Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  14.01.2022 14:26:33

Kazachstán a Írán dávají kryptoprůmyslu zelenou

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Kazachstán zvažuje výstavbu jaderné elektrárny

Poté, co proti celému odvětví kryptoprůmyslu zasáhla Čína, začali těžaři hledat nové lokality pro své podnikatelské aktivity. Díky blízkosti trhů a vstřícnému přístupu se do hledáčku dostal také Kazachstán. Tento zvýšený zájem vedl k větší poptávce po elektřině. Země začala pociťovat nedostatek elektřiny loni v létě, kdy příliv čínských těžařů způsobil v průběhu roku 7% deficit dodávek elektřiny. Kritika se za tento stav hned snesla na kryptofarmy. Úřady odhadovaly, že jedna kryptofarma spotřebuje tolik energie jako 24 000 domácností. 

Po půl roce tak došlo k vystřízlivění a někteří z těžařů nyní zemi opouštějí, protože jejich hardware je nevyužitý z důvodu nedostatku stabilního zdroje energií. Kazašská vláda proto začala znovu uvažovat nad realizací deset let starého plánu na výstavbu jaderné elektrárny, aby pokryla zvýšenou poptávku způsobenou vzrůstající kryptotěžbou.

Kazachstán je světovým lídrem v těžbě uranové rudy a již více než deset let uvažuje o výstavbě jaderné elektrárny. Kazašská vláda však připustila, že bude trvat nejméně 10 let, než takovou elektrárnu postaví. Na vybudování se nyní domlouvá s ruskou společní Rosatom, která postavila JE v Číně, Indii a Bělorusku. Navíc by jaderná elektrárna mohla pomoci Kazachstánu dosáhnout jeho cílů uhlíkové neutrality do roku 2060.

Kazachstán si udržuje obecně pozitivní postoj ke kryptoprůmyslu, proto přivítal těžaře a podnikl kroky k regulaci sektoru. Nedávno zveřejněné odhady naznačují, že těžba kryptoměn může v příštích pěti letech nalít do její ekonomiky přibližně 1,5 miliardy dolarů, přičemž se očekává více než 300 milionů dolarů jako daňový příjem. Aby mohly být tyto odhady reálné, je zapotřebí, aby Kazachstán vybudoval silnou a stabilní energetickou soustavu.

Írán poskytuje elektřinu těžařům kryptoměn z obnovitelných zdrojů

V trochu jiném postavení je Írán. I tato sekulární země je vstřícná ke kryptoprůmyslu. Na rozdíl od Kazachstánu se však snaží vytvářet pro těžaře podmínky pro čerpání tzv. zelené energie. Nutno však podotknout, že kryptofarmy mohou být provozována za podmínky, že se podvolí regulacím ze strany vlády. Regulované společnosti těžící kryptoměny v Íránu, které fungují v rámci zákona, získávají přístup k energii z obnovitelných zdrojů. Tamní ministerstvo energetiky povolilo elektrárnám, které vyrábí elektřinu z obnovitelných zdrojů, že mohou tuto svou energii dodávat licencovaným těžařům kryptoměn. Jedná se o malé poděkování těžařským společnostem, že na vládní výzvu pozastavily svou těžbu, aby se Írán alespoň částečně vyhnul výpadkům proudu v zimním období.

Írán legalizoval těžbu bitcoinů v roce 2019 a zavedl licenční režim pro subjekty působící v tomto odvětví. Registrovaní těžaři nakupují elektřinu za vyšší, exportní sazby. To však zároveň vede k paradoxu, kdy se mnoho těžařů původem přímo z Íránu vyhýbá povinné registraci. Tímto krokem se snaží obcházet tamní nařízení, protože díky tomu mohou ušetřit za vyšší ceny energií, které by jako registrovaní museli platit. Díky tomu, že pochází přímo z Íránu, mohou naopak využívat pro své podnikání dotované ceny pro domácnosti.

Ale ani tamní podmínky pro kryptoprůmysl nejsou zdaleka tak optimistické, jak by se mohlo zdát. Těžaři se musí vypořádávat s častými výpadky proudu, kdy zastaralá přenosová soustava nedokáže zajistit stabilní dodávky. Zvýšená poptávka domácností po elektřině jak v létě, tak i v zimě vede k pravidelným zákazům těžby po tuto dobu. S jedním takovým dočasným zákazem se museli vypořádat těžaři loni v květnu, když tehdejší prezident Hassan Rúhání oznámil dočasný zákaz těžby kryptoměn kvůli rostoucí poptávce po elektřině a nedostatečné nabídce způsobené mimořádně horkým počasím a suchem. Z nedostatku byly obviňovány i autorizované těžařské podniky. Tamní kryptokomunita kritizovala omezení poté, co odhady naznačovaly, že legální těžaři spotřebují jen asi 300 MW denně, zatímco nelegální kryptofarmy spotřebují až 10krát více elektřiny. Zákaz byl zrušen v září, kdy poptávka po elektřině klesla s chladnějším počasím. Aktuálně v zemi platí další zákaz, kdy legální těžaři mají od státní agentury Tavanir nařízeno, aby své farmy odstavili a pomohli tak předcházet výpadkům proudu, které by mohla způsobit rostoucí poptávka po elektřině s tím, jak nyní v zimě klesá teplota. Nutno dodat, že Tavanir po celý loňský rok aktivně zasahoval proti nelegálním těžebním operacím, což vedlo k uzavření až 6.000 nelegálních kryptofarem.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

16.01. 11:21  Ba (*i)
15.01. 23:46  Irán (ruhebitte)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Ne 13:24  Bitcoin po rekordních ziscích strmě padá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
22.03.2024  Do halvingu bitcoinu zbývá měsíc, může hodně překvapit Martin Stránský (WBTCB)
16.03.2024  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688