Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  11.01.2022 12:36:16

Inflace se může přiblížit 10 procentům, říká centrální bankéř Tomáš Holub

Inflace v Česku může v úvodu letošního roku atakovat 10 procent. Od druhého čtvrtletí se začně postupně snižovat, očekává člen bankovní rady České národní banky a ekonom Tomáš Holub dle jeho slov pro TV Nova.

Ze začátku roku bude podle Holuba inflace velmi vysoká. "Budeme se zespoda blížit až k deseti procentům," varoval. "Od druhého čtvrtletí se inflace začne snižovat. V závěru roku už bude rozumně nízká," předpokládá však. Celoroční průměr inflace by letos měl být asi šest procent. "Snažíme se, aby to do konce roku bylo okolo dvou procent a věříme, že se nám to podaří," dodal.

"Máme analýzy, které říkají, že nástroje centrální banky fungují tak, jak mají. To znamená, že úrokové sazby inflaci snižují prostřednictvím kurzu koruny a tlumení domácí poptávky," uvádí Holub. Trvá to podle něj však osm až 12 měsíců. Proto bychom se podle něj k dvouprocentnímu růstu měli vrátit někdy na začátku roku 2023.

Zvýšená inflace přinese také mimořádnou valorizaci důchodů. "Bude to znamenat zásah do státního rozpočtu," upozornil Holub. Oproti plánu by měly být výdaje na důchody vyšší o 15 až 17 miliard korun. "Důchody se zvýší o nárůst inflace. Zákon funguje tak, že pokud se cenová hladina zvýší o více než pět procent, musí se spustit mimořádná valorizace," sdělil Holub. "Zvýšení těch důchodů by mělo být o pět procent nebo něco málo navíc," očekává.

ČNB na konci roku skokově zvýšila úrokové sazby, hlavní dvoutýdenní reposazba vzrostla na 3,75 % a podpořeno i rétorikou dalších centrálních bankéřů její růst nekončí.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688