plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  07.01.2022 00:00:00

Kam v Plzni vyrazit o víkendu? Zajděte se podívat do Západočeského muzea v Plzni,

Kam v Plzni vyrazit o víkendu?

Tři králové už se vydali na cesty a kromě zlata, kadidla a myrhy nesou především přehled událostí, které se v Plzni a jejím blízkém okolí o víkendu 8. a 9. ledna 2022 pořádají. Mysleli na všechny, jelikož nesou nadílku kulturní i sportovní – a samozřejmě tříkrálovou. Ohřát se o chladných zimních dnech budete moci v muzeu, divadle či v Loosových interiérech. A zchladit se pak naopak můžete třeba otužováním.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Kam za kulturním zážitkem

I o druhém lednovém víkendu si pro vás Divadlo J. K. Tyla připravilo bohatý kulturní program, a to jak ve Velkém, tak i v Novém divadle. Zahájí ho v pátek 7. ledna ve večerních hodinách činohra Neapolská choroba a opera Netopýr. Celý víkend se pak ponese ve španělském duchu v podání baletního představení Don Quijote. Zároveň se během obou večerů bude na Nové scéně zpívat a tančit, jelikož se tu bude hrát muzikál Sunset Boulevard.

Divadelní představení i pro ty nejmenší

Na venkovní prolézačky je ještě zima? Nevadí, vezměte své nejmenší a vyrazte s nimi za kulturou. V Divadle J. K. Tyla se ocitnete ve světě večerníčků Křemílek a Vochomůrka na motivy knih Václava Čtvrtka Pohádky z pařezové chaloupky. Na dětské představení můžete zajít i do Divadla Alfa. Tam se pro změnu přenesete do života zvířátek a hlavní postava, detektiv Dudek, vás zasvětí do svého příběhu.

Kam se vydat za uměním

Zajděte se podívat do Západočeského muzea v Plzni, které kromě zajímavých stálých expozic zve i na vůbec první výstavu liturgických oděvů pořádanou v České republice. Výstava je zaměřena především na rukodělné práce českých šlechtičen. V Galerii města Plzně zhlédnete výstavu CAN/VAS, která představuje moderní formu umění graffiti. V Galerii Ladislava Sutnara bude od 5. ledna k vidění sólová výstava pražského malíře Vladimíra Vély, který na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU vede ateliér malby.

Výšlap na Radyni

Kdo si však začátkem nového roku dal předsevzetí shodit přebytečná kila, nabraná během vánočních svátků, vydá se na tradiční novoroční výstup na zříceninu hradu Radyně ve Starém Plzenci. Nejedná se však o jen tak obyčejný pochod, jelikož heslo zní, že každá křižovatka je důvodem k oslavě. Během pochodu se tak několikrát zastavíte a posilníte na dalších pár kroků tím, co jste si pro takovou příležitost přinesli z domova.

Hody, hody…!

Na Velikonoce je ještě brzy, ale na zabijačkové hody je leden jako malovaný. Už v sobotu se v Kozlovně Doubravka budou podávat zabijačkové speciality jako třeba jelítka, jitrnice, tlačenka nebo prdelačka. Samozřejmě nebude chybět ani živá muzika, dobré pivo, svařák a na konci sladká tečka. Najíte se uvnitř i venku, nebo si výslužku odnesete domů. A kdo by to měl daleko na Doubravku, může zajít na stejné či podobné zabijačkové pochoutky na Hřiště TJ Košutka Plzeň.

Novoroční cyklovyjížďka

Chcete jít v lednu do sebe? Centrum cyklistiky Bikeheart i pro letošní rok chystá bohatý program akcí. Pokud toužíte poznat nové lidi, kteří milují cyklistiku stejně jako vy, nebo se jen chcete zdokonalit v jízdě na silničce či v terénu, tak byste si rozhodně neměli nechat ujít letošní první MTB vyjížďku v neděli v 11 hodin (…a ani ty další plánované!).

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Loosovy interiéry

I letos můžete navštívit jedinečný architektonický skvost v podobě souboru bytových interiérů od světoznámého architekta Adolfa Loose. V současné době lze absolvovat komentované prohlídky na dvou prohlídkových trasách, které vás provedou třemi zrekonstruovanými interiéry – byty Krausových a Voglových a Brummelovým domem. Prohlídky se konají každý pátek a sobotu.

Tříkrálový pochod k Ježíšku a poutní mše

V neděli se uskuteční tradiční Tříkrálový pochod k Ježíšku, který vyrazí ve 14 hodin z náměstí Republiky. Cestou ke kostelu U Ježíška budou králové koledovat pro Tříkrálovou sbírku. Poté u kostela zahraje folklorní soubor Meteláček ze ZUŠ Chválenická a děti z MŠ Zelenohorská. Od 16 hodin se v kostele uskuteční poutní mše a po ní malý Tříkrálový koncert pěveckého sboru Vox imperfecta pod vedením Pavla Dolanského.

Tříkrálové koupání

Dříve se otužování účastnilo jen pár odvážlivců a všem ostatním při pouhém přihlížení drkotaly všechny zuby. V posledních letech se tento trend rozjel ve velkém a během pandemie se sociální sítě zahltily fotkami lidí nořících se do ledové vody. Máte taky chuť na ledový ponor? V neděli od 14 hodin můžete zajet na Tříkrálové koupání v prostoru bývalé plovárny na Radbuze v Dobřanech.

Kam v Plzni vyrazit o víkendu najdete podrobněji na:
www.visitplzen.eu/vikendovy-program

Text: Visit Plzeň


Zveřejněno: 7. 1. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688