Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pojištění  |  30.12.2021 16:23:06

Jde pojistit sníh a platí mi pojistka ve vesmíru? Některé předměty nebo činnosti jsou pro pojišťovny oříšek

Pojištění auta, chaty nebo dovolené bere většina lidí jako samozřejmost, nad kterou se dlouho nezamýšlí. Jsou ale oblasti, kde je to s pojištěním složitější. Pracovníky na infolinkách občas zaskočí dotazy na pojištění zranění z býčích zápasů nebo ze skákání po střechách domů. Srovnejto.cz společně s několika pojišťovnami dalo dohromady seznam těch nejzajímavějších věcí, se kterými si v letošním roce musely poradit.

Lety na koštěti a závody po domech

Pro sportovce by pojištění mělo být samozřejmostí. U rekreačních sportů se lidé pojistí online a za pár minut. „Přísně individuálně se ale řeší extrémní výkony, jako je lezecké zdolávání výškových budov nebo extrémní letecké akrobatické závody,“ vyjmenovává mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová. „Netradičních sportů v posledních letech přibývá, a tak pojišťovny pravidelně rozšiřují speciální seznamy, na kterých je možné najít řadu sportovních odvětví, o nichž mnozí zatím nikdy neslyšeli,“ říká Martin Daneš, ředitel divize pojištění Srovnejto.cz. V seznamu některých pojišťoven se tak objevuje například famfrpál - míčová hra na koštěti inspirovaná příběhem o Harrym Potterovi, nebo jetpack – létání s tryskovým batohem na zádech.

Není dům jako dům

Přestože domy a domácnosti patří k nejčastěji pojišťovaným produktům, ne každá střecha nad hlavou musí být pojistitelná. „Nepojišťujeme například stromové domy, protože jejich naceňování je velmi obtížné,“ říká mluvčí pojišťovny Allianz Marie Petrovová. Stejný problém je podle ní s jurtami nebo budovami ve špatném technickém stavu. Naopak bunkry ale u pojišťoven projít mohou. „Vytvářeli jsme nabídku pro spolek milovníků historie, který si jeden z bunkrů koupil. Pokud se v něm trvale nebydlí, bereme ho jako rekreační stavbu,“ dodává Kateřina Lorincová, produktová manažerka z Direct pojišťovny. Pokud jste se rozhodli celý rok bydlet na hradě, pojistí vám pojišťovna vaše historické bydlení jako rozlehlý rodinný dům. Jen musí mít střechu, okna, a navíc si za pojištění klient pořádně připlatí.

Počasí neporučíš

Zimní sportovní akce, které se neobejdou bez sněhu, jsou pro pořadatele pokaždé rizikové. „Například s akcemi, které jsou na sněhu přímo závislé, pořadatelé u pojišťoven většinou nepochodí. Pokud nejsou vyhlídky na sníh dostatečné a náhradní řešení, jako třeba umělé zasněžování nebo přeprava sněhu z jiného místa, je nejisté, musejí nést organizátoři riziko sami,“ říká Josef Matějovič, Head od Marketing Srovnejto.cz. Kromě sněhových podmínek je stejně tak nepojistitelný vítr. „Řešili jsme reálnou situaci, kdy nebylo možné pojistit výpadek mezinárodních závodů ve skocích na lyžích, které ohrožoval právě silný vítr,“ potvrzuje za UNIQA pojišťovnu mluvčí Svobodová.

Problémový Picasso

Obrazy a umělecká díla nedozírné hodnoty jsou pro pojišťovny také oříšek. Pojišťovny kladou velký důraz na zabezpečení domácnosti, případně akce, kde je dílo vystavováno,“ vysvětluje Martin Daneš ze Srovnejto.cz. Eva Svobodová z UNIQA dodává, že je navíc potřeba využít pro přepravu specializovanou společnost na tento druh transportů. I tak se ale do pojistky nevejdou všechna díla. Strop v této oblasti činí 5 milionů korun. Obraz od Picassa za 179,4 milionu dolarů bychom tudíž do pojištění nepřijali my ani žádná jiná z českých pojišťoven,“ vysvětluje Lorincová z Directu.

Houstone, potřebuji pojistit

Pojištění satelitů v kosmu je v poslední době globálním problémem. Kolem Země putují zbytky starších těles a další šrot, který ohrožuje funkční satelity, a vesmír se tak stává přeplněným. Družice jsou velmi nákladné a riziko jejich kolize příliš vysoké. O něco lépe jsou na tom například tryskáče. I u nich ale musejí majitelé zapátrat na trhu po pojišťovně, která se na pojištění těchto dopravních prostředků specializuje. I přesto, že v České republice existuje řada kosmických programů, s takovými poptávkami se zatím setkávají spíše pojišťovny v zahraničí.


Skupina Srovnejto se zaměřuje na poradenství a kompletní sjednávání produktů pro oblast rodinných financí, ať už je to pojištění od povinného ručení až po pojištění domácnosti, energie nebo mobilní tarify. Její služby doposud využily na slovenském i českém trhu více než 3 miliony uživatelů, kteří si prostřednictvím webů Srovnejto.cz, ePojisteni.cz, Tarifomat.cz, Pujcky.cz, Porovnajto.sk a Superpoistenie.sk snadno a rychle snížili své životní náklady. Značky spadající pod Skupinu Srovnejto mají více než desetiletou tradici a webový portál Srovnejto.cz je aktuálním lídrem na tuzemském trhu. Od roku 2018 je vlastníkem celé skupiny německý mediální dům Bauer Media Group.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St   6:00  Účinek vyšších úrokových sazeb na pojištění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Po 17:00  Cena pojištění nemovitostí v USA letos rekordně vzroste OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688