Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.01.2022 11:45:06, aktualizováno 17.01.2022 07:35:43

Pražské burze v týdnu tentokrát dominovaly akcie KB, v růstu i v likviditě. Akcie ERSTE podpořila „nadace“

  • akcie KB se v týdnu nezvykle postaraly o 39% podíl všech obchodů (majitele vyměnily za 1,23 mld. )
  • počet akcionářů KB se díky retailu ve 4. čtvrtletí dále zvýšil
  • nadace ERSTE po 2,5letech znovu přikoupila akcie ERSTE
  • šéf společnosti PILULKA prodal ve středu firemní akcie za více než půl milionu korun
  • místopředseda představenstva CZG nakoupil 6.1. firemní akcie za více než půl milionu korun

Pražská burza čtvrtý týden v řadě dokázala posílit a posunovat tak zároveň svá více než 13letá maxima. Přestože páteční seance přinesla červená čísla, za uplynulý týden si index PX polepšil o solidních 1,22 %. Směrování emisí však druhý týden v řadě bylo poměrně různorodé.

Hlavním motorem byly tentokrát akcie KB, které se obchodovaly již jen 5 pod hranicí 1000 Kč. Úrovně, nad kterou se naposledy obchodovaly v srpnu 2017. Tehdy se nad zmiňovanou hranicí udržely jen krátce, zkrátka lze ji považovat za výraznou technickou rezistenci. Aktuální vývoj přinesl na titulu nadprůměrné objemy a zároveň navýšil podíl na indexu PX. Akcie KB s více než 19 % jsou nyní třetím nejvlivnějším titulem pražské burzy. Potvrdil se u nich přetrvávající zájem drobných investorů, když také v posledním loňském čtvrtletí došlo k navýšení o dalších 265 akcionářů. Celkem jich ke konci roku 2021 banka evidovala již 52 823, resp. včetně právnických osob 58 444. 

Druhou nejziskovější emisí týdne se staly akcie KOFOLA, které jakoby začaly pozitivně reagovat na tzv. insider nákupy z posledních týdnů, o kterých jsme v reportech informovali. Druhý týden v řadě však svou vahou pražskou burzu podpořily především akcie ERSTE. Ty se v domovské Vídni obchodovaly i nad hranicí 44 EUR, což naposledy zažily v srpnu 2008. Kurz nákupy podpořil i jeden z hlavních spřízněných akcionářů – Nadace ERSTE. Ta ve středu a ve čtvrtek nakoupila v souhrnu 100 tis. akcií ERSTE, čímž nevýrazně navýšila svůj dosavadní 5,90% podíl.

 

Polepšily si i konkurenční akcie MONETA, které však jen korigovaly část ztrát z předcházejícího týdne. Drží si vlastně stabilní úroveň nedaleko od svých historických maxim.

Když nevýrazné čtvrteční zisky neudržely v závěru týdne akcie VIG, tak posledním ziskovým titulem týdne byly akcie ČEZ. Ty si však po volatilním vývoji u předchozích hodnot polepšily jen nevýrazně, když ceny elektřiny pokračovaly až na pátek v jižním směrování. Například v současnosti nejbližší roční domácí kontrakt pro 2023 se dostal na více než měsíční minima, nakonec zakončil týden na 119,7 EUR/MWh.

Akcie PHILIP MORRIS se pokoušely, nakonec neúspěšně, o další zisky, když se obchodovaly až za 16 800 . Tedy za ceny, které zaznamenaly naposledy před dividendou v dubnu 2018. Stagnaci vykázaly i akcie O2, které se při probíhající distanční valné hromadě rozhodující o vytěsnění minoritních akcionářů usadily blízko ceně vytěsnění.

Po celý týden prakticky stagnovaly také akcie CZG, kde došlo na poodkrytí tzv. insider nákupu. Místopředseda představenstva Josef  Adam nakoupil 6. ledna při kurzu 506 na tisíc akcií společnosti. Naopak insider prodej byl poodkryt na akciích PILULKA, kde šéf společnosti Petr Kasa prodal ve středu 290 akcií při ceně 1 780 . Tedy prakticky u dosavadních maxim, když v pondělí se akcie PILULKA zobchodovaly i za kurz 1 800 .

Nejvíce v týdnu odepsaly akcie PHOTON ENERGY, které tak přišly o část zisků z úvodu roku. Titulu od ztrát nepomohl v pátek zveřejněný pravidelný měsíční report, který mj. ukázal na prosincovou produkci 5,4 GWh elektřiny, resp. za celý loňský rok 103,3 GWh. Tedy meziroční růst produkce o 47,6 %.

Svou vahou však od větších zisků brzdily pražskou burzu indexově mnohem významnější akcie Avast, které v domovském Londýně začaly bojovat o udržení nad významnou hranicí 6 GBP. A vlastně negativně reagovaly na zprávu, že Morgan Stanley dále navýšila podíl ve společnosti. Díky i navázaným finančním instrumentům na akcie Avast na celkových již 6,55 %.

 

V zámoří odstartovala další výsledková sezóna, na pražské burze si na plánované firemní zprávy ještě musíme chvíli počkat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688