Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Z domova  |  02.01.2022 01:03:51

Fiala svým novoročním projevem připomněl Havla, důležitým vzkazem je – i pro sousední Německo – že Česko hodlá rozvíjet jadernou energetiku

Novoroční projev premiéra Petra Fialy byl jeho první šancí oslovit ve své nové funkci masově obyvatele ČR. A utvrdit je v klíčovém slibu voleb. V tom, že on a jeho vláda zajistí změnu. Šanci nepromarnil.

V ekonomicky laděných tématech na nutně omezeném prostoru vypíchl to podstatné. Zároveň zřetelně deklaroval nutnost dalšího rozvoje jaderné energetiky v ČR. Z mezinárodního hlediska jde o nepříjemný vzkaz pro sousední německé Zelené, jednu z koaličních stran tamní nové vlády. Ti jadernou energii odmítají. Staví se odmítavě i k dnešním signálům z tisku, že Evropská unie by měla uznat jádro jako zelený, udržitelný zdroj, bude-li tedy uspokojivě řešena otázka jaderného odpadu.

Fialův projev nelze nesrovnat s prvním novoročním projevem Václava Havla, jejž coby prezident pronesl v roce 1990. Havel tehdy předstoupil před občany Československa s tím, že přebírá zemi, jež rozhodně nevzkvétá. Také Fiala dnes nemaloval věci narůžovo. Čeká nás prý jeden z nejtěžších roků historie samostatné ČR. Nepřeháněl. Byť přelom počátku 90. let byl historicky nepochybně zásadnější než převzetí otěží jednou demokraticky zvolenou vládou od jiné demokraticky zvolené vlády, z ekonomického hlediska mohou letos lidé v ČR čelit nejvýraznějšímu poklesu reálných výdělků od 90. let. Právě kvůli inflaci či drahotě, které Fiala v projevu několikrát zmínil. Letos totiž kvůli ní vážně hrozí, že růst cen v ekonomice překoná růst mezd v největším rozsahu právě od 90. let. Ovšem bez tehdejší euforie ze znovuzískané svobody, politické plurality a budování otevřené tržní ekonomiky.

Rovněž je pravdou, že Fiala po předchozí vládě nepřebírá zemi zdaleka v tak dezolátním stavu, v jakém byla, když Havel poprvé coby prezident kdysi promlouval k národu. Lidé v ČR však jsou dnes mnohem náročnější a zřejmě i mnohem kritičtější, než byli počátkem 90. let. Jsou uvyklí stabilnímu růstu životní úrovně poslední řady let, částečně kupovanému na dluh. I s ním, jak vyzdvihl, chce nový premiér bojovat. To ale těžko půjde bez nepříznivého dopadu alespoň na některé skupiny obyvatelstva.

Pro to vše měl Fiala dnes více zdůraznit, že v letošním roce nemůže jeho vláda s dluhem či inflací cokoli zásadnějšího dělat. Setrvačnost sil vyvolávajících rapidní zadlužování i inflaci je značná, jak na domácí půdě, tak mezinárodně. Přitom premiérův vzkaz mohli leckteří diváci číst tak, že je v jeho moci už letos obé alespoň znatelně utlumit. Není.

Inflace naopak bude v prvních měsících letošního roku ještě zrychlovat, což opozice patrně využije – právě i s odkazem na dnešní premiérův projev – ke kritice vlády, jíž se dočká sluchu.

Lukáš Kovanda, 
hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688