ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  31.12.2021 08:36:04

Ranní glosa: O inflaci, COVIDu a centrálních bankách v roce 2021 a 2022

Silvestr a Nový rok svádí k různým anketám, které buď bilancují anebo se pokoušejí o lacinou prognostiku. Jedním z takových zamyšlení by mohlo být: jaké bylo (v roce 2021) a možná bude (v roce 2022) hlavní makroekonomické téma na globální úrovní? Kandidát pro vítězství v takové anketě by se přitom rýsoval celkem zřetelně a měl jméno: inflace. Přesněji řečeno - inflace v době pokračující epidemie.

Připomeňme, že po počáteční srážce s COVIDem byla intepretace makroekonomického vývoje celkem zřejmá: globální ekonomika čelí brutálnímu poptávkovému šoku, kdy skokový nárůst nezaměstnanosti měl přinést deflační tlaky. Tomu odpovídala i univerzální reakce tvůrců hospodářské politiky v podobě masivních poptávkových intervencí. S příchodem dalších vln pandemie se však interpretace toho, co se na makroúrovni dělo, začala dost zásadně měnit a ekonomové se zaměřili na stranu nabídky, která evidentně nestíhala. Začalo se mluvit o tzv. úzkých hrdlech na straně nabídky (viz nedostatek chipů či ucpané přístavy), které měly za pár měsíců či možná nějaký ten kvartál zmizet. Ale nestalo se a nabídka nestíhá poptávku i po roce, přičemž makroekonomická debata o inflaci sklouzla k tomu, že se vede boj o to, zda ji interpretovat jako jev dočasný či trvalý.

Proč se vede boj o výklad povahy inflace dnes v době šířícího se omicronu, který sice není tak smrtelný, ale zato je brutálně nakažlivý a posílá lidi do karantény (čti pracovní neschopnosti) po milionech? Na finančních trzích totiž nejde o to, jak vyhodnotí (současnou či jinou) inflační epizodu, ale jak ji budou interpretovat centrální banky. Nad obchodníky a investory totiž visí stále pravdivý slogan: “Don’t fight the Fed” (neboli nebojuj s Fedem alias americkou centrální bankou). Ten ve zkratce vyjadřuje varování, že o dané makroekonomické konstelaci si můžeš jako obchodník či investor myslet cokoliv (a můžeš mít i pravdu), ale pokud nebudeš delší dobu brát v úvahu to, co říkají a jak konají centrální banky, tak můžeš šeredně prodělat.

Aneb hodně štěstí v novém roce, ať nás ani omicron či vysoká inflace neskolí!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688