Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  12.01.2022 15:40:47, aktualizováno 16.01.2022 10:32:25

Tesla pokračuje ve zdražování, tentokrát dojde na autopilota

Na několikeré loňské zvedání cen vozů Tesla zejména pro zákazníky v USA naváže dle všeho další krok společnosti. Elon Musk na twitteru informoval o zdražení funkce FSD, tedy funkce plně samořídící schopnosti vozu. Ta je přitom vlastně stále v nedohlednu, přestože Elon Musk již v dubnu 2019 na „Autonomy Investor Day“ predikoval dokončení systému autopilota v daném roce. A v polovině roku 2020 pak již mělo po řádném odzkoušení a schválení regulátorem brázdit silnice vlastně přes milion robotaxi.

Zatím však funkce FSD potřebné úrovně autopilota „Level 4“ nedosahuje, ale pouze tak „Level 2“. Tedy například jen schopnosti automatické změny jízdních pruhů, zaparkování, zastavení na světlech či stopce a „přivolání“ vozu z garáže či na parkovišti. Tedy funkce, která asi nejvíce připomíná vyhlížené autonomního řízení. Tyto funkce však již nejde v USA koupit samostatně, když volitelná nabídka „Enhanced Autopilot“ z nabídky zmizela. Pořídit lze nově jen dražší „celé“ FSD.

Tesla nyní v rámci FSD nicméně začala slibovat brzké spuštění automatického řízení v ulicích města. Nejspíše i v kontextu tohoto vylepšení Elon Musk oznámil, že od 17. ledna se zvedne cena FSD o další 2 tis. USD na již 12 tis. USD (cca 260 tis. Kč). Tedy dojde na podobné zdražení, jako již v říjnu 2020. Do té doby šlo FSD totiž pořídit „jen“ za 8 tis. USD. Vlastně jako již dříve Musk navíc nyní zmínil výhled budoucího dalšího zdražování, jak se bude blížit doprogramování finální verze FSD. Bez uvedených podrobností má dojít také na zdražení volitelného měsíčního předplatného funkce FSD. Elon Musk každopádně za oznámené zdražení pozitivní ohlasy na twitteru, kde má již téměř 70 mil. sledujících, nezískal…

Výše uvedené změny se mají nyní dotknout pouze domovských USA, což je nejspíše dáno vidinou nejdřívějšího budoucího povolení autonomní jízdy právě zde. Zopakovat lze, že u nás volitelná funkce FSD stojí 200 tis. , například v sousedním Německu pak 7,5 tis. EUR. A v nabídce zatím zůstává i „Enhanced Autopilot“ za 100 tis. Kč, resp. 3,8 tis. EUR.

Pro Teslu je vidina dotažení FSD očekávaným dalším výrazným milníkem. Odhaduje se, že v budoucnu bude pro společnost přinášet z hlediska zisku větší pozitivní dopad, než samotný prodej elektromobilů. Jistě i díky této vidině se v posledních měsících hodnota akcií Tesla dále vyšplhala na nová historická maxima, resp. ocenění firmy na více než bilion dolarů. Tedy hodnotu, které nedosahují ani v souhrnu hlavní tradiční konkurenční automobilové skupiny jako Toyota, Volkswagen, GM, Ford a Stellantis s mnohonásobně větší produkcí vozů.

Model X dražší

Jak jsme před měsícem informovali, Tesla přestala mimo Severní Ameriku nabízet své luxusní vozy Model S a Model X. Své evidentně sehrává nedostatečný rozběh výroby po jejich loňské modernizaci. Potvrdily to vlastně následně zveřejněné produkční údaje z posledního čtvrtletí roku, když jak jsme rozebírali, nedosahují dřívějších úrovní před modernizací. Nedostává se dle všeho především právě na zájemce o Model X a Tesla si oproti listopadovému ceníku dovolila u verze Plaid dále zvednout cenu. A to rovnou o 6,5 tis. USD (140 tis. Kč). Cena této verze Modelu X totiž startuje na již 126,5 tis. USD. Tedy se více srovnává s verzí Plaid Modelu S, kde cena stále začíná na 130 tis. USD.  

 

Gigafactory v Berlíně před spuštěním?

Tahanice ohledně potřebných kolaudačních povolení pro Gigafactory u Berlína zatím nemají definitivní konec. Původně očekávaný start sériové produkce na konci roku 2021 se zkrátka nekonal. Braniborské zemské ministerstvo životního prostředí nicméně 7. ledna firmě vydalo zvláštní povolení ke stavbě 2 tis. karoserií Modelu Y. Tedy podobně jako již dříve povolení produkce 250 karoserií. U nich však úřady s výsledkem nebyly spokojeny, když zmiňovaly mj. nedostatečnou kvalitu a efektivitu výroby.

akciím Tesla (TSLA) možno zmínit, že středeční seanci zahájily podobně jako celý trh pozitivně, když se cenově dostávají nad hranici 1 080 USD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688