Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  04.01.2022 00:00:00

Kraj se připravuje na nástup varianty omikron. Posilující dávku už má 321 tisíc Středočechů

Ukazatele epidemie se vracejí k původním vysokým hodnotám a virová nálož v populaci roste, ukazují první data z pracovního dne po svátcích.

Ukazatele epidemie se vracejí k původním vysokým hodnotám a virová nálož v populaci roste, ukazují první data z pracovního dne po svátcích. I proto se sešel Krizový štáb Středočeského kraje v čele s hejtmankou Petrou Peckovou (STAN), aby projednal aktuální situaci a možný další vývoj.

Celorepublikově za pondělí přibylo 9333 nově pozitivně testovaných na covid-19 a reprodukční číslo se dostalo na hodnotu 1,11. Ve Středočeském kraji testy odhalily 1263 nakažených. Sedmidenní incidence je tak na úrovni 406 nakažených na sto tisíc obyvatel, což je po Praze a Libereckém kraji třetí nejvyšší údaj. Reprodukční číslo je pak na hodnotě 1,06, což je mezi kraji páté nejnižší. K aktuálně nejvíce zasaženým okresům se řadí Praha-západ (580 nakažených na sto tisíc), Mělník (549 nakažených na sto tisíc) a Praha-východ (496 nakažených na sto tisíc).

„Aktuálně se dle predikcí ministerstva zdravotnictví připravujeme na nástup varianty omikron. Chtěla bych proto apelovat na všechny firmy, které mohou svým zaměstnancům umožnit home office, aby tak udělaly. Může to významně snížit mobilitu ve společnosti a zmírnit rychlost šíření této varianty. Samozřejmě jsou připraveny a aktualizovány krizové scénáře, kdy by došlo k významnému nárůstu nakažených, aby bylo možné zajistit kritické služby,“ uvedla po jednání štábu hejtmanka Petra Pecková.

„Veškeré složky Integrovaného záchranného systému jsou plně připraveny na to, že se situace může zhoršit. Aktuálně zavádějí směnné provozy, aby se skupiny zaměstnanců nesetkávaly, zpřísňují hygienická opatření a plánují častější testování,“ doplnila středočeská hejtmanka.

Aktuálně je ve středočeských nemocnicích hospitalizováno 206 osob. Z toho 31 na jednotkách intenzivní péče, z nichž je 18 na umělé plicní ventilaci. Data potvrzují ještě stále trend z uplynulých dní, kdy klesá celkový počet pacientů v nemocnicích. Ale zároveň pokles zátěže jednotek intenzivní péče je pomalý. Na JIP je pak patrné, že stále pomáhá očkování, protože závažný průběh mají ze 74 procent pacienti bez vakcinace. Rozhodující bude trend následujících dnů, který postupně začne odrážet již i šíření varianty omikron,“ uvedl radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).


Ukazatele epidemie se vracejí k původním vysokým hodnotám a virová nálož v populaci roste, ukazují první data z pracovního dne po svátcích. (Obrázek se otevře do nového okna)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688