mmr.cz (MMR)
Cestování  |  04.01.2022 09:48:10

Záruky cestovním kancelářím budou poskytovány i v roce 2022. Cestovní kanceláře mohou žádat o tuto formu podpory do 30. 6. 2022

Podpora navazuje na úspěšný program MPO COVID – Záruka CK, který běžel do konce roku 2021. V rámci tohoto programu bylo poskytnuto cestovním kancelářím celkem 134 záruk v objemu 121,2 milionů . MMR na tento úspěšný program navazuje hned od 3. 1. 2022, kdy byl spuštěn příjem žádostí o poskytnutí záruk.

Podpora je určena pro cestovní kanceláře podnikající dle zákona o č. 159/1999 Sb., o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu, ve znění pozdějších předpisů, a to za účelem pomoci jim splnit zákonnou povinnost sjednat pojištění záruky pro případ úpadku (pojištění pro případ úpadku). Cestovní ruch je dosud stále jedním z nejvíce postižených oblastí v důsledku celosvětové pandemie koronaviru.

Povinnost sjednání pojištění pro případ úpadku je cestovním kancelářím uložena § 6 zákona č. 159/1999 Sb. Národní rozvojová banka, a.s. (NRB) poskytne portfoliovou záruku CK a to ve prospěch pojišťovny, se kterou má cestovní kancelář uzavřenu smlouvu o pojištění záruky pro případ úpadku podle sjednávající s cestovní kanceláří pojistnou smlouvu si ochranu pro případ úpadku dle § 6 zákona č. 159/1999 Sb.
Bankovní záruka NRB bude mít následující parametry:
  • způsobilý žadatel: CK nebo cestovní agentura (CA; jež byla CK, ale protože nedosáhla na povinné pojištění, tak nyní působí jako CA, nejdéle však od 12.3. 2020) podnikající dle zákona o č. 159/1999 Sb. - zákon o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.
  • způsobilý výdaj: spoluúčast ve finančním vyjádření požadovaná pojišťovnou pro uzavření pojistné smlouvy
  • míra ručení: záruka (NRB) bude činit nejvýše 75% z požadované spoluúčasti CK do 30% limitu pojistného plnění (maximální pojistné částky) a max. do výše 8 mil. (CK se vlastními prostředky podílí nejméně na 25% požadované spoluúčasti)
  • doba platnosti záruky: záruka může přesáhnout sjednanou pojistnou dobu maximálně o 6 měsíců, tj. max. do konce roku 2023.
Do Programu mohou být zařazeny také CK, které budou mít pojišťovnou stanovenou povinnou spoluúčast více jak 30% pojistné částky. NRB bude ručit do limitů výše uvedených.
Veřejná podpora poskytnutá prostřednictvím Programu bude žadateli poskytována podle Nařízení Komise (EU) č. 1407/2013 ze dne 18. prosince 2013 o použití článků 107 a 108 Smlouvy o fungování Evropské unie na podporu de minimis.

Podpora může být poskytnuta také dle bodu 3.1. Sdělení Komise: Dočasný rámec pro opatření státní podpory na podporu hospodářství při stávajícím šíření koronavirové nákazy COVID-19, dle kterého lze poskytovat záruky až do výše 2300000 EUR podnik na řešení naléhavých potřeb likvidity. Podpora dle bodu 3.1. Dočasného rámce může být poskytnuta až po pravomocném schválení notifikace Programu Evropskou komisí.
  • Záruka může být poskytnuta k jedné pojistné smlouvě se sjednanou pojistnou dobou o délce maximálně 12 kalendářních měsíců, přičemž začátek sjednané pojistné doby nastane v období mezi 1. 1. 2022 a 30. 6. 2022.
  • Poplatek za poskytnutí záruky činí 1% z výše poskytnuté záruky.
Pro žadatele
Veškeré potřebné údaje naleznou podnikatelé na Záruka CK - NRB.
Záruky cestovním kancelářím budou poskytovány i v roce 2022. Cestovní kanceláře mohou žádat o tuto f
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688