cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  03.01.2022 17:43:40

Studie: Bitcoin může zvyšovat rozdíly v bohatství

Studie: Bitcoin může zvyšovat rozdíly v bohatství

03.01.2022 / Crypto Kingdom

Bitcoin ušel dlouhou cestu za krátkou dobu, co tu byl. Původně však byl navržen tak, aby diverzifikoval bohatství a ztenčil propast mezi majetnými a nemajetnými tím, že lidem poskytne finanční svobodu a nezávislost, kterou si vždy přáli.

Věci se tak bohužel úplně nevyvinuly, protože se zdá, že jedno procento bohatých – stejně, jako můžeme vidět ve standardních financích a podnikání – ovládá velkou část světové nabídky Bitcoinu.

Bitcoin nerozdělil bohatství rovnoměrně

Nová studie provedená Národním úřadem pro ekonomický výzkum ukazuje, že jedno procento nejbohatších Bitcoinových investorů ovládá téměř tolik digitální měny, jako většina amerických domácností vlastní USD. Studie zkoumala 10 000 největších účtů. Dohromady drží až pět milionů Bitcoinových jednotek, které v současnosti mají hodnotu více než $230 miliard.

Předpokládá se, že až 114 milionů lidí na celém světě vlastní nebo obchoduje s kryptoměnami. Právě teď je v oběhu 19 milionů Bitcoinových jednotek, zhruba jedno procento všech Bitcoinových investorů ovládá až 27 % celkových jednotek dostupných pro obchodování.

Porovnejte to s jedním procentem domácností v Americe, které ovládají zhruba jednu třetinu standardního bohatství země. Během těchto časů se zdá, že rozdíly v bohatství rostou jako nikdy předtím. K těmto informacím se dostali vedoucí studie Antoinette Shoarová a Igor Makarov, profesoři na MIT Sloan School of Management a London School of Economics.

Oba představitelé sledovali každou Bitcoinovou transakci, ke které došlo za posledních 13 let. Říkají, že s daty v ruce existují dva hlavní problémy, které pramení ze současných okolností Bitcoinu. Prvním je, že je nyní zranitelný vůči systémovému riziku. Druhým je, že většina zisků, které plynou z adopce Bitcoinu institucemi nebo z jeho cenových výkyvů, jde omezenému počtu investorů.

V rozhovoru Schoarová vysvětlila: „Navzdory tomu, že existuje již [téměř] 14 let a hypu, který vyvolal, stále platí, že se jedná o velmi koncentrovaný ekosystém.“

Centralizovaný finanční nástroj?

Na této situaci je skutečně děsivé, že Bitcoin se zdá být vším, pro co nebyl navržen, když poprvé vstoupil na finanční scénu. Nerozděluje bohatství rovnoměrně. Místo toho se stává vysoce centralizovaným finančním nástrojem, z něhož má údajně těžit pár vyvolených lidí, zatímco zbytek se zasekl ve sbírání drobků, které padají ze stolu.

Navíc cena aktiva v posledních letech narostla tak vysoko, že si jej může dovolit jen málokdo. Za necelé dva roky vzrostla světová digitální měna číslo jedna z ceny (krátce) pod $4 000 v březnu 2020 na necelých $70 000 loni v listopadu.

Pro nově příchozí je tak nákup Bitcoinu stále dražší příležitostí.

Zdroj: livebitcoinnews.com

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688