Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  10.01.2022 15:42:18

O inflaci, Fedu a americkém dolaru aneb jedno velké dilema roku 2022

Navzdory rétorice centrálních bank o přechodnosti inflačních tlaků se zdá, že cenový růst bude v některých případech přetrvávat, a to v důsledku zablokování dodavatelských řetězců a omezování globalizace. Co v takovém prostředí bude (moci) dělat americká centrální banka a jaký vliv to bude mít na dolar?

Část ekonomů se domnívá, že zvýšená inflace není tak krátkodobým jevem, jak se donedávna snažila tvrdit americká centrální banka. Patří k nim také Andrew McCaffery, investiční ředitel z Fidelity International. Byť (nejen) podle něj nemusí inflace dále sílit, k předpandemickým úrovním bude mít daleko.

"Dodavatelské řetězce jsou stále narušené, v dlouhodobějším horizontu pak bude tlak na ceny i v souvislosti s náklady na dosažení uhlíkové neutrality. Nechat roztočit inflační spirálu (růst cen a mezd) by znamenalo větší problémy, agresivní potlačení inflace (skrze růst sazeb) by ale mohlo dále zbrzdit růst," míní McCaffery.

Celkově očekává, že úrokové sazby zůstanou nižší po delší dobu, a to navzdory vyšším spotřebitelským i výrobním cenám a snaze centrálních bank relativně rychle omezit programy nákupů aktiv. "K udržení celého systému nad vodou jsou potřeba velice nízké úroky, protože úroveň zadlužení je v současnosti vyšší než za druhé světové války," dodává.

To bude mít celkem logicky vliv i na hodnotu amerického dolaru. USA spoléhají na to, že jejich dluhopisy jsou globálně považované za jedno z nejbezpečnějších aktiv. V roce 2022 tak může dolar těžit z případného defenzivnějšího postoje investorů, pokud se zvýší volatilita.

"V případě, že Čína a Japonsko zvýrazní ústup ze svých obrovských expozic v americkém dluhu, případně se posunou výše na výnosové křivce (znepokojeny debatami o dluhovém stropu, fiskálním deficitem USA a vysokou úrovní peněžní zásoby), bude muset možná Fed připustit vyšší výnosy z amerických bondů, aby ve větší míře nalákal domácí kupce," zní z Fidelity International.

Letos zároveň v USA oproti loňsku klesne míra fiskální podpory ekonomiky, což může postupně vyvolat i tlak na růst nezaměstnanosti, zejména pokud zůstanou vysoké ceny energiíCentrální banky (a nejen ta v USA) pak mohou zjistit, že nemají jinou možnost než ustoupit od své rétoriky o zpřísňování měnové politiky. Krátkodobě by to sice mohlo znamenat podporu pro riziková aktiva, ale také by to zvyšovalo riziko dlouhodoběji vysoké inflace s dopadem na výnosy bondů, a tedy i na valuace ostatních aktiv.

Podrobněji z ročního výhledu Fidelity International:

Fidelity výhled makro 1

Fidelity výhled makro 2

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688