mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  06.01.2022 18:57:00

Aktuální podmínky cestování na Kubu a návratu do ČR - od 5. ledna 2022 dochází v souvislosti s Omikron ke zpřísnění podmínek vstupu na Kubu

COVID19 - aktuální podmínky cestování na Kubu a návratu do ČR

05.01.2022 / 19:00 | Aktualizováno: 06.01.2022 / 18:57

VSTUP NA ÚZEMÍ KUBY

S účinností od 5. ledna 2022 dochází v souvislosti s šířením nové varianty koronaviru Omikron ke zpřísnění podmínek vstupu na Kubu. Od tohoto dne je pro vstup do země nutné disponovat jak platným očkovacím certifikátem, tak negativním PCR testem ne starším než 72 hodin.

Výjimkou z povinnosti předložení očkovacího certifikátu jsou děti do 12 let a lidé, kteří disponují potvrzením od lékaře o nemožnosti podstoupení očkování ze zdravotních důvodů.

Na letišti probíhají namátkové kontroly cestujících z vysoce rizikových zemí. Pokud se projeví pozitivita na nemoc COVID-19, cestující budou odvezeni do zdravotnických center, kde absolvují 8-denní karanténu. Přímé kontakty těchto osob musí též podstoupit karanténu ve státních zařízeních či ve vlastním ubytování za splnění podmínek izolace.


OČKOVANÉ OSOBY

Očkované osoby musí kromě platného certifikátu o dokončeném očkování předložit negativní PCR test ne starší než 72 hodin.

Na cestující ze zemí jižní Afriky (Jihoafrická republika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mosambik, Namibie, Malawi a Svazijsko) se kromě povinnosti předložení platného očkovacího certifikátu a negativního PCR testu vztahuje povinnost 8-denní karantény ve státem určeném hotelu, přičemž náklady na ubytování jsou účtovány cestujícímu. Sedmý den po příletu musí tito cestující podstoupit další PCR test. Stejná pravidla platí pro mezinárodní studenty, techniky a zahraniční spolupracovníky.

Posádky a pasažéři obchodních plavidel musí při vstupu do země kromě předložení očkovacího certifikátu absolvovat kontrolní PCR test. Posádky a cestující výletních lodí se pro vstup do země musí prokázat pouze platným očkovacím certifikátem.


TESTOVANÉ OSOBY

Neočkovaným cizincům včetně rezidentů na Kubě není vstup do země povolen.


OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

Kubánské autority neuznávají potvrzení o prodělaném onemocnění COVID-19, je nutné disponovat očkovacím certifikátem a PCR testem.


DĚTI

Výjimkou z povinnosti předložení očkovacího certifikátu jsou děti do 12 let. Musí ovšem předložit negativní výsledek PCR testu.


PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

S účinností od 1. 1. 2022 platí pro všechny cestující povinnost před cestou vyplnit elektronický celní, zdravotní a migrační formulář na webu www.dviajeros.mitrans.gob.cu. Formulář je dostupný v angličtině a španělštině.


PODMÍNKY NA MÍSTĚ

Od 15. listopadu 2021 jsou otevřena všechna mezinárodní letiště v zemi. Od 20. října 2021 se obnovila veřejná doprava v Havaně i doprava mezi provinciemi. Počet a kapacita spojů je limitována v závislosti na epidemiologické situaci v jednotlivých provinciích.

Většina platných omezení týkajících se shromažďování byla k 20. říjnu 2021 zrušena. Stále platí plošná povinnost nosit roušku na všech veřejných místech. V návaznosti na vývoj epidemiologické situace může dojít k lokálním karanténním opatřením dle rozhodnutí místních autorit.

Hromadné akce jsou zakázány. Akce s malým počtem účastníků (blíže nespecifikováno) se konat mohou.

Upozorňujeme, že vlivem pandemie a omezení turistiky došlo v posledních měsících na Kubě k výraznému zhoršení ekonomické situace. Dostupnost základních potravin včetně vody, hygienických potřeb a léků je velmi omezená. V případě dotazů kontaktujte Velvyslanectví České republiky v Havaně.


POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

Testování na koronavirus na Kubě probíhá v Institutu tropické medicíny Pedro Kourí (adresa: Apdo. Postal 601, Marianao 13, La Habana, Tel.: +537202-0430 al 44, Tel./Fax: +537202-0633 nebo 204-6051), v Clínica Internacional Camilo Cienfuegos (adresa: Calle L No. 151 e/. Línea y 13. Vedado, Havana, Cuba, 10400, Tel. +53 78333886) a v Clínica Internacional Siboney (Ave. 17 # 20005 e/ 200 y 202, Siboney; Playa, Havana, Cuba, Tel. +53 7 2711123).

Osoby nakažené koronavirem musí absolvovat 8 denní karanténu ve zdravotnických centrech. Přímé kontakty těchto osob musí též podstoupit karanténu ve státních zařízeních či ve vlastním ubytování za splnění podmínek izolace.


UŽITEČNÉ KONTAKTY

Ministerstvo zdravotnictví Kuby: https://salud.msp.gob.cu/category/covid-19/

Velvyslanectví České republiky v Havaně: https://www.mzv.cz/havana


PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Přehled podmínek návratu do České republiky

*Kuba aktuálně spadá do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy Covid-19


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688