Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  03.01.2022 08:51:39

Na co se připravit v prvním čtvrtletí roku 2022?

Na co se připravit v prvním čtvrtletí roku 2022?

Jan Berka
08:51 3. ledna 2022

Klíčové body

  • Témata jako pandemie a protipandemická opatření, tzv. úzká hrdla či geopolitické neshody se ponesou dále do roku 2022.
  • Inflace bude klíčová nejen z hlediska domácí měnové politiky, ale také například americké.
  • Rizikem prvního kvartálu bude jestřábí ČNB a možnost dřívějšího zvýšení amerických sazeb s dopadem na tržní sazby a dolar.
Zdroj: Depositphotos

Světové trhy se po svátečním režimu vrátí do běžného obchodování. S návratem likvidity se do hry vloží i strategie navazující na hlavní témata letošního roku. Těch si z toho předešlého odnášíme hned několik. Nejzásadnější podle nás bude, a to jak na domácím, tak i zahraničním poli, inflace a na ni navazující měnová politika.

Témata jako pandemie a protipandemická opatření, tzv. úzká hrdla či geopolitické neshody se ponesou dále do roku 2022. Stejně tak tomu bude u inflace a pokračující normalizace měnové politiky.

Z hlediska celosvětového dopadu bude stěžejní vývoj ve Spojených státech. Americký Fed již zahájil proces ukončování programu nákupů aktiv, který by měl dle plánu skončit během prvního čtvrtletí. Načasování zvýšení sazeb je na ukončení nákupů v podstatě nezávislé, aktuální stav americké ekonomiky však podle Fedu nahrává scénáři relativně rychle navazujícího pokračování měnověpolitické normalizace.

Tržní očekávání aktuálně zaceňují zhruba tři kola navyšování amerických sazeb v letošním roce. První je plně zaceněno už v květnu. Část trhu však spekuluje, že by Fed mohl začít zvedat sazby ještě dříve, a to s více než 50% pravděpodobností v březnu. Právě tento scénář bude rizikem přecenění na straně americké výnosové křivky s důrazem na její krátký konec, avšak i s vlivem na ten dlouhý. Ten stojí za plošším tvarem křivky, který odpovídá predikci nižší neutrální sazby nacházející se hluboko pod Fedem odhadovanými 2,5 %. Další rizikem tohoto přecenění je i silnější dolar, který by spolu s vyšším tržními sazbami mohl ohrozit rizikové měny.

To by se týkalo i koruny. Ve srovnání s ostatními měnami tzv. emerging markets by však ta česká mohla mít výhodu v doposud pozorované relativně dobré rezistenci vůči americkému dění. K tomu podle nás významně přispívá úrokový diferenciál, který by se měl dále rozšiřovat.

Předpokládáme, že ČNB v reakci na trvající inflační tlaky a hrozbu nárůstu dlouhodobých inflačních očekávání nad inflační cíl zvýší úroky minimálně na 4,5 % v prvním čtvrtletí. Tržní sazby zaceňují zvýšení sazeb v únoru o více než 60 bodů, což nadále představuje jistý prostor pro „překvapení“ v podobě námi očekávaných 75 bodů. Vyloučit nelze ani další zvýšení na konci března. Tržní sazby spekulují, že na horizontu tří měsíců by se sazby ČNB mohly dostat až na úroveň 5 %. My věříme, že centrální banka tuto hranici nepřekoná.

Rizika prvního čtvrtletí letošního roku jsou tak spojená se striktnější americkou měnovou politikou, včetně rizika přecenění tržního odhadu neutrální sazby, a na ni navazujícím silnějším dolarem. Na domácí půdě pak půjde o vyšší sazby ČNB a potenciálně silnější korunu. U ní však vzhledem k zacenění spatřujeme o něco menší ziskový potenciál než například u jiných měn regionu, které budou rovněž pod tlakem měnověpolitické normalizace.

Do všeho bude nadále promlouvat pandemie s důrazem na mutaci omikron. Věříme však, že s oteplením přijde zlepšení, jako tomu bylo v minulém roce. To by nepochybně znamenalo uvolnění protipandemických opatření a s tím i návrat pozitivní globální tržní nálady podporující riziková aktiva.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1337 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 95,92 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1281 do 1,1370 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,87 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 21,94 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,79 až 24,94 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 21,84 až 22,05 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj info: RoklenFx, ECB, Fed, ČNB, COT, TradingView, Statistický úřad USA, Ifo institut , Bloomberg, Reuters

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688