Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Ze světa  |  08.01.2022 15:22:18

Blíží se prodej dost možná nejdražší rezidenční nemovitosti v historii, až za 15 miliard korun. Petice tlačí na italského premiéra, aby prodej zarazil

Již za deset dnů se uskuteční aukce, při které bude dost možná vydražena historicky nejdražší nemovitost k bydlení. Cena římské vily Casina dell’Aurora se odhaduje na 471 milionů eur, v přepočtu 11,5 miliardy korun. V aukci se ale konečná cena zřejmě vyšplhá výše. Mohla by tak překonat i cenu dosud nejdražší kdy prodané rezidenční nemovitosti. V roce 2015 se hongkongský pozemek k rezidenčnímu developmentu Zahrady Ho Tung, na místě vily zbořené o dva roky dříve, prodal za v přepočtu přibližně 14 miliard korun.  

To, co vilu Casina dell’Aurora o rozloze 2800 čtverečních metrů činí tak výjimečnou, že se může stát světově nejdražší budovou k bydlení, je stropní freska od Caravaggia, italského barokního mistra přelomu 16. a 17. století. Jde o jedinou známou stropní nástěnnou malbu tohoto malíře. Jenom cena fresky samotné činí v přepočtu nejméně 7,3 miliardy korun

Otázkou však je, zda k převodu nemovitosti do rukou nového soukromého vlastníka nakonec dojde. Část italské veřejnosti, včetně politiků či akademiků, tlačí na premiéra Maria Draghiho, aby aukci „zarazil“. Online petice, kterou během několika dní podepsalo před 30 tisíc lidí, vyzývá italskou vládu, aby použila evropské peníze k nákupu vily do státního majetku. Podle italského zákona vláda může uplatnit právo odmítnutí transakce mezi soukromými subjekty během 60 dní od jejího data.

Vila byla postavena v roce 1570, zpočátku jako lovecká chata. Od začátku 17. století patřila rodině Ludovisi. Po smrti posledního majitele, kterým byl Nicolo Boncompagni Ludovisi, se o objekt strhl dědický boj mezi jeho třemi syny z prvního manželství a jeho třetí manželkou, rodilou Američankou. Soud nakonec nařídil, aby vila i přilehlými zahradami šla do aukčního prodeje. Kupec si vedle nákupní ceny musí stranou přichystat ještě v přepočtu zhruba 270 milionů korun na nutné renovace. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

10.01. 13:02  photo je gde (Tomáš Cyprián)
08.01. 23:58  photo je gde (Joska)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688