ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  13.01.2022 08:41:32

Ranní glosa: Inflace atakuje staré rekordy

Inflace ČR dál narůstá, nicméně svůj vrchol má ještě před sebou. Včera zveřejněná prosincová čísla ukázala, že růst spotřebitelských cen pokračoval i v závěru loňského roku. Meziroční inflace sledovaná centrální bankou vzrostla už na 6,6 % a byla tak nejvyšší za období od září roku 2008, nicméně stále ještě není na vrcholu. Toho dosáhne nejspíš v prvních měsících letošního roku, kdy se podle pracovního odhadu ČNB může dostat až na devět procent, případně být i dvouciferná. Je evidentní, že se inflace v důsledku panujících nejistot stala téměř nepredikovatelnou veličinou, a to i na horizontu několika málo následujících měsíců. Nejenom v důsledku rostoucích cen energií či tzv. imputovaného nájemného odrážejícího dění na realitním trhu a cen ve stavebnictví, ale také „díky“ novým ceníkům firem, s nimiž vyrukovaly na začátku roku.

Vzhledem k tomu, jak rostla výrobní inflace ve druhé polovině loňského roku, je zřejmé, že zde bude velká snaha přenést zvýšené náklady i do finálních cen. Proto je jakákoliv predikce lednové či únorové inflace vlastně jen velmi nejistým odhadem. V každém případě je velmi pravděpodobné, že inflace v prvních měsících roku dosáhne svého vrcholu a zejména ve druhé polovině (už třeba díky fungování srovnávacího základu) začne rychle klesat. Kam až to bude, rozhodnou mj. ceny surovin a energií na světovém, respektive evropském trhu, chování spotřebitelů v čase takto rekordní inflace a v neposlední řadě i investorů na realitním trhu. ČNB nicméně dává jasně najevo, že do roka bude inflace na cíli a k tomu jí má dopomoci i další výrazné zvýšení úrokových sazeb.

Na prosincové inflaci je vidět, že se o ni „postaraly“ zdražující pohonné hmoty, rostoucí náklady na bydlení, byť jejich vliv na chvíli výrazně ztlumily odpustky DPH u elektřiny a plynu, a neposlední řadě i růst cen tabákových výrobků. Znovu je vidět zvyšující se vliv cen potravin, avšak k růstu inflace přispěly i další položky ve spotřebitelském koši, a to v míře dříve neobvyklé, jako například oblečení a obuv. V případě těchto dvou položek zdražujících dvouciferným tempem se ČR stala dokonce rekordmanem v rámci zemí EU, kde ceny tohoto zboží nerostly ani o dvě celá procenta. Nezbývá tedy než vyčkat do února, abychom se dozvěděli, kam až na začátku letošního roku prodejci zboží a poskytovatelé služeb vyšponovali ceny.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.09.2018Ranní glosa: Inflace dává ČNB argumenty pro růst sazeb ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
31.08.2018Ranní glosa: Rekordy českého trhu práce ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688