mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  14.01.2022 17:08:00

Přehledně k cestování: Rumunsko přesunuto do kategorie s vysokým rizikem nákazy a Francie zpřísňuje svá epidemiologická opatření

Přehledně k cestování: Rumunsko přesunuto do kategorie s vysokým rizikem nákazy a Francie zpřísňuje svá epidemiologická opatření

14.01.2022 / 17:01 | Aktualizováno: 14.01.2022 / 17:08

 

Přinášíme pravidelný souhrn změn týkajících se cestování do zahraničí a následných návratů do ČR. Tzv. cestovatelský semafor aktualizuje každý týden Ministerstvo zdravotnictví na základě dat ECDC. Od pondělí 17. ledna 2022 bude Rumunsko nově zařazeno mezi země s vysokým rizikem nákazy, doposud bylo v kategorii se středním rizikem nákazy. Stále platí varování MZV pro cesty do Kazachstánu.

Změny v cestovatelském semaforu

Nový seznam zemí podle míry rizika nákazy aktualizovaný Ministerstvem zdravotnictví bude účinný od pondělí 17. ledna 2022. Ke zpřísnění podmínek dojde v případě Rumunska, které se zařadí do červené kategorie, tedy státu s vysokým rizikem nákazy. Bulharsko, Maďarsko, Německo a Rakousko budou přesunuty z červené do tmavě červené kategorie. V těchto případech nicméně jinou kategorizací nedochází ke změně pravidel. Kompletní informace k podmínkám návratu do ČR pravidelně aktualizujeme na webu MZV. Zároveň připomínáme, že z důvodu šíření varianty omikron jsou stanovena přísnější pravidla pro vstup cizinců na území ČR.

Ztíží se návrat z Rumunska

Rumunsko bylo nově přesunuto do skupiny zemí vysokého rizika nákazy. V praxi to znamená, že občané ČR vracející se z Rumunska musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 7. den po vstupu na území ČR. V případě cesty do ČR individuální přepravou není třeba disponovat testem před započetím cesty a podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději 14. den PCR test. Více informací na internetových stránkách Velvyslanectví ČR v Bukurešti.

Zpřísňují se epidemiologická opatření ve Francii

S účinností od soboty 15. ledna 2022 se ve Francii zpřísní pravidla pro přístup ke službám všeho druhu (ubytování, restaurace, sportovní aktivity, muzea, divadla, kina atd.). Zároveň vstoupí v platnost povinnost přeočkování (booster/3. dávka očkování) pro všechny osoby starší 18ti let do sedmi měsíců od druhé očkovací dávky. Po uplynutí 7 měsíců od poslední očkovací dávky přestane platit očkovací průkaz a na držitele se pohlíží jako na neočkovaného. Přičemž platí, že osobám ve věku 12 – 18 let stačí dvě dávky očkování. Děti do 12ti let jsou z této povinnosti vyjmuty. Pro vstup na území Francie je nutný negativní PCR (ne starší 24 hodin) nebo antigenní test (ne starší než 24 hodin) nebo potvrzení o provedeném očkování (7 dní po druhé vakcíně Pfizer, Moderna, AstraZeneca či 4 týdny po vakcíně Johnson & Johnson nebo 7 dní po první dávce vakcíny pokud osoba prodělala nemoc Covid-19) nebo potvrzení o prodělání nemoci Covid-19 v posledních 6 měsících. Informace naleznete také na stránkách Velvyslanectví ČR v Paříži.

Zkrácení doby platnosti testů v Dánsku

Epidemická situace v Dánsku sice nepatří k nejpříznivějším, nicméně je pod kontrolou a Dánsko se tak rozhodlo jít dále cestou postupného rozvolňování zavedených omezujících opatření, a to s účinností od neděle 16. ledna.

Zkracuje se také platnost koronapasu, kdy po 2. dávce, nebo prodělané nemoci bude nově jen 5 měsíců. Více informací na webu Velvyslanectví ČR v Kodani.

Varování MZV v souvislosti s cestami do Kazachstánu

V souvislosti se zavedením výjimečného stavu na celém území Kazachstánu s platností od 5. ledna 2022 do 19. ledna 2022, přestože dochází k postupné stabilizaci situace v zemi, se doporučuje českým občanům dbát zvýšené obezřetnosti při pohybu na území Kazachstánu, řídit se ustanoveními vyplývajícími z výjimečného stavu, především zákazu vycházení v době od 23 h. do 7 h. ráno, a sledovat doporučení a nařízení kazašských státních orgánů tlumočená prostřednictvím televizních kanálů jako je Khabar24, příp. internetových zdrojů jako jsou Inform.kz, TengriNews.kz. Funkčnost internetu je však v Kazachstánu zatím velmi omezena. Aktuální informace zde.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688