Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.01.2022 17:40:00

Kterým sektorům prospívá růst reálných sazeb a u kterých je to naopak? A jak se do nich promítají inflační očekávání?

Některá aktiva jsou hodně citlivá na vývoj reálných sazeb – typickým příkladem je zlato. Někdy tu také poukazuji na citlivost akciového technologického sektoru, která je dána fundamentálně tím, že jeho tok hotovosti/dividend je posunut více do budoucna než u zbytku trhu. Jak je to ale s dalšími sektory na akciovém trhu? Které z nich jsou málo a které naopak hodně citlivé na reálné sazby? A na inflaci?

Zmíněnými otázkami a odpověďmi na ně se zabývali v Goldman Sachs a výsledkem byl následujícíc graf. Ten ukazuje citlivost sektorů nejen na reálné sazby (osa x), ale i na inflaci (osa y):

1
Zdroj: Twitter

Jedním jasným extrémem jsou v grafu banky. Ty vykazují vysokou pozitivní citlivost na reálné sazby i očekávanou inflaci - vedou si lépe, než zbytek trhu, pokud obojí roste a naopak. V opačné pozici jsou pak komerční služby, kterým růst sazeb hodně neprospívá a v menším měřítku to platí o poklesu inflačních očekávání. Jinak řečeno, jim prospívá pokles sazeb a inflačních očekávání. Takoví výrobci automobilů zase mírně těží při poklesu sazeb a hodně z růstu inflačních očekávání. U softwaru a hardwaru se potvrzuje negativní vztah k sazbám, reakci na inflaci ale mají rozdílnou.

V jakém prostředí se budeme pohybovat? Následující graf ukazuje odhady vývoje nominálních výnosů desetiletých dluhopisů od Goldman Sachs. Směr je nahoru a na konci roku 2022 by se podle banky měly pohybovat kolem 2 %.

2
Zdroj: Twitter

Pokud by tedy rostly sazby nominální a s nimi i reálné, první dnes uvedený graf ve svém pravém poli ukazuje, které sektory by z toho na základě historických zkušeností měly těžit. V levém poli jsou zase sektory, pro které by růst reálných sazeb byl z hlediska historie větší, či menší brzdou. Inflační očekávání jsou pak nyní z historického pohledu docela vysoko a jsou předmětem pokračující diskuse „přechodná/dlouhodobá“, o které jsem se tu několikrát rozepsal dříve.

Poslední dnešní graf se vrací k tomu, čím jsme začali. Tedy o vztahu mezi reálnými sazbami a cenami zlata. K němu už jen podotknu, že výše prezentované projekce GS nejsou vytesány do kamene. Poukazuji tu občas například na to, že tapering se nemusí rovnat růstu sazeb, respektive dlouhodobých výnosů. Kvůli tomu, že rozhodující tu je přenosový kanál ekonomický a ne ten přes likviditu od Fedu (tapering). Jinak řečeno, rozhodující bude, jak se budou (i ve vztahu k taperingu) vyvíjet očekávání vývoje nominálního produktu.

3
Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688