plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  13.01.2022 00:00:00

Na co se v Plzni těšit v roce 2022?

Městská organizace Plzeň-Turismus připravila pro Plzeňany i návštěvníky přehled nejdůležitějších událostí v roce 2022. Proč zavítat letos do Plzně, nebo na jaké akce zajít?

Zdroj foto: www.visitplzen.eu

Zdroj fotografií: www.visitplzen.eu

1. Znovuotevření Velké synagogy s rabínským domkem

Velká synagoga je jedním z největších plzeňských klenotů a jednou z pěti největších synagog na světě. Jakých změn se tato stavba v maursko-románském slohu z roku 1893 dočká po rozsáhlé rekonstrukci? Zářit budou nově vymalované stropy a zdi, nové osvětlení nebo zdvihací jeviště, opravují se také lavice a další dřevěné prvky. V druhém patře se objeví nová expozice zaměřená na židovské památky v regionu. Rekonstrukce se dočkal také rabínský domek za synagogou. Novogotická budova z konce 19. století fungovala v minulosti jako ubytovna pro rabína a společenské prostory, svému účelu ale přestala sloužit už před válkou. Vznikne zde výukové středisko judaismu, sál, knihovna a depozitář. V suterénu bude rituální lázeň mikve a s ní související expozice. Zapište si datum otevření 10. dubna 2022.

Zdroj foto: www.visitplzen.eu

2. Znovuotevření Semlerovy rezidence

Také obdivujete dílo světoznámého architekta Adolfa Loose? Semlerova rezidence na Klatovské 110 je jediná loosovská realizace v Plzni, kde můžeme obdivovat Loosův geniální Raumplan. Překrásná vila z roku 1934 bude po rekonstrukci zářit novotou. Kromě komentovaných prohlídek nabídne tento objekt návštěvníkům zbrusu novou kavárnu, nově zřízené centrum pro výzkum architektury a další prostory pro konání workshopů, přednášek, koncertů a jiných událostí pro veřejnost. Semlerovu rezidenci zpřístupní Západočeská galerie v Plzni během letní sezony.

3. Gastronomie, nová výstava i festival světla v DEPO2015

Kulturní prostor DEPO2015 pro letošek chystá další interaktivní výstavu pro celou rodinu s názvem Vzhůru do oblak! V expozici zažijete svět létání a fyzikálních zákonů, nakouknete do přírodní laboratoře, vypustíte si vlastnoručně vyrobenou raketu nebo si vyzkoušíte, jaké to je, když vám narostou křídla. Po dvou letech se chystá oblíbený festival světla BLIK BLIK. Festivalová trasa povede z náměstí Republiky do DEPO2015 a největší z desítky instalací bude obří audiovizuální instalace Metamorfosis v nově zrestaurovaném interiéru katedrály sv. Bartoloměje. Třetí novinkou z depa bude kavárna s bistrem, kterou DEPO2015 otevře v březnu 2022. Pracuje se nejen na novém interiéru, ale také na úplně novém konceptu s otevřenou kuchyní a přípravou jídla přímo před zraky zákazníků.

4. Zbrusu nová pivotéka v Pivovarském muzeu

Pivovarské muzeum v Plzni, které sídlí v právovárečném domě z 15. století, se nedávno rozrostlo o novou Pivotéku. Tu najdeme v prostorách rekonstruované recepce muzea. Milovníkům piva nabízí téměř 140 druhů piv z více než 25 pivovarů z celé republiky – od ležáků přes ALE, IPY, stouty, kyseláče až po piva stařená v sudech po nejrůznějších destilátech. A až do pivotéky vyrazíte, můžete rovnou nakouknout i do Plzeňského historického podzemí, do kterého se vstupuje právě zde, nebo načerpat něco z historie vaření piva v Pivovarském muzeu.

5. Kolekce suvenýrů z Plzně na novém e-shopu

Máte na návštěvu Plzně hezké vzpomínky, ale nemáte nic na památku? Dárky a suvenýry z Plzně je nově možné zakoupit i online. Spustili jsme pro vás nový e-shop, na němž návštěvníci i Plzeňáci najdou vybrané dárky a upomínkové předměty, které si mohou nechat poslat, nebo si je osobně vyzvednout v infocentru na náměstí Republiky. A pokud byste si nevybrali, nebo našli předměty, které už doma máte, zkuste to zase po čase. Nabídka se neustále rozšiřuje a vznikají nové kolekce.

