Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.01.2022 06:11:00, aktualizováno 15.01.2022 09:07:41

Toyota poráží GM a co přinese automobilkám rok 2022

Toyota dokázala v minulém roce prodat v USA více aut než GM, což se stalo poprvé za téměř sto let. Na Yahoo Finance hovořil o minulém roce v tomto odvětví a o výhledu na rok letošní Tyson Jominy ze společnosti J.D. Power, podle kterého je právě Toyota známá pro excelentní výrobní procesy a schopnost prosperovat v těžších časech, což byl i minulý rok. Přesto by ale expert podle svých slov GM neodepisoval, protože má řadu zákazníků, kteří čekají na zvýšení zásob, a zmíněná změna v americkém žebříčku prodejů může být jen přechodná.

Obvyklé roční prodeje vozů dosahují v USA přibližně 17 milionů, minulý rok dosáhly asi 15 milionů a bylo tomu tak již podruhé v řadě. To podle experta znamená, že tu je neuspokojená poptávka, která nyní dosahuje úrovně asi 4 milionů vozů. Jominy míní, že letošní rok přinese normalizaci a prodeje se posunou někam k 16 milionům kusů. V současné době se ale zásoby nově vyrobených vozů nacházejí stále velmi nízko, a to mimo jiné znamená, že automobilky nemají velkou motivaci k různým pobídkám, které by zákazníky přesvědčily ke koupi vozu.

Pro automobilky je obvyklé, že mají zásoby vysoko a snaží se různými způsoby podpořit jejich prodeje. Současná situace je ale tedy úplně opačná a Jominy míní, že ani růst produkce očekávaný v letošním roce na tom nic moc nezmění. Příčinou je popsaná neuspokojená poptávka z minulých let, která stále převyšuje predikovaný nárůst výroby.

Nemůže cenu automobilů se spalovacími motory tlačit dolů cena elektromobilů upravená o vládní pobídky? Na Yahoo Finance v této souvislosti poukázali na očekávaný rozjezd výroby a prodejů SUV Ocean od společnosti Fisker, které by se po zohlednění vládních pobídek mělo prodávat levněji než vozy se spalovacími motory. Jominy k tomu uvedl, že Ocean je krásný vůz, ale ještě se nevyrábí. Konečná prodejní cena tak není úplně jistá. Na trh se také podle experta chystá záplava nových elektromobilů, některé z nich, jako například Silverado od GM, by měly být naceněny „velmi agresivně“.

fisker gm toyota

Zdroj: Fisker

Mezera mezi poptávkou a nabídkou na trhu s novými vozy vytváří tlak i na trhu s vozy ojetými. S tím, jak se bude tato mezera uzavírat, ale tlak poleví. Podle experta se to projeví i na cenách ojetých vozů, které doposud prudce rostly. Jelikož se ale výroba bude zvedat jen postupně, čeká spíše mírný pokles cen ojetých aut, takže ceny se tu budou stále držet nad historickým standardem.

Zdroj: Yahoo Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688