mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  06.01.2022 06:59:00

COVID 19 - aktuální podmínky cestování do Thajska a návratu do ČR

COVID 19 - aktuální podmínky cestování do Thajska a návratu do ČR

05.01.2022 / 10:00 | Aktualizováno: 06.01.2022 / 06:59

K odletu do Thajska je třeba získat Thailand Pass. Od 22. 12. 2021 byly zpřísněny karanténní podmínky vstupu do země (očkovaní 7 dní, neočkovaní 10 dní). Při pozitivním testu na covid-19 je vyžadována hospitalizace i u bezpříznakových osob.

Závazné informace k podmínkám a požadavkům pro vstup do Thajska a všemu, co se týká Thailand Passu, může poskytnout výhradně Velvyslanectví Thajského království v Praze. Obsah tohoto článku je proto třeba brát jako orientační. Současně je třeba se řídit požadavky leteckých společností nebo zemí tranzitu.

Situace v Thajsku a s tím spojená opatření pro vstup cizinců, jejich pobyt a pohyb v Thajsku se vyvíjejí, přičemž situace může být někdy nepřehledná. Velvyslanectví ČR v Bangkoku zveřejňuje pouze informace schválené thajskými orgány a oficiálně zveřejněné v Královském věstníku.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VSTUP NA ÚZEMÍ THAJSKA

Před odletem do Thajska je třeba získat Thailand Pass (povolení ke vstupu ve formě QR kódu). Žádost se podává elektronicky přes http://tp.consular.go.th minimálně 7 pracovních dní před plánovaným odletem. Do systému K jeho získání je třeba do registračního systému nahrát:

  1. datovou stránku cestovního pasu
  2. potvrzení o absolvovaném očkování
  3. potvrzení o uhrazení příslušného počtu nocí v karanténním hotelu a provedení RT-PCR testů během karantény
  4. cestovní zdravotní pojištění s minimálním pojistným plněním ve výši 50 000 USD pokrývající covid-19.

Po obdržení QR kódu již není možné měnit datum odletu. Při změně je třeba provést novou registraci v systému Thailand Pass.

Při odletu je třeba předložit též potvrzení o negativním výsledku RT-PCR testu vydané maximálně 72 hodin před odletem.

Pozemní přechody jsou pro turistické účely stále uzavřeny.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OČKOVANÉ OSOBY

Za plně očkované jsou považovány osoby, které obdržely úplnou očkovací dávku minimálně 14 dní před započetím cesty. Očkované osoby musí být schopny předložit originál či kopii svého očkovacího certifikátu. Posilující dávka zatím není zohledňována.

Plně očkované osoby mohou v současné době do Thajska vstoupit prostřednictvím programu Phuket Sandbox nebo programu Alternativní karanténa.

Phuket Sandbox zahrnuje 7 dní povinné hotelové karantény a dva RT-PCR testy (1. a 5./6. den). Po obdržení negativního výsledku prvního testu provedeného po příletu se lze volně pohybovat po ostrově Phuket. Po obdržení negativního výsledku druhého testu lze cestovat do dalších oblastí Thajska. Testy je třeba si rezervovat před podáním žádosti o Thailand Pass.

Alternativní karanténa zahrnuje 7 dní povinné hotelové karantény a dva RT-PCR testy (1. a 5./6. den). Po celou dobu karantény nelze opustit hotelový pokoj. Po obdržení negativního výsledku druhého testu lze cestovat po Thajsku.

Plně očkované osoby, které o Thailand Pass požádaly před 22. 12. 2021 a byl/bude jim vydán, mohou do Thajska přicestovat do 10. 1. 2022 v rámci programu Test&Go, který platil v době podání žádosti. Tj. absolvovat RT-PCR test v den příletu a jednu noc v hotelu kategorie AQ/SHA+ do obdržení negativního výsledku testu. Poté budou muset absolvovat další RT-PCR test 5. nebo 6. den po příletu (případně dříve, pokud by se u nich objevily symptomy covid-19). Příslušné formuláře a instrukce obdrží na letišti a/nebo v karanténním hotelu.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NEOČKOVANÉ OSOBY

Pro neočkované osoby a osoby od jejichž plného očkování uplynulo v době příletu méně než 14 dní, platí povinná hotelová karanténa na vlastní náklady v délce 10 dní bez možnosti opustit hotel. V průběhu karantény je třeba absolvovat dva RT-PCR testy.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TESTOVANÉ OSOBY

Při odletu do Thajska je třeba předložit potvrzení o negativním výsledku RT-PCR testu vydané maximálně 72 hodin před odletem.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

Osoby, které prodělaly covid-19 (před minimálně 14 dny a maximálně 3 měsíci před odletem) a vyjde jim pozitivní test, mohou předložit potvrzení o absolvování nemoci.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DĚTI

Děti do 18 let věku nemusí být očkovány. Do systému Thailand Pass musí být zaregistrovány společně s rodičem /dospělým doprovodem (sekce Personal Information). Vztahují se na ně stejná karanténní opatření jako na jejich dospělý doprovod.

