Export (export.cz)
Podnikání  |  10.01.2022 11:22:23, aktualizováno 16.01.2022 09:04:41

Do Británie už jen s pasem a celními prohlášeními - Británie od 1.ledna roku 2022 zavedla odkládané celní hraniční kontroly pro zboží.

Británie od 1.ledna zavedla odkládané celní hraniční kontroly pro zboží. Ještě v prosinci stačilo dodat potřebnou dokumentaci šest měsíců poté, nyní je nutné mít vše „u sebe“. Většina velkých přístavů (včetně Doveru) a Eurotunel budou využívat elektronický systém Goods Vehicle Movement Service. Kontroly na hranicích jsou další částí do skládačky pobrexitové reality, přidávají se k nutnosti cestovat do Spojeného královstvícestovním pasem a brzy je doplní i potřeba nových certifikátů.

Ilustrační foto z přístavu v Doveru: Shutterstock

Británie zavedla od Nového roku změny na hranicích. O jaké konkrétní změny se jedná?

Spojené království po odchodu z EU odkládalo zavádění hraničních a celních kontrol pro importované zboží. Celní doklady bylo až doteď možné dodat do šesti měsíců po samotném importu. Tyto odklady skončily s koncem roku 2021. Od 1. 1. 2022 Spojené království obnovilo celní kontroly přímo na hranicích, to znamená, že nebude možné projet přístavem se zbožím, pokud zboží nebude v přístavu celně odbaveno nebo pokud daný dopravce nebude nasměrován do vnitrozemského celního pracoviště (IBF) k příslušným kontrolám.

Většina velkých přístavů (včetně Doveru) a Eurotunel budou využívat elektronický systém Goods Vehicle Movement Service (GVMS, služba pro pohyb nákladních vozidel), který propojuje  předem podaná celní prohlášení do jednoho referenčního čísla Goods Movement Reference (GMR, referenční číslo pohybu zboží). Při odbavení je povinnost předložit platný doklad o GMR. GMR obvykle vystavuje řidič, který zboží převáží, ale může to udělat i manažer dopravce nebo celní agent či speditér obchodníka. Pro každé vozidlo lze vytvořit pouze jeden doklad o GMR.

Některé povinnosti, které se týkají hlavně importu sanitárního a fytosanitárního zboží (SPS) a fyzických kontrol SPS na hranicích, začnou platit až v červenci 2022.

Detailní informace o importních povinnostech do Spojeného království jsou uvedeny v Border Operating Model. Na webové stránce lze nalézt i modelové situace pro exportéry.

Jak se tyto změny dotknou českých dopravců a exportérů?

Změny se dotknou všech evropských dopravců a exportérů, a to bez výjimky. Přestože Británie plné celní kontroly na hranicích obnovuje až nyní, doklady bylo nutné dodávat zpětně do šesti měsíců i před lednem 2022. Není to tak, že doteď bylo vše při starém a najednou je vše jinak. Náběh je postupný. Navíc Evropská unie zavedla kontroly v opačném směru již loni k 1. 1. 2021. Věřím, že mnoho dopravců má již s kontrolami dostatek zkušeností a nebude to zas tak velké překvapení. V případě potřeby jsme samozřejmě jak exportérům, tak dopravcům k dispozici pro konzultace a dotazy, kontakty lze najít na webu našeho velvyslanectví.

Připomínám také, že nyní už lze do Spojeného království cestovat pouze s platným cestovním pasem, občanský průkaz již nestačí. 

Spojené království patří mezi desítku největších obchodních partnerů ČR. Lze očekávat výrazné odchýlení od tohoto trendu v rámci nově zavedených změn?

K některým odchylkám již došlo – i když byly celní kontroly dosud odložené, dokumentaci bylo nutné zpětně dodat i před lednem 2022. Nová byrokracie spojená s brexitem dle našich zkušeností výrazněji zasáhla B2C segment a firmy, které jsou zvyklé obchodovat pouze v rámci vnitřního trhu. Někdy je administrativa příliš složitá a nákladná. Firmy, které mají zkušenosti s obchodem mimo EU, nové kontroly a papírování tolik nepřekvapilo.

Zásadní bylo dojednání Dohody o obchodu a spolupráci mezi EU a Spojeným královstvím, které zaručuje evropskému zboží nulová cla a kvóty při splnění podmínky původu zboží. Druhým zásadním momentem bude zavedení nových britských certifikátů pro místní trh. To je možná výraznější změna než zavedení celních kontrol, které jsou běžnou součástí obchodu mimo EU. Evropské CE bude příští rok nahrazeno UKCA (UK Conformity Assessed), zařízení nové certifikace může být (a často je) nákladné a časově náročné.

Kde mohou české firmy získat základní informace k zavedeným změnám?

Všechny informace přímo od zdroje jsou na stránkách britské vlády – gov.uk. Důležité materiály pro dopravce a exportéry jsou dostupné i v češtině, nově je spuštěna aplikace Kam přepravujete zboží, která může být velmi nápomocná.

My informace publikujeme na webu našeho velvyslanectví, na webu www.export.cz a snažíme se exportéry a dopravce o chystaných změnách včas informovat. Pro dopravce doporučuji informace asociace ČESMAD. Samozřejmě jsme s kolegy k dispozici i pro individuální dotazy a pomoc – kontakty na nás najdete na našem webu.

Více informací o nových zavedených změnách na britských hranicích se můžete dozvědět na chystaném webináři s ekonomickou diplomatkou české ambasády v Londýně, který proběhne v úterý 18. ledna od 14:00 SEČ. Webinář pořádá Odbor ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Michaela Chrtová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Londýně


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688