mzv.cz (MZv ČR)
Energie  |  13.01.2022 15:57:00

Německo přidává plyn na cestě k bezuhlíkové ekonomice

Německo přidává plyn na cestě k?bezuhlíkové ekonomice

13.01.2022 / 15:33 | Aktualizováno: 13.01.2022 / 15:57

Německo představilo velké změny v oblasti investic do snižování emisí včetně nových cílů pro podíl obnovitelných zdrojů. Změny mohou dopadnout i na české firmy. Přinášejí řadu příležitostí při budování nové infrastruktury, ale také rizika spojená s podporou německého průmyslu.

Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck (Zelení) představil program na ztrojnásobení rychlosti snižování emisí a výstavby bezemisních zdrojů energie. Do programu budou zahrnuty všechny sektory ekonomiky a Německo hodlá do roku 2030 vyrábět 80 % elektřiny z obnovitelných zdrojů (oproti dnešním 42 %). Ministr Habeck transformaci ekonomiky na bezuhlíkovou označil za „mamutí úkol“, který je ale nevyhnutelný a v?budoucnu se „stane základem pro spojení ochrany klimatu a prosperity." Zatím nebyly uveřejněny finanční parametry, nicméně experti odhadují potřebné investice v?řádu desítek miliard eur ročně.

Důležitou součástí programu budou smlouvy s průmyslem o ochraně klimatu, které vytvoří právní a finanční předpoklady pro přechod energeticky náročného průmyslu na bezuhlíkové technologie. Podpora nebyla ještě specifikována, ale měla by se týkat energeticky náročných odvětví, jako jsou ocelářský, chemický a stavební průmysl. Z?veřejných zdrojů bude firmám kompenzován rozdíl mezi investicemi do nových konvenčních a dražších bezuhlíkových technologií. Opatření má zachránit až 260.000 pracovních míst a posílit globální konkurenceschopnost německého průmyslu.

Pro české firmy představují chystané investice šanci získat nové kontrakty a podílet se na masivních investicích do energetických sítí, výstavby solárních a větrných elektráren, vodíkové infrastruktury, sanace budov a topných systémů a úspornější průmyslové výroby. Rizikem pro konkurenceschopnost českých podniků by ale mohly být chystané smlouvy s průmyslem o ochraně klimatu, které by německé podniky mohly zvýhodnit oproti firmám z jiných zemí.

Chystanou podporu transformace ostatně již hlasitě pochválil prezident Svazu německého průmyslu S. Russwurm, který uvedl, že „dohody o ochraně klimatu jsou ústředním nástrojem na podporu transformace německého průmyslu“ a „s tímto nástrojem bude dříve dosaženo ziskovosti klimaticky neutrálních výrobních procesů a náklady pro naše firmy budou předvídatelnější“.

 

Autor: Ondřej Karas, vedoucí obchodně - ekonomického úseku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688