Inzerce (Inzerce)
Úvěry, půjčky  |  28.12.2021 09:38:03REKLAMA

Jak na srovnání půjček rychle a jednoduše?

Každý z nás se určitě už aspoň jednou dostal do situace, že potřeboval finance, které zrovna neměl. Je jedno, zda za tím byla rozbitá pračka, nepojízdné auto, rekonstrukce nevyhovujícího bydlení nebo něco jiného, řešení pak ale bylo jediné. Buď si na to půjčit, nebo s tím počkat. Jste na tom podobně a uvažujete o půjčce? Vyberte si tu nejvýhodnější.

To je rada nad zlato, že? Jednoduše se to řekne, ale realita je o poznání složitější. Půjček je nespočet, některé by vás ale sedřely z kůže. Jak poznat tu pravou a výhodnou půjčku? Čtěte dál!

Co je vlastně půjčka?

Když je řeč o financích, jde o vztah mezi dlužníkem a věřitelem, kdy dlužník věřiteli zapůjčí finanční prostředky a dlužník mu je ve smluvený termín vrátí i s nějakým tím úrokem navíc. Když je ale řeč o půjčce, nemusí jít výhradně o finance, jejím předmětem může být i movitá věc.

Víte, že věřitelem může být banka, ale i nebankovní instituce? Ta většinou přichází na řadu ve chvíli, kdy žadatel nesplní podmínky banky pro schválení půjčky, kterou nutně potřebuje.

Jak na srovnání půjček?

Půjčka patří mezi základní finanční produkty, podmínky pro poskytnutí půjčky se u jednotlivých institucí liší. Ty tam jsou doby, kdy jste se osobně museli vydat do banky a tam žádat o nabídku půjčky. Dneska si tu cestu můžete ušetřit, protože vše zvládnete online, třeba z oblíbeného křesla nebo kavárny.

Stačí si otevřít online porovnávač půjček, vyplnit tam pár základních údajů a za chvíli před sebou uvidíte jednotlivé nabídky.

Než tohle ale uděláte, je fajn si ujasnit několik věcí, mezi nimi třeba to, zda si opravdu potřebujete půjčit a kolik nutně potřebujete. Co si budeme povídat, většinou si půjčujeme víc, než potřebujeme, a za zbylé peníze si koupíme nějakou zbytečnost.

Další chybou, které se dopouštíme, je to, že se zajímáme jen o výši splátky a úroky. Sice jsou to důležité parametry, protože výše splátek ovlivní to, jak se po dobu splácení půjčky budeme mít, ale nenajdeme v nich všechny podstatné informace.

Víte, že splátka se skládá ze dvou částí, úroku a úmoru? Úmorem hradíme poměrnou část jistiny, úrok zase představuje odměnu věřiteli za to, že vám půjčil. Úrok se nastavuje podle úrokové sazby, obsahuje ale