Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
01.01.2022 17:41:58

Počasí: Po rekordním teplu přijde od středy ochlazení

 

Letošní Silvestr se zařadil mezi 3 nejteplejší za posledních 100 let. A nejen Silvestr. Celé období této oblevy je nezvykle teplé. Do střední Evropy pronikl velmi teplý vzduch od oceánu. Zimní počasí tak bylo doslova vymazáno. Teploty překročily 15 °C v nejnižších polohách. Na většině stanic padly rekordy.

Velmi teplá epizoda se pomalu blíží ke svému konci. První studené fronty chystají návrat zimy, i když žádné tuhé mrazy a pořádná zima na programu prozatím nebudou. Oceán bude mít nadále tendence oteplovat počasí ve střední Evropě. Výhodou dynamického počasí jsou srážky. Už od začátku prosince na většině míst obstojně pršelo nebo sněžilo.

Sněhové srážky se postupně vrátí do všech poloh, i když v těch nižších se sníh moc držet nebude. Odpolední teploty tam budou podle modelů nadnulové. Od středních a vyšších poloh se ale zima vrátí výrazněji a postupně se tam sněhová pokrývka znovu objeví. Nejchladněji bude od středy, odpoledne kolem 3 °C se sněhovými přeháňkami.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude oblačno až zataženo. Přechodně se může objevit i polojasno. Místy slabé mrholení. Teploty 8 až 13 °C, na severovýchodě Čech a celé Moravě chladněji.

V pondělí bude zataženo až oblačno, na frontě místy déšť, od 1 000 m n. m. déšť se sněhem. Teploty 8 až 12 °C.

úterý bude také zataženo až oblačno a často se přidá déšť, ve vyšších polohách déšť se sněhem nebo sněžení. Teploty 7 až 11 °C, ve druhé polovině dne od severu ochlazování.

Od středy bude oblačno až zataženo, občas přeháňky, od středních či vyšších poloh sněhové, v nížinách střídavě sněhové, smíšené i dešťové. Teploty 3 až 7 °C, postupně 0 až 5 °C.

Počasí 6.1.2022


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty