada firem dokonce čelí nedostatku zaměstnanců, což je dáno tím, kolik lidí během pandemie odešlo z pracovní síly. Zde je podle ekonoma důležité, co se stane poté, až „vládní podpora nebude tak štědrá“.

Americké hospodářství se podle ekonoma musí vypořádat s přetrvávajícími úzkými hrdly ve výrobě, ale „hodně z nich během roku poleví“. JPMorgan přitom provedl průzkum mezi americkými firmami a na jeho základě tvrdí, že 81 % středně velkých firem letos hodlá zvýšit mzdy, u malých společností je to téměř 40 %. Ekonom k tomu dodal, že se zlepšují odměny zaměstnanců, ale neprojevuje se to negativně na ziskových maržích, protože společnosti zvyšují svou efektivitu.



Korporátní sektor je tedy schopen zvyšovat odměny zaměstnancům a celkově jde o dobrou situaci pro obě strany. Celkově pak mzdový vývoj „není hrozbou pro budoucnost“, jde o odraz pozitivního vývoje v celém hospodářství. Podle zmíněného průzkumu také nyní dosahuje 46 % firem vyšší ziskovosti než před pandemií, 24 % ziskovosti podobné a zbytek se na ni ještě nedostal. Obrázek pak ukazuje, jak se firmy snaží získat nové zaměstnance:
04
Zdroj: Yahoo Finance, JPMorgan

Nejčastěji používanou motivací je tedy podle průzkumu JPMorgan zvyšování mezd, následuje flexibilita ohledně místa, zvýšené benefity, flexibilní pracovní doba, vzdělávání a bonusy za setrvání na dané pozici.

Na otázku, jak se u korporátního sektoru projevuje vysoký objem likvidity na trzích, ekonom odpověděl, že úvěrový cyklus teprve začíná a není jasné, jak moc se bude zvedat. Ředitelé firem pak v rámci průzkumu uvádějí, že budou potřebovat vyšší úvěrové financování. „Jsou optimističtí a přemýšlí o růstu,“ dodal Glassman s tím, že „exploze rezerv“, které vytvořil Fed, neodpovídá tomu, jak se vyvíjí objem úvěrů. Není tak úplně jednoduché popsat celkovou monetární situaci, protože úzké peněžní agregáty a jejich vývoj ji nereflektují.

Zdroj: Yahoo Finance




 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688