kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  06.01.2022 00:00:00

Krásy kolem trati z Železného Brodu do Tanvaldu: průzračná Kamenice, Palackého stezka i Bozkovské dolomitové jeskyně

06. 01. 2022
 

Řadou zajímavostí se může pyšnit železniční trať z Železného Brodu do Tanvaldu, která byla v předminulém století vybudována jako odbočka z hlavní trati mezi Pardubicemi a Libercem díky iniciativě tanvaldských průmyslníků. Trať vede náročným terénem v údolí řeky Kamenice a pravidelný provoz započal v červenci 1875.

V době výstavby si žádný z projektantů neuměl představit, že by trať z Tanvaldu pokračovala ještě dál a hlavně výš do hor. Legendární kořenovská zubačka, jež je nejstrmější tratí v republice, svůj provoz zahájila až o 27 let později. „Tato unikátní trať je turistickým lákadlem doslova pro generace výletníků. Na své si přijdou jak milovníci železnice, tak celé rodiny s dětmi, pro které je jízda zubačkou mimořádným zážitkem,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Řeka Kamenice, podél které tato trať vede, je nejoblíbenější divokou vodou v Čechách. Svoji vodáckou maturitu zde skládají jen ti nejzkušenější, protože řeka je velmi náročná na sjíždění. V její čisté vodě se daří pstruhům.

S tratí se pojí i smutná událost. Pětadvacátého srpna 1990 se kousek od stanice Spálov stalo železniční neštěstí. V nepřehledném skalním terénu se střetl osobní vlak s nákladním. Neštěstí nepřežilo 14 osob, mezi nimi strojvedoucí Eduard Vraštil a jeho vlakvedoucí Karel Svatý. Mostu, u kterého se tato nešťastná událost stala, se dnes říká Edův. Na místě neštěstí se nalézá pomníček. Federace strojvůdců České republiky, obec Jesenný a město Tanvald dodnes na památku obětí pořádají amatérský dálkový běh a pochod TanvaldSpálov.

Z Tanvaldu do Podspálova podél řeky Kamenice vede Palackého stezka, která byla pojmenována po významném českém politikovi a historikovi Františku Palackém. Na 19 kilometrech lze navštívit řadu zajímavých výletních míst – zříceninu hradu Návarov nebo Bozkovské jeskyně. Stezku není třeba nutně projít celou – stačí zvolit některý z menších úseků, například z Plavů do Podspálova.

Z železniční zastávky Jesenný vede cesta po modré turistické značce k Bozkovským dolomitovým jeskyním. Po jejich prohlídce se mohou výletníci zpět k vlaku vrátit po zelené, která vede kolem. V chladném počasí, jaké nyní panuje, lze návštěvu bozkovských jeskyní vřele doporučit, protože i v mrazech je uvnitř víceméně konstantní teplota 8 °C.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688