Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  02.01.2022 23:22:45

Tesla loni zvýšila prodeje o 87 procent, když poslední čtvrtletí roku přineslo další rekord

V současnosti již texaská společnost Tesla má za sebou další rekordní rok, když vlastně naplňuje své dříve oznámené cíle. Tedy zvyšovat po několik let svou produkci v průměru o 50 %, když v některých letech může být nárůst ještě výraznější. A že to bude právě rok 2021, naznačovaly již dříve postupně zveřejňované údaje za prvních 9 měsíců roku. Dnes pak Tesla vše stvrdila, když pozitivně překvapila údaji za poslední čtvrtletí. Ty totiž výrazně překonaly očekávání trhu.

Mezičtvrtletní růst o téměř 29 %

Vůbec poprvé za čtvrtletí automobilka vyprodukovala více než 300 tisíc vozů, konkrétně ve 4. čtvrtletí téměř 306 tisíc oproti necelým 238 tisícům ve 3. čtvrtletí. Opět se o většinu postaral Model 3 společně s narůstající výrobou Modelu Y.

Zveřejněná čísla nicméně naznačila, že Tesle se vlastně stále příliš nedaří výrazněji navýšit produkci svých luxusních modelů. Jejich letošní modernizace spojená i s upgradem výrobního procesu v úvodní části roku zatím nepřinesla dříve dosažené úrovně. Pro porovnání totiž o rok dříve ve 4. čtvrtletí Tesla vyrobila přes 16 tisíc vozů Modelu S a X, zatímco v tom uplynulém o téměř 3 tisíce méně.


Zdroj: Tesla

Jak plyne z přehledu, prodeje v uplynulém čtvrtletí dosáhly rekordních 308 600 vozů. Doplnit lze, že Tesla do svých výkazů prodaných vozů tradičně zahrnuje jen vozy s kompletně vyřízenými prodejními dokumenty. Zveřejněný údaj je tak tradičně konzervativní, resp. po dodání konečných údajů z autosalónů se finální údaj tradičně ještě o něco zvýší. Sama Tesla hovoří o obvyklém až 0,5 % nárůstu.

Za celý rok 2021 Tesla k zákazníkům dodala přes 936 tisíc vozů oproti půl milionů o rok dříve.

 

Zdroj: Tesla

Pokud nedojde k neočekávaným překvapením, letos by Tesla měla bez problémů překonat hranici milionů vyrobených, resp. prodaných vozů. Ve vztahu ke zmiňovanému uplynulému čtvrtletí lze již nyní hovořit o možné anualizované výrobě více než 1,2 mil. vozů. Navíc se výrazně přiblížilo spuštění výroby v dokončované gigafactory u Berlína a letošek by měl přinést zahájení produkce také v gigafactory v Texasu. Tedy další výrobní kapacity pro Model Y, resp. letos by se v omezeném množství se zpožděním měli první zákazníci dočkat také futuristického pickupu Cybertruck. A snad i nákladní Tesla Semi.

 

Kdy Tesla zveřejní hospodářské výsledky za uplynulý rok, zatím společnost neuvedla. Dle obvyklostí by se však tak mělo stát někdy ke konci ledna.

Akcie Tesla (TSLA) při poslední loňské seanci na Silvestra zakončily na 1 056,78 USD (-1,27 %). Za rok 2021 tak nakonec kurzově zhodnotily o téměř 50 %, zatímco o rok dříve to bylo o rekordních 743 %. Trh aktuálně texaskou společnost oceňuje na 1,06 bilionu USD, resp. v přepočtu tedy na více než 23 bilionů korun.

03.01. 07:58  s dotacemi jde vse (Dacan Strom)
03.01. 07:30  s dotacemi jde vse (Kurz)
03.01. 06:39  s dotacemi jde vse (brouk pytlík)
03.01. 05:47  s dotacemi jde vse (Joseff)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688