MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Dotace  |  11.01.2022 13:15:00

Finanční správa začala vyplácet kompenzační bonus. Podnikatelé mohou zatím žádat až o 40 tisíc korun

Žádosti doporučujeme zatím podávat za první bonusové období od 22. listopadu do 31. prosinec 2021. Nejjednodušeji žádost vyřídíte v online aplikaci Finanční správy dostupné na www.mfcr.cz/bonus.

O kompenzační bonus mohou žádat OSVČ, společníci s.r.o. a dohodáři (DPP či DPČ), jejichž tržby primárně v důsledku covidových opatření státu (mimořádná, ochranná či krizová opatření) poklesly minimálně o 30 % oproti srovnávacímu období. Srovnávací období je stanoveno jako tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce v rozhodném období od 1. června do 31. října 2021. Žádat je možné až o 1 000 denně s výjimkou dohodářů, kteří mají nárok až na 500 denně. Současný kompenzační bonus lze díky pozměňovacímu návrhu v Poslanecké sněmovně nově kombinovat s dotačními programy vypisovanými například Ministerstvem průmyslu a obchodu či Ministerstvem práce a sociálních věcí.

„Obecně musí platit princip, že když stát omezí nebo zakáže nějaké podnikání, tak musí kompenzovat ztráty, které z jeho rozhodnutí těmto podnikatelům vznikají. Nový zákon o kompenzačním bonusu jsme ve Sněmovně prostřednictvím pozměňovacích návrhů upravili především tak, abychom odstranili zákaz souběhu s ostatními covidovými programy,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura a dodal: „Kompenzační bonus je bezpochyby funkční, osvědčený a lehce spravovatelný nástroj vládní pomoci formou daňové vratky, díky kterému stát podpořil malé podnikatele během covidové krize už desítkami miliard korun.“

Současný kompenzační bonus navazuje již na několik předchozích období tohoto programu. V rámci nich bylo mezi žadatele negativně ovlivněné covidovou pandemií či souvisejícími vládními opatřeními rozděleno už zhruba 43,5 mld. , což z kompenzačního bonusu dělá jednu z největších covidových pomocí. V současnosti jsou zákonem dány dvě bonusová období od 22. listopadu do 31. prosince 2021, resp. od 1. ledna do 31. ledna 2022. Více informací ke kompenzačnímu bonusu se dozvíte v naší tiskové zprávě nebo na stránkách Finanční správy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688