Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  03.01.2022 09:04:00

Rozbřesk: Inflace jako hlavní politické téma roku 2022 a koruna díky ČNB silnější

Není žádným tajemstvím, že inflace rozděluje společnost. Zejména ta energetická a potravinová výrazně více zasahuje relativně chudší část populace. Zatímco lidem s vyššími příjmy “pouze” snižuje úspory “odkládané” do investic, nízkopříjmové skupiny nutí činit velmi těžké volby a bolestivé úsporné kroky. Proto bude inflace také jedním z hlavních témat politických soubojů relativně rušného roku 2022.

V dubnu se konají francouzské prezidentské volby, kde vysoké ceny a zdražování pohonných hmot (dané vyššími daněmi) v roce 2018 nastartovalo protesty hnutí žlutých vest. President Macron chce podobnému fiasku předejít, a proto ke konci uplynulého roku vyplatil 100eurový příspěvek 36 milionům pracovníků s nižšími a středními příjmy.

Během jara vysoká inflace bezesporu ovlivní také maďarské volby, kde Viktor Orbán dostal po dlouhé době konečně silného vyzyvatele - konzervativního starostu Petera Markaie Zaye. I když sociální výdaje rostou před volbami nevídaným tempem a maďarské domácnosti jsou přece jen na vyšší inflaci zvyklé, ke konci roku 2021 byla velká část z nich rychlým růstem cen zaskočena - inflace dosáhla 14letých maxim.

V listopadu pak Joea Bidena v USA čeká těžká zkouška - volby do Kongresu (tzv. mid-term elections) mohou ukončit nadvládu demokratů nad jednou anebo dokonce oběma komorami Kongresu. I když témat ve volbách bude řada, velkými “bičem” na vládnoucí demokraty bude akcelerující inflace, která v listopadu dosáhla 39letých maxim (6,8 %).

A v neposlední řadě inflace ovlivní už tak vyostřenou debatu o “zelené legislativě” uvnitř EU. Je jasné, že vyšší inflaci jsou disproporčně lépe připraveny snášet regiony s vyššími příjmy (většinou na západě) než s nižšími příjmy (střední a východní Evropa). I když je dnes inflace primárně poháněná pandemií COVID-19, dekarbonizační snaha v sobě skrývá další inflační potenciál, kteří nejsou připraveni snášet všichni stejně. I před pandemií COVID 19 a nástupem vysoké energetické inflace více než třetina Rumunů neměla adekvátní teplotu v bytě a v Bulharsku se tzv. “energetická” chudoba podle některých odhadů týkala až čtyřiceti procent populace. Výrazné zdražení energií problém ještě vyostří a bude v těchto zemích dopadat úplně jinak než v západní Evropě - v Nizozemí nebo Dánsku se energetická chudoba týká řádově jen několika procent domácností.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se přes svátky probojovala pod psychologickou hranici 25,00 EUR/CZK, což ji otevírá dveře k dalšímu postupu k silnějším úrovním. My po revizi našeho výhledu na ČNB (sazby by měly doputovat na začátku roku alespoň na 4,50 % s rizikem, že to bude více) budeme přehodnocovat i náš výhled na českou korunu směrem k silnějším úrovním. A to zejména pro začátek roku 2022, kde jsme před prosincovým zasedáním ČNB počítali s relativně mírnými zisky české měny. Na horizontu 3 měsíců nově očekáváme korunu na 24,70 (dříve 25,10) a na horizontu 6 měsíců na 24,50 (dříve 24,70).

Zahraniční forex

Nový rok startuje pěkně zostra, když eurodolar čeká v tomto týdnu série důležitých dat na obou stranách Atlantiku. Kromě toho, že dnes si prohlédneme, jak se změnily podnikatelské nálady (PMI resp. ISM), tak na konci týdne bude trh konfrontován s inflací v eurozóně a statistikami z amerického trhu práce (obojí za prosinec). Mezitím je ovšem zajímavé sledovat růst úrokových sazeb eurozóně, který se rozjel těsně před Vánoci a zjevně pomáhá euru. V tomto ohledu mohou být data o inflaci velmi důležitá.

Ropa a zlato
Ropa WTI i Brent ukončily výjimečný rok propadem o 2 procenta a naopak Troyská unce zlata posílila takřka o 1 procento.

Akcie
Poslední obchodní seance loňského roku nebyla obohacena makro ekonomickými daty a tedy vše bylo „pouze“ na společnostech a jejich výkonech. K hvězdám pátečního dne patřila většina farmaceutických firem. Mezi lídry se zařadila i automobilka Ford, jenž přidala více jak jedno procento. V potížích se minulý týden nacházeli provozovatelé výletních zaoceánských lodí. Firmy zakončily minulý týden dalším propadem hodnoty, NCLH -1,24 %, CCL -1,95 %, RCL -0,58 %. Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average oslabil o 0,2 % (36.338 b.), S&P 500 o 0,3 % (4.766 b.) a technologický Nasdaq Composite o 0,6 % (15.644 b.).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688