Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  11.01.2022 10:20:59

Je Česko zaměstnaneckým rájem?

Spolu s nimi přišla taktéž čísla za jednotlivé členské země EU. V rámci tohoto listopadového balíku je Česko jednoznačně nejníž (2,2 %; v říjnu 2,6 %). Nejblíž nám bylo Nizozemí (2,7 %). Dalším zemím, které s námi na poli nezaměstnanosti svého času jakžtakž držely krok, jsme utekli (Polsko 3 %, Německo 3,2 %).

Opět je ale třeba zdůraznit, že odchylka stavu trhu práce od normálu/rovnováhy není zrovna soutěžní disciplína, v níž bychom měli chtít být na vrcholu (nebo na dně). Konkrétně s nerovnovážně nízkou mírou nezaměstnanosti se pojí extrémní tlak na mzdy; to posiluje domácí poptávku, a tedy i inflaci, na což je pak nucena reagovat měnová politika zvyšováním úrokových sazeb (právě zcela jiná situace na trhu práce je důvodem, proč dávají smysl mnohem vyšší úrokové sazby v Česku než v eurozóně).

Může se zdát, že z hlediska zaměstnanců je Česko hotovým rájem, protože se o ně zaměstnavatelé perou a jsou nuceni svižně zvyšovat mzdy nebo jiné benefity. Ale lze se na to dívat i zcela opačně: z hlediska zaměstnanců je Česko hotovým peklem, protože se jim zde doposud nabízely nerovnovážně nízké mzdy, díky kterým zdejší zaměstnavatelé byli a jsou nerovnovážně ziskoví, a tudíž poptávají nerovnovážně mnoho zaměstnanců, a to nejlépe opět pokud možno nízkomzdových.

Úřad práce: v prosinci se nezaměstnanost zvýšila

Shodou okolností taktéž včera vydal Úřad práce ČR své údaje, v tomto případě už ovšem údaje platné ke konci prosince. Žadatelů o práci bylo 258 000, zatímco firmami nahlášených volných pracovních míst 343 000.

Podíl nezaměstnaných osob se zvýšil na 3,5 %. Jde o cosi jako Úřadem práce počítanou míru nezaměstnanostovšem metodicky velmi odlišnou od míry nezaměstnanostio které je řeč v prvních odstavcích tohoto Ranního restartu, a proto není mezinárodně srovnatelná.

Mj. není sezónně očištěná, takže z jejího nárůstu o dvě desetiny (z listopadové hodnoty 3,3 %) nelze dedukovat, že by se převis poptávky po zaměstnancích fundamentálně snižoval: dle zkušeností z let 2015-2019 bychom v prosinci čekali zvýšení v průměru o tři desetiny, takže ono skutečně pozorované zvýšení na konci loňského roku je naopak spíš neobvykle malé.

Celkově lze říci, že nedostatek zaměstnanců na českém trhu práce zůstává – při nynější (nízké) mzdové úrovni – vysoký, z čehož se dá pro tento a příští rok věstit tlak na zřetelný růst mezd (my čekáme mzr. růst cca 5 % a 6 %). Ve statistikách bude tento tlak tlumen pomalejším přidáváním ve veřejném sektoru a vysokou loňskou základnou danou zejm. zvyšováním odměn zdravotníkům, ale na druhé straně bude živen zvýšením minimální mzdy (a tedy i mnoha zaručených mezd) o 6,6 %.

Michal Skořepa, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

11.01. 11:34  oprava (czhunter)
11.01. 11:32  Zaměstnanost a inflace (czhunter)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688