Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  08.01.2022 15:28:26

Příští týden se znovu ponoříme do výsledkové sezóny, v pátek budou reportovat banky

První týden roku 2022 se kvůli uzavření některých trhů (např. Londýn v pondělí, Řecko a Polsko ve čtvrtek) rozjížděl spíše pozvolna. Dle očekávání se sledovala makroekonomická data a středeční zápis z posledního zasedání FOMC.

Především zmíněný zápis přinesl nové zajímavé informace. Kromě potvrzení ukončení programu QE do března 2022 a zřejmě 3x zvýšení sazeb o 25 b.b. v letošním roce, bankéři diskutovali snižování bilance Fedu, které by mohlo přijít dříve, než se doposud očekávalo. Členové FOMC rovněž více akcentovali zvýšenou inflaci, kterou vnímají jako riziko, nad aktuálním stavem trhu práce.

Právě komentáře amerických centrálních bankéřů o možném snižování bilance Fedu přinesly na trh prodejní tlak ihned na začátek roku. Konkrétně pak USA prostřednictvím indexu S&P 500 odepsalo 1,7 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 ustoupila o 0,5 % t/t. Domácí index PX stagnoval s +0,1 % t/t na 1427 bodu.

Společnosti na BCPP

Evropská komise zveřejnila návrh, podle kterého by jádro a plyn měly být přechodně zařazeny mezi čisté zdroje energie. I přes přísné podmínky, které se k tomu vážou, se jedná o pozitivní zprávu pro ČEZ. Zařazení mezi čisté zdroje bude v budoucnu výrazně ovlivňovat náklady na financování investic do těchto zdrojů a také celkové vnímání společnosti z pohledu ESG. Titul zakončil týden na 811 (-1,9 % t/t).

Společnost Pilulka Lékárny uvedla, že v loňském roce její neauditované tržby dosáhly 2,4 mld. , což je zhruba o 33 % meziročně více po tržbách 1,8 mld. v r. 2020. Výsledek je nad sníženým výhledem 2,3 mld. (původně 2,5 mld. ). Hlavním motorem růstu byl online segment, který vzrostl o 50 % r/r, podobně jako v předchozím roce. Pilulka rovněž franšízuje další kamenné lékárny jiným subjektům, přičemž zde se tržby loni meziročně mírně snížily z 1,3 na 1,2 mld. . Tato čísla se však nezahrnují do konsolidovaných tržeb. Pilulka zveřejnění auditované výsledky hospodaření během 1. poloviny roku. Titul zakončil týden na 1780 (+5,6 % t/t).

Dle tisku počítají první návrhy kritérií ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) v EU se zařazením zbrojní výroby mezi částečně společensky škodlivé činnosti. Zbrojní výroba by měla být ve stejné skupině jako např. provozování hazardních her či výroba tabáku. Tato tzv. sociální taxonomie by následně měla sloužit investorům a finančním institucím k orientaci mezi společnostmi. Podle článku se výrobci zbraní obávají, že taková taxonomie omezí financování firem ze strany bank, přičemž první takové kroky finančních institucí jsou již v EU patrné. V ČR vidí možný negativní dopad na financování Lubomír Kovařík, který je předsedou dozorčí rady CZG a předsedou Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory. CZG zakončilo páteční seanci na 506 (-0,4 % t/t).

Nejvíce rostoucím titulem uplynulého týdne byly akcie Pilulka (+5,6 % t/t na 1780 ). Společnost zveřejnila velmi solidní růst tržeb (+33 % r/r) za loňský rok 2,4 mld. , který překonal již dříve snížený výhled (2,3 mld. ). Je patrné, že konec roku akceleroval růst především v online segmentu. Naopak největší pokles zaznamenaly opětovně akcie ČEZ (-1,9 % t/t na 811 ). Diskuse ohledně zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje v rámci EU je stále s nejasným výsledkem, což přináší nervozitu. Současně se dále zklidňuje situace na trhu s elektřinou.

Výhled na příští týden

Příští týden se znovu ponoříme do výsledkové sezóny, která bude hlavním tématem nadcházejících dní. Výsledky v USA za 4Q21 odstartuje ve čtvrtek Delta Air Lines a v pátek ji budou následovat banky jako JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo či BlackRock. Dle posledních průzkumů jsou očekávání spíše opatrná s ohledem na vývoj pandemie, což by mohlo přinést pozitivní překvapení a pomoci udržet vysoké úrovně rizikových aktiv. Na druhou stranu s ohledem na změnu v monetární politice Fedu budou výsledky firem o to více sledované a jakékoliv zaváhání sebou ponese výrazné vybírání zisků. Na příští týden jsme mírně optimističtí s tím, že velké banky svými výsledky v průběhu roku většinou pozitivně překvapily.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za prosinec (oček. 5,4 po 4,9 % r/r), čtvrteční průmyslovou inflaci PPI za prosinec (oček. 8,0 po 7,7 % r/r), páteční maloobchodní tržby za prosinec (oček. -0,1 po +0,3 % m/m) a průmyslovou produkci za prosinec (oček. 0,3 po 0,5 % m/m). V Číně se zaměříme na páteční obchodní bilanci za prosinec, kde by měla dynamika růstu importů (oček. 28,0 po 31,7 % m/m) a exportů (oček. 20,0 po 22,0 % m/m) mírně poklesnout v dolarovém vyjádření.


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch úspěšných, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty. Na majetek se díváme komplexně. Nabízíme služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby našich klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská Poštová banka.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688