Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  11.01.2022 14:20:56, aktualizováno 15.01.2022 09:05:41

Analytici Goldman Sachs a UBS to vidí stejně: Kupujte dip

Analytiky bank Goldman Sachs Group či UBS Global Wealth Management nepohnul ani divoký akciový začátek roku a stále sázejí na to, že akcie dokážou ustát vyšší úrokové sazby i rostoucí dluhopisové výnosy.

“Výprodej některých…vysoce kvalitních titulů může být brzy přehnaný,” napsali podle Bloombergu v pondělí analytici “goldmanů” v čele s Cecilií Mariotti. I když reálné výnosy by se moc nahoru posouvat nemusely, “valuace se pravděpodobně stanou pro akcie svazujícím omezením,” domnívají se také tito experti.

Americké akciové futures dnes rostou a zotavení nastalo také u evropských akcií:

70

Stále ale platí, že široký americký index S&P 500 si odbyl nejhorší začátek roku od 2016. Výprodej ovšem nastal na obou stranách Atlantiku na signálech, že americký Fed by svou měnovou politiku mohl utahovat agresivněji, než se čekalo. Největší rány utržily dražší růstové akcie a technologie.

Mark Haefele, investiční ředitel v UBS Global WEalth Management upozorňuje, že investoři by se měli připravit na kolísavost na trzích, které se nastavují na tvrdší linii Fedu, zde ve smyslu utahování měnové politiky. „Stále předpokládáme, že rally se obnoví,“ uvedl ale také tento expert podle Bloombergu. „Normalizace politiky Fedu by neměla nahlodat prognózu růstu firemního zisku“ za podpory utrácení ze strany spotřebitelů a nadále snadného přístupu ke kapitálu, dodal také.

 

Ke sborovému ujišťování, že ani jestřábější Fed neznamená fundamentální změnu pozitivního výhledu pro akcie, doporučil investiční institut společnosti BlackRock používat výprodeje k dodání rizika do portfolií. A analytici JPMorgan Chase v pondělí uvedli, že v tomto “pravděpodobně přehnaném” dipu, tedy poklesu akcií, je čas nakupovat.

Optimismus narůstá také v Evropě, kde jsou akcie obvykle levnější a méně citlivé na zvyšování úrokových sazeb. Právě Evropu někteří vytipovali jako případný “bezpečný přístav” v situaci, kdy se budou úrokové sazby v USA zvyšovat.

Spojené státy jsou citlivější na rostoucí dluhopisové výnosy, protože mají větší váhu v sektorech s dlouhou durací” a rozdíly v ziskovosti mezi USA a Evropou se zmenšují,” napsali v pondělí analytici společnosti Bernstein v čele se Sarah McCarthyovou. Jejich doporučením je být v akciích nadvážený a preferovat Evropu. Termín dlouhá durace, který se zdá být vypůjčený z dluhopisového trhu, může v tomto kontextu znamenat akcie, které více spoléhají na budoucí zisky.

A původem francouzská BNP Paribas s tím souhlasí: “Domníváme se, že kombinace revizí ziskovosti, medvědího upravování pozic v evropských akciích a atraktivní valuace by během dalších měsíců mohly vydláždit cestu silnější akciové rally,” napsali její experti.

Futures na technologický index Nasdaq 100 rostly kolem 14:15 SEČ o zhruba 0,4 procenta. Indexům DJIA a S&P 500, který je sektorově rozkročený, futures indikovaly růst o 0,1 procenta, respektive 0,2 procenta.

Zdroj: Bloomberg, Forbes.com

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688