mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  10.01.2022 13:04:00

Aktuální podmínky cestování do Spojených arabských emirátů a návratu do ČR - SAE jsou na semaforu stále zelené

COVID-19 - aktuální podmínky cestování do Spojených arabských emirátů a návratu do ČR

19.08.2021 / 09:56 | Aktualizováno: 10.01.2022 / 13:04

Podívejte se také: Dovolena v SAE (914 zájezdů od 12000Kč).

Velvyslanectví ČR v Abú Dhabí zde uvádí nedůležitější aktuální opatření zavedená ve Spojených arabských emirátech (SAE) a opatření ČR při návratu do republiky

VSTUP NA ÚZEMÍ SAE

Spojené arabské emiráty jsou zařazeny na seznam zemí s nízkým rizikem nákazy (na cestovatelském semaforu zelená). Všechna mezinárodní letiště v SAE jsou otevřena občanům, rezidentům, návštěvníkům a cestujícím v tranzitu. Upozorňujeme, že platí rozdílná COVID testovací a karanténní opatření v jednotlivých emirátech. Všem cestujícím doporučujeme sledovat platná vládní opatření - která podléhají častým změnám - a ujasnit si podmínky u letecké společnosti a cestovní kanceláře. Informace pro cesty do, z a skrz SAE jsou uvedeny na stránkách vládních leteckých společností Etihad a Emirates.

Veškerá platná pravidla a opatření související s cestováním naleznete na oficiálních stránkách vlády SAE (v angličtině).

Upozorňujeme, že všechna níže uvedená opatření podléhají častým změnám!

 

OČKOVANÉ OSOBY

Dubaj:

Všichni letecky cestující z ČR, i tranzitní, do / přes SAE jsou před odletem u check-in povinni předložit negativní PCR test ne starší 72 hodin. Výjimkou jsou děti do 12. let a osoby s mírným a těžkým postižením.

Pozor: všichni letecky cestující z ČR do Abú Dhabí před odletem u check-in povinni předložit negativní PCR test ne starší 48 hodin.

Pro držitele platných emirátských víz, kteří se nacházejí v zahraničí, jsou zavedena zvláštní opatření. Emirátské orgány zřídily jednotný webový portál ICA (a ICA App), kam se doporučuje všem rezidentům s platným vízem registrovat se před návratem do SAE. Pro rezidenty Dubaje jsou pro návrat platná zvláštní opatření uvedena na stránkách Emirates.

Po příletu do Dubaje mohou být cestující vyzváni k podstoupení bezplatného PCR testu v prostorách letiště. Cestující si mohou stáhnout zvláštní aplikaci DXB Smart App (Dubaj), případně aplikaci Al Hosn App (pro Abú Dhabí).

Po příletu na letiště Sharjah anebo letiště Ras Al Khaimah (charterové lety z ČR) je postup jako při příletu do Dubaje.

 

Abú Dhabí:

Pro přílet do Abú Dhabí je zaveden bezkaranténní "seznam zelených zemí", kde je vedena i Česká republika.

Pro všechny očkované /neočkované cestující platí rozdílná pravidla a to pro četnost PCR-testů.

Je povinností cestujících před odletem do Abú Dhabí registrovat se v systému ICA Smart Travel Service.

Po příletu do Abú Dhabí musí všichni cestující podstoupit zdarma na letišti PCR-test. Turisté a návštěvníci z ČR (tzv. "zelených zemí") nemusí po příjezdu do Abu Dhabí do karantény. Další povinný PCR test musí podstoupit pouze pokud se v emirátu Abú Dhabí zdrží déle než 6 dní (první den je den překročení hranice emirátu Abú Dhabí).

 

TESTOVANÉ OSOBY

 

OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

 

DĚTI

Výjimkou pro předložení negativního PCR-testu před odletem do SAE jsou děti do 12. let a osoby s mírným a těžkým postižením.

Je povinností všech ve věku 3 let a výše nosit na veřejnosti ochranné prostředky dýchacích cest (roušky) a dodržovat odstup.

 

PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

Je povinností cestujících před odletem do Abú Dhabí registrovat se v systému ICA Smart Travel Service.

Žádný příjezdový formluář se do ostatních emirátů SAE nevyplňuje.

 

PODMÍNKY NA MÍSTĚ

V SAE se lze přemísťovat za jistých podmínek vlastním vozem, taxislužbou a MHD (s rouškou apod.).

