mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  14.01.2022 04:44:46

Aktuální podmínky cestování do Austrálie a návratu do ČR

COVID19 - aktuální podmínky cestování do Austrálie a návratu do ČR

16.08.2021 / 06:15 | Aktualizováno: 14.01.2022 / 00:17

Zde najdete aktuální informace o vstupu a cestě do Austrálie.

Vstup na území Austrálie

  • Cesty za účelem turistiky z většiny zemí nejsou povoleny, vstup do Austrálie je cizincům umožněn pouze, pokud spadá do jedné z kategorie výjimek anebo je-li udělena výjimka.
  • Od 1.11.2021 bylo umožněno cestování do Austrálie rodičům australských občanů a osobám s dl. pobytem (bez nutnosti udělit výjimku)
  • Od 15. 12.2021 došlo ke změnám pro vstup do Austrálie pro držitele platných víz stanovených tříd; jedná se vesměs o kvalifikované pracovníky, studenty, držitele „Work and Holiday visa“ apod. (nikoliv za účelem turismu). Držitelé těchto víz mohou na území Austrálie vstoupit bez udělení výjimky za předpokladem, že jsou plně očkováni.
  • Příjezdové podmínky jsou v kompetenci jednotlivých států Australského svazu. Plně očkované osoby, které přicestují do některých států Australského svazu, mohou být z požadavků na absolvování karantény v určeném zařízení vyjmuty.
  • Pro neočkované osoby je po příjezdu do Austrálie nařízena karanténa v určeném zařízení.
  • Cestující do Austrálie musí předložit negativní výsledek PCR test ne starší než 72 hodin před odletem.

Vzhledem k rychle se měnícím pravidlům upozorňujeme, že zde uvedené informace je možné použít pouze jako podpůrně a závazné informace je možné čerpat pouze na oficiálních stránkách australských úřadů jejichž obsah je nutné průběžně sledovat!

Vzhledem k měnícím se podmínkám, důrazně doporučujeme si před cestou ověřit podmínky odbavení u letecké společnosti!


Austrálie v současnosti povoluje vstup pouze omezenému okruhu osob, tj. občanům Austrálie a osobám s trvalým pobytem i jejich blízkým rodinným příslušníkům a plně očkovaným držitelům některých typů víz. V případě nutnosti cestovat u osob, které nespadají do kategorie občanů a trvalých rezidentů anebo jedné z kategorie výjimek je potřeba před cestou zajistit výjimku k povolení vstupu. Výjimky pro vstup jsou udělovány velmi omezeně.

Od 1.11.2021 jsou za blízké rodinné příslušníky považování i rodiče australských občanů a osob s uděleným trvalým pobytem v Austrálii. Tito rodinní příslušníci mohou nyní přijet do Austrálie při splnění dalších podmínek. Více informací zde

Všichni cestující do Austrálie jsou povinni před nástupem do letadla předložit negativní PCR test, ne starší než 72 hodin. Bez tohoto testu nebudou cestující vpuštěni na palubu letadla. Povinnost předložení negativního testu se týká všech osob nad 5 let. Aktuální informace ověřte u letecké společnosti před započetím cesty.


Očkované osoby

Cestující do Austrálie letecky z třetích zemí jsou povinni dodržovat karanténní opatření státu Australského svazu, kam let směřuje. V zásadě se požaduje absolvování karantény v určeném zařízení, která je zpoplatněna, plně očkované osoby cestující do některých států Austrálie (např. Nový Jižní Wales, Victorie i Teritorium hlavního města) mohou od 1.11.2021 být z požadavků na absolvování karantény vyjmuty. Více informací zde.

Od 21.12.2021 byly usnadněny podmínky samoizolace po příjezdu do Sydney ve státu Nový Jižní Wales anebo do Melbourne ve státu Victorie všem plně očkovaným cestujícím. Cestující do těchto státu Australského svazu mají od 21.12.2021 povinnost absolvovat PCR test do 24 hodin po příletu a izolovat se pouze do obdržení negativního výsledku. Podrobnější informace naleznete na stránkách vlád jednotlivých států Australského svazu, zde.

Od 15.12.2021 je umožněn vstup do Austrálii i plně očkovaným držitelům některých druhů víz (netýká se turistiky) bez nutnosti žádat o udělení výjimky. Více informací zde.

Více informací o tom, koho lze považovat za plně očkovanou osobu, naleznete zde.


Neočkované osoby

Pro neočkované osoby platí zákaz cestování do některých států Australského svazu (např. Jižní Austrálie) mezinárodním letem, jiné státy (např. Nový Jižní Wales, Victorie) nařídily pro neočkované zpoplatněnou karanténu v určených zařízeních.

Podmínky karantény jsou v kompetenci jednotlivých států Australského svazu. Kontakty naleznete zde.


Příjezdový formulář

Cestující do Austrálie mají povinnost vyplnit příjezdový formulář tzv. Australian Travel Declaration nejpozději 72 hodin před naplánovanou cestou. Nadto většina států Australského svazu vyžaduje vyplnění dalších online formulářů k získání povolení vstupu na své území. Podrobnější informace naleznete na stránkách vlád jednotlivých států Australského svazu, zde.


Doprava

V současnosti jsou komerční spoje z Austrálie limitovány, nicméně existují. V případě tranzitu přes jinou zemi je nutné ověřit podmínky pro navazující cestu do ČR. Informace naleznete na webové stránce příslušného zastupitelského úřadu ČR v dané zemi (nejčastěji Vídeň, Berlín), letecké společnosti nebo oficiálních institucí tranzitní země. Dále na stránkách Ministerstva zahraničních věcí zde.

Vzhledem k měnícím se podmínkám, důrazně doručujeme si před cestou ověřit podmínky odbavení u letecké společnosti.

Vnitrostátní doprava funguje. V případě výskytu onemocnění Covid-19 dochází k uzavírání hranic mezi jednotlivými státy Australského svazu a navíc je potřeba počítat s povinností absolvovat karanténu při cestách do jiných státu Australského svazu. Aktuální podmínky je nutné průběžně sledovat.


Podmínky na místě / postup při nákaze COVIDem

Aktuální informace o opatřeních v Austrálii včetně postupu při nákaze COVIDem naleznete na webových stránkách jednotlivých států Australského svazu zde.


Tranzit

Informaci o tranzitu v rámci Austrálie naleznete v samostatném článku na našich webových stránkách.

V případě delších mezinárodních tranzitů je možné požádat o výjimku z povinnosti absolvovat celý karanténní pobyt.


Užitečné kontakty

Austrálie: Australská vláda, Ministerstvo vnitra/Imigrační úřad, Ministerstvo zdravotnictví. Doporučujeme stáhnutí mobilní aplikace Australia COVID19 s aktuálními informacemi o vývoji případů COVID19, informacemi o cestování, vízech, finanční podpoře australské vlády, karanténě a vstupu a pobytu v Austrálii a jednotlivých státech a teritoriích, a nově i mobilní aplikace COVIDSafe, která umožňuje sledování kontaktů majitele mobilního zařízení s osobami s pozitivním testem na COVID19.

České úřady v Austrálii a na Novém Zélandu (Generální konzulát v Sydney, Velvyslanectví v Canbeře, honorární konzuláty v Aucklandu, Queenstownu, Brisbane, Adelaide, Melbourne a Hobartu) FUNGUJÍ.


Podmínky návratu do ČR

Přehled podmínek návratu do České republiky


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688