Zdroj foto: www.visitplzen.eu

6. Nový výběh pro lvy berberské v Zoo Plzeň

Jste-li milovníky plzeňské zoo a obdivovateli lvů berberských, jistě vám udělá radost nový výběh, který plzeňská zoologická zahrada kompletně přestavuje po 20 letech od jeho otevření. V té době to byl vůbec první výběh v tuzemských zahradách, kde návštěvníky nedělil od zvířat plot, mříže nebo silné sklo, ale pouze široký vodní příkop a elektrický ohradník. Výběh měl přes 800 metrů čtverečních. Nyní zoo většinu vodního příkopu zasype. Část, kterou ponechá, výrazně rozšíří. Lvům se tak asi o třetinu zvětší jejich prostor. Přibydou navíc i vyhlídky pro návštěvníky a nové menší expozice připomínající severoafrickou domovinu lvů berberských, nejohroženějšího poddruhu lva. My i lvi se máme na co těšit.

7. Meditační zahrada s občerstvením

Navštěvujete rádi Meditační zahradu? Pak vás určitě potěší, co nového v ní od letošní sezony najdete. Což takhle samoobslužný bar u vchodu jako vítané občerstvení nejen pro návštěvníky zahrady, ale také pro cyklisty a náhodné kolemjdoucí? Pískoviště pro děti nebo šikovný průvodce Smart Guide v mobilu pro tuhle překrásnou zahradu? Vítaný je za nás i platební terminál pro platby kartou. Odpočinek v příjemné zahradě plné vzácných dřevin a květin bude ještě příjemnější!

8. Divadelní novinky (nejen) pod širým nebem

Tradiční open-air festival Divadelní léto pod plzeňským nebem letos slaví patnácté narozeniny. Na přelomu června a července na oslavu uvede premiérové představení v podobě grotesky Ladislava Smočka z roku 1965 Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho. Na scéně, která bude tradičně v centru Plzně, festival v několika reprízách zopakuje i hru Romeo a Julie, představení studentů DAMU, večer muzikálu Divadla J. K. Tyla a další doprovodný program. Oblíbeného letního projektu Noc s operou jsme se sice vloni nedočkali, o uvedení opery Macbeth ale nepřijdeme. Slavné Verdiho dílo v režii Tomáše Ondřeje Pilaře a v hudebním nastudování Jiřího Štrunce rozezní lochotínský amfiteátr 24. června. Chystá se i dvakrát odložené prestižní bienále loutkářů Skupova Plzeň. Na 34. ročník mezinárodního loutkového festivalu jsou pozvaní všichni hosté, kteří měli přijet na neuskutečněný ročník.

9. Nová víceúčelová sportovní hala

Sportovní nadšenci se letos mohou těšit na nově dokončenou víceúčelovou sportovní halu v Krašovské, která vzniká vedle komplexu Krašovská Aktivity centrum s dětským centrem, hudebním studiem a největším parkourovým areálem v Česku. Ve sportovní hale města Plzně – Krašovská si od podzimu bude možné zahrát například badminton, házenou, florbal, malou kopanou, volejbal, basketbal či futsal nebo vyrazit na aerobik či společenský tanec. Kromě šaten, kluboven a malé tělocvičny v budově bude i restaurace s terasou, která bude skvělou zastávkou třeba při cestě na nedalekou rozhlednu Krkavec.

10. Fotbalgolf v Liticích

Na jižním okraji Plzně, v městské části Litice, najdeme zbrusu nové hřiště pro fotbalgolf. Že jste o téhle disciplíně nikdy neslyšeli? Teď jste si o ní přečetli a divili bychom se, kdybyste ji nechtěli vyzkoušet. Tahle aktivita baví dospěláky i rodiny dětmi, které na osmnáctijamkovém hřišti s přírodními i umělými překážkami najdou i drobné občerstvení a potřebné zázemí s šatnami a toaletami.