Emirát Abú Dhabí obnovil 19.12.2021 checkpointy na hranicích mezi okolními emiráty. Na hranicích jsou všichni cestující scanováni elektronickou aplikací EDE, která zjišťuje přítomnost onemocnění COVID 19. Všichni cestující musí také předložit platný PCR test né starší než 96 hodin, včetně řidičů taxi. Přesné informace ke vstupu do emirátu Abú Dhabí jsou na oficiálních stránkách www.u.ae.

Je povinností všech ve věku 3 let a výše nosit na veřejnosti ochranné prostředky dýchacích cest (roušky) a dodržovat odstup.

V omezeném režimu jsou otevřená nákupní střediska, restaurace, parky, tělocvičny atd.

Obchody s jídlem a lékárny fungují normálně a jsou plně zásobené.

Pro rezidenty Abú Dhabí se doporučuje stažení aplikace Al Hosn, a též turistům a cestujícím do Abu Dhabí (není to ale mandatorní). Aplikace musí obsahovat očkovací certifikát anebo potvrzení o posledním provedeném RT-PCR testu. Aplikace musí ukazovat "zelený status" anebo "green pass status". Pokud nebudete mít staženou aplikaci, musíte u sebe mít vytištěný očkovací certifikát (anebo aplikaci "Tečka") a aktuální PCR test.

Každý cestující do SAE si před cestou může nahrát očkovací certifikát do emirátské aplikace ( https://ica.gov.ae/en/service/mobile-app/ ). V aplikaci vyplníte jméno, email a mobil na kterém jste v SAE dostupný. Po příletu do SAE obdržíte sms na uvedené mobilní číslo, nebo na e-mail, tzv. "unified number", které poté použijete při přihlášení do další stažené aplikace Al Hosn. Aplikace Al Hosn je zřízená MZdr SAE za účelem evidence očkování proti Covid-19 a všech PCR testů. Doporučujeme výše uvedený postup, neboť ulehčí pobyt v emirátu Abú Dhabí.

Důrazně doporučujeme, aby měl každý svůj očkovací certifikát při sobě a v případě potřeby se jím mohl prokázat, nejlépe i v mobilní aplikaci Al Hosn. Potvrzení od lékaře o prodělaném Covidu nestačí.

 

POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

Velvyslanectví důrazně upozorňuje na povinnost dodržování platných ochranných opatření po vstupu do SAE. Emirátské orgány nařídily vysoké pokuty za nedodržování opatření proti šíření COVID-19 (např. za nenošení ochranné masky je pokuta 3000 Dh/18 tisíc ). Dle prohlášení emirátských autorit, jakékoliv porušení instrukcí a procedur proti šíření COVID-19 je zákonem považováno za trestný čin. V případě, že cestující prodělá pozitivní PCR test je mu nařízena karanténa v designovaném zařízení (doma, hotel či zdravotnické zařízení) na vlastní náklady. Při nedodržení karanténních opatření (mj. stažení zvláštní aplikace, nošení elektronického náramku, předčasné ukončení karantény) je stanovena pokuta ve výši 50 000Dh/300 tisíc ). Velvyslanectví není kompetentní do místních ochranných opatření jakkoliv vstupovat či zasahovat. Doporučujeme cestujícím do SAE uzavřít cestovní pojištění, které pokryje testování, lečbu a izolaci.

 

TRANZIT

Tranzitní trasy skrz SAE byly obnoveny, kontaktujte svoji cestovní kancelář pro bližší informace a dále stránky Emirates a Etihad.

 

UŽITEČNÉ KONTAKTY

Informace o aktuálních opatření proti šíření COVID-19 v SAE naleznete na oficiálních webových stránkách vlády SAE (v angličtině).

Odkaz na akreditovaná COVID-19 PCR testovací místa v Dubaji.

Odkaz na zdravotní zařízení v SAE.

AL HOSN - 800HOSN(4676) anebo info@alhosnapp.ae, hotline 800 1111 anebo info@mohap.gov.ae

 

PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Upozorňujeme, že letecké společnosti stanovují nejrůznější povinnosti pro vpuštění osob na palubu letadel. Letecké společnosti ze SAE mohou požadovat negativní RT-PCR test.

Přehled podmínek návratu do České republiky

 

Pojmem „písemné potvrzení“ se rozumí jak forma listinná (originál nebo prostá kopie), tak elektronická, pokud je v něm uvedeno jméno, příjmení a datum narození nebo číslo cestovního dokladu konkrétního adresáta; písemné potvrzení v elektronické podobě není možné předkládat ve formě SMS zprávy.

Lhůta pro testování se počítá od provedení testu do doby začátku cesty. Např. potvrzení o negativním RT-PCR testu nesmí být starší více než 72 hod před odletem z dané destinace.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688