mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  10.01.2022 00:00:00

Proměna uhelných regionů v Německu je šancí i pro malé firmy

06.01.2022 / 13:44 | Aktualizováno: 10.01.2022 / 10:53

Nová spolková vláda se s vervou pustila do urychlení termínu konce těžby uhlí. Z původního cíle v roce 2038 by se měl stát rok 2030. Vše musí zrychlit – strukturální plánování na úrovni spolkové i regionální, konkrétní úvahy o transformaci průmyslu, pobídky firmám, a také tok peněz. Spolek má k dispozici svých 40 miliard EUR + 16 miliard EUR z Evropské komise. Z této částky poputuje 9 miliard EUR přímo do hnědouhelných regionů Lužice (Sasko) a středoněmeckému těžebnímu revíru (Sasko-Anhaltsko). Spolkoví i místní politici stojí před velkou výzvou, jak uchopit velkolepou proměnu obrovských území, jak dát vzniknout zcela novému soběstačnému regionu. Z pohledu přeměny průmyslu z dosluhujícího těžebního na jiný (zatím ne zcela známo jaký), jde o nevídaně velký krok plný výzev a příležitostí, který by dozajista neměl uniknout pozornosti českého firemního prostředí.

Nejnovější studie s názvem „Doporučení k podpoře inovací a podnikání ve východoněmeckých uhelných regionech“, kterou sestavili odborníci z řad byznysu, vědy a výzkumu (EIT InnoEnergy, EIT Climate-KIC a DWR eco GmbH) a která je určena zainteresovaným stranám na spolkové, zemské i komunální úrovni, vyzdvihuje význam malých a začínajících firem při nastávající proměně regionu. Právě státem či místními samosprávami řízená a štědrá podpora startupů, v místě působících či do regionu přilákaných, je klíčem k budoucímu průmyslovému rozvoji oblasti. „Podhoubí“, které startupy vytvoří, přitáhne pozornost velkých průmyslových firem spolu s dalším kapitálem. Stát či místní samosprávní celky, kterým byly přiděleny finance pro transformaci regionu, by měly tyto prostředky použít k výhodným pobídkám pro startupy. Studie otevřeně popisuje chybějící podnikatelskou dynamiku ve východoněmeckých uhelných regionech a konkrétní kroky k jejímu nastartování. Doporučeno je zřízení „inovačních voucherů“ – nevratné finanční podpory pro vývoj technologického hardwaru v samém počátku příprav projektu, která poskytne větší prostor pro „Trial and Error“ technického stadia výzkumu či vznik pobídek ve formě spoluinvestic státního fondu podle vzoru úspěšného izraelského programu na zisk rizikového kapitálu Yozma.

Dalším ze zádrhelů atraktivity regionu pro startupy je komplikovaná administrativa spojená s jejich zakládáním. To by měl změnit nový úřad s názvem „One-Stop-Shop“. Jednalo by se o centrální místo, na které by se obracely všechny podnikatelské subjekty zajímající se o rozjezd podnikání v těchto oblastech. „One-Stop-Shop“ by cílil na odbourání administrativních překážek v procesu zakládání firem, na „zeštíhlení“ a urychlení úředních postupů.

Samostatnou kapitolou studie „Doporučení k podpoře inovací a podnikání ve východoněmeckých uhelných regionech“ je průmyslový směr, kterým by se saská Lužice a sasko-anhaltské těžební revíry měly ubírat. Zásadním rozhodnutím by mělo být spojení sil obou regionů. Rozdělit si úkoly, které ve vzájemné symbióze přinesou výhody pro obě spolkové země. Zaměřit se na inovace v oblasti ochrany klimatu a energetiky. Obě území by se měla vyprofilovat jako modelové regiony pro zelené suroviny a materiály. Lužice by se měla zaměřit na výrobu obnovitelných zdrojů energie bez přítomnosti oxidu uhličitého jako je zelený vodík, region Středního Německa by se měl v návaznosti na to stát jejich regionálním odběratelem a zpracovatelem konečného produktu, například v rámci výroby automobilů a baterií. Lužice navíc disponuje velkými nezastavěnými plochami vhodnými k využití pro vznik biomasy.

Doporučující studie je jedním z mnoha ukazatelů směru, jak smysluplně využít peníze. Analýz ideálního postupu již existuje velké množství, všechny se ale shodují na tom, že přeměna uhelných regionů bude mimořádně obtížný a komplikovaný úkol s obrovským potenciálem pro inovační, odvážné a nejlépe ekologicky smýšlející podnikatelské subjekty. Rozsah transformace skýtá prostor pro všechny, kdo projeví zájem – firmy z České republiky nevyjímaje.

V článku GK Drážďany „Sasko usiluje o příchod nových investorů“ jsme před téměř rokem informovali o vzniku webové platformy lausitz-invest.de. Tento projekt se vyvíjí dál, doporučujeme stránky nadále sledovat. K nalezení jsou zde nejen popisy perspektivních odvětví průmyslu či již existujících společností s chutí do dalšího rozvoje, ale i například konkrétní nabídky průmyslových zón k výstavbě a dalšímu využití spolu s relevantními kontakty.

 

Autorka: Lenka Konšelová, ekonomická diplomatka, Generální konzulát České republiky v Drážďanech


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688