11. Kostel Všech svatých na Roudné v novém

Obdivujete sakrální architekturu? Pak se vydejte na Roudnou do kostela Všech svatých z druhé poloviny 14. století. Kostel v malebné čtvrti Roudná se dočkal renovace poté, co vyhořel. Obnovena byla sakristie i unikátní obkročná klenba, o níž některé prameny uvádějí, že pochází z dílny následovníků mistra Petra Parléře. Je to skutečná vzácnost. Při rekonstrukci došlo i na podlahu, která je nyní o 80 cm zvednutá, což vyřešilo letitý problém se vstupními dveřmi, které byly zvenku ve výšce pasu. Nově je odhalený i oltářní kámen, nejstarší součást kostela. A až do kostela Všech svatých vyrazíte, určitě si po cestě všimnete nenápadné kapličky svatého Cyrila a Metoděje v ulici Pod Všemi svatými, která stojí vedle špejcharu na Roudné. I ta se dočkala zasloužené rekonstrukce, a to po více než třiceti letech.

12. Středověká hrnčířská pec a kruh v Západočeském muzeu

Západočeské muzeum v Plzni chystá pro letošní rok výstavu nazvanou Trojí život středověké keramiky (28. 4. – 25. 9. 2022), pro kterou byla vytvořena replika středověké hrnčířské pece a funkčního hrnčířského kruhu. Cílem výstavy je přiblížit návštěvníkům v celé kráse jeden z nejpočetnějších archeologických pramenů, jímž jsou právě výrobky z hlíny.

13. Filmohraní? Nová expozice v Techmanii

Jak vznikal slavný záběr z Matrixu? Jaká je historie filmů a co se kolem ní odvíjí? Plzeňská Techmania, experimentální stanice pro zvídavé, letos malým i velkým objevitelům nabídne novou autorskou expozici nazvanou Filmohraní. Ta návštěvníky na 700 m2 seznámí s pestrými aspekty televizní a filmové práce. V Techmanii bude možné vyzkoušet si a pochopit moderní i klasické filmové triky, jako je klíčování, zpomalený obraz či hrátky s perspektivou. Interakcí s jednotlivými exponáty si navíc můžete natočit svůj vlastní film a zahrát si v něm hlavní roli. No kde jinde to máte?

14. Muzeum Lobzy – Příběhy dvoutaktů má nový exponát

Soukromé muzeum dvoutaktů v Lobzích nabízí zajímavou expozici plnou historických vozidel, především trabantů. K vidění je zde například trabant kabriolet, který sloužil východoněmecké pohraniční stráži a další unikátní vozy a dobové vybavení nejen na cesty. Nově expozici rozšířil další pozoruhodný exponát, vozidlo T601 sestavené z náhradních dílů, kuriozita, která vznikla 30 let od ukončení jeho výroby.

15. Oblíbené akce a festivaly

Loňský ani předloňský rok mnoha větším akcím a oblíbeným festivalům nepřál, a tak doufáme, že si letos vše vynahradíme. Mezi vrcholy roku počítáme open air provedení Dvořákovy Libuše v Klášteře u Nepomuku s pěvkyní Evou Urbanovou (11. 6.), koncert Lucie v amfiteátru za OC Plaza (16. 6.) nebo vystoupení finské zpěvačky Tarji Turunen v nově zrekonstruované Velké synagoze (29. 10.).

Pokud máte v ruce diář, začněte si dělat poznámky, ať víte, kdy to v Plzni žije:

3. – 24. 3. | Smetanovské dny
1. 4. | vyhlášení ankety Žebřík
2. – 5. 6. | Metalfest
8. – 12. 6. | Skupova Plzeň
24. 6. | Noc s operou
přelom června a července | Divadelní léto pod plzeňským nebem
srpen | Festival Na ulici
září | Mezinárodní festival Divadlo a filmový festival Finále

Visit Plzeň také připravuje víkendové tipy. Vše najdete na webu:
https://www.visitplzen.eu

Text: Visit Plzeň


Zveřejněno: 13. 1. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688