Děti ve věku 12-17 let cestující bez doprovodu musí předložit potvrzení o očkování alespoň 1 dávkou vakcíny aplikovanou minimálně 14 dní před odletem.

Neočkované děti musí cestovat s rodičem/dospělým doprovodem.

Děti do 6 let věku cestující s rodiči nemusí při odletu předložit negativní výsledek RT-PCR testu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

Není vyžadován. K odletu do Thajska je třeba Thailand Pass.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PODMÍNKY NA MÍSTĚ

V Thajsku stále platí nouzový stav. Země je rozdělena do barevných zón dle míry rizika nákazy onemocněním covid-19, detailně viz inforgrafika Tourism Authority of Thailand.

Obecně platí povinnost nosit ústní roušky ve všech veřejných prostorech venku i uvnitř, a to včetně rodinných příslušníků během cesty soukromým dopravním prostředkem. Absence roušky ve veřejném prostoru může být pokutována do výše 20 000 THB.

Dále je vyžadováno dodržování osobní hygieny a pravidel sociálního odstupu (social distancing), s nímž souvisí i zákaz sdružování většího počtu osob.

Postupně dochází k obnovování vnitrostátní letecké dopravy a dálkové silniční a železniční dopravy.

Pohyb mezi některými provinciemi/okresy však může být i nadále omezen v důsledku aktuálních preventivních opatření, na silnicích se mohou vyskytovat policejní kontrolní stanoviště. Při příjezdu z vysoce rizikových provincií může být v některých provinciích povinná karanténa. Řada provincií vyžaduje při příjezdu registraci v trasovací aplikaci. Aktuální situaci je proto třeba vždy před cestou ověřit.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

V případě pozitivního testu na covid-19 je povinná hospitalizace v délce 10-14 dní dle rozhodnutí lékaře, a to i u bezpříznakových osob. Délka hospitalizace se počítá od přijetí do nemocnice.

Přijetí pozitivně testované osoby do nemocnice na ostrově Phuket se může pozdit v důsledku aktuálního naplnění nemocničních lůžek. A to především u nemocnic spolupracujících s pojišťovnami poskytujícími cestovní zdravotní pojištění.

Na osoby, které byly v blízkém kontaktu s pozitivně testovanou osobou (a to i během letu), je zpravidla uplatňována povinná hotelová karanténa v délce 10-14 dní dle rozhodnutí lékaře. V hotelové karanténě mohou na základě rozhodnutí lékaře setrvat výjimečně i pozitivně testované osoby s žádnými či mírnými příznaky onemocnění.

Náklady na hospitalizaci či povinnou hotelovou karanténu v souvislosti s pozitivním RT-PCR testem nebo kontaktem s pozitivně testovanou osobou si cizinec hradí sám či v rámci svého cestovního zdravotního pojištění.

V dané souvislosti důrazně doporučujeme všem cestovatelům, aby si se svou pojišťovnou předem ověřili, zda jim v případě pozitivního testu či kontaktu s pozitivně testovanou osobou náklady na hospitalizaci či povinnou hotelovou karanténu uhradí.

Pokud se u někoho objeví symptomy nákazy koronavirem, platí povinnost nejpozději do tří hodin o svém stavu informovat thajské orgány. Testování na covid-19 probíhá v akreditovaných laboratořích.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TRANZIT

Tranzit je možný pouze na letišti Suvarnabhumi v Bangkoku za jasně daných podmínek a jeho délka nesmí přesáhnout 12 hodin.

Na Phuket je třeba přiletět přímým letem ze zahraničí. Tranzit v Bangkoku není možný.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UŽITEČNÉ KONTAKTY

CALL CENTRUM pro žadatele o Thailand Pass (připravit si jméno, příjmení, číslo pasu a datum plánovaného příletu do Thajsk).

Velvyslanectví Thajského království v Praze

Thailand Pass - otázky a odpovědi

Tourism Authority of Thailand

Thajské ministerstvo zdravotnictví

Thajský imigrační úřad

Velvyslanectví ČR v Bangkoku

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-1 (Thajsko náleží mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy)

V dané souvislosti upozorňujeme, že i jednotlivé letecké společnosti zpravidla při odbavení či přestupu požadují předložení negativního testu na covid-19. Proto doporučujeme aktuální podmínky před odletem ověřit přímo s přepravcem.

Případné testy na covid-19 lze absolvovat ve státem akreditovaných laboratořích. Využít lze též nabídky společnosti VFS Global.

V souvislosti s cestováním do Thajska doporučujeme, abyste se registrovali v systému DROZD a věnovali pozornost platnosti svého cestovního zdravotního pojištění.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688