Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  03.01.2022 10:10:23

Ranní okénko - týdenní přehled pod taktovkou předstihových ukazatelů. 2022 pak pod taktovkou celkové normalizace


Rok 2022 přinese konečně návrat na předkoronavirové úrovně nejen spotřeby ale i výkonnosti průmyslu a vývozu. Zpočátku skromný růst zrychlí ve druhé polovině roku, a nakonec překoná dynamiku loňského roku. Naopak inflace dosáhne vrcholu hned na začátku roku s číslicí 8 na začátku a od jarních měsíců začne pozvolna zpomalovat. Do „rychlostního limitu“, který ČNB cíluje, tj. 1-3 %, se ale letos nevejde. Proto očekáváme další zpřísnění měnové politiky počátkem roku: základní úroková sazba překročí hranici 4 % a může dosáhnout až 4,5 %, což je 20leté maximum. Trh práce se bude dál přehřívat: míra nezaměstnanosti bude klesat a růst mezd se držet na vysokých úrovních.  Rozšíření úrokového diferenciálu a postupné oživení exportu budou prospívat kurzu české koruny, které se díky tomu otevře cesta k silnějším hodnotám.

A na co se těšit tento týden?

V Česku stejně jako v Německu, v zemích eurozóny i v USA začneme s indexy nákupních manažerů (v případě eurozóny už jen finálními). Odpoledne budeme obeznámeni s výsledkem loňského hospodaření českého státu. Loňský státní rozpočet skončí podle našeho odhadu schodkem ve výši okolo 420 miliard. Schválený schodek ve výši půl biliónu se sice nenaplní, ale rekordní schodek ve výši přes 6 % HDP je vzhledem k loňskému, i když křehkému oživení neospravedlnitelný a fiskálně nezodpovědný.

Úterý bude pod taktovkou Německa, kde vyjdou ještě nepříliš povzbudivé výsledky listopadových maloobchodních tržeb (čeká se prohloubení poklesu z -0,3 % na -0,5 %). Naopak nezaměstnanost dle očekávání zůstane na pro Evropu nízkých 3,3 % (harmonizovaná), popřípadě 5,3 % dle národní metodiky. V USA pak vyjde ISM pro průmysl, kde se očekává mírný pokles.

Středa bude ve znamení finálních údajů o evropských PMI ve službách. V USA vyjde prosincový ADP report zaměstnanosti s očekávaným přírůstkem přes 400tis pracovních míst po 534tis v listopadu a také zápis z prosincového jednání Fedu.

Čtvrtek: předběžný odhad prosincové inflace v SRN zastíní odpoledne zveřejněné tovární objednávky v USA a ISM ve službách.

Na závěr týdne nás pak čeká smršť měsíčních údajů o českém průmyslu, stavebnictví a vývozu za měsíc listopad. Čísla budou v porovnání s říjnem vyznívat optimističtěji, protože právě ke konci října skončila dvoutýdenní odstávka v závodech Škody Auto. Raketový vzestup výroby a vývozu čekat nemůžeme, protože, co se týká závodů Škody Auto, výroba se obnovila jen v „redukované normě“.

Také v Německu se dočkáme zahraničního obchodu a v eurozóně předběžného odhadu prosincové inflace a výsledku listopadových tržeb, které dle očekávání příliš optimismu nepřinesou. Rovněž důvěra v ekonomiku eurozóny se má dál zhoršit, především u spotřebitelů. Čísla pak uzavřou naopak optimisticky vyznívající počty volných pracovních míst v USA

Autor: Helena Horská, hlavní ekonomka                
Editor: Lenka Kalivodová, analytička        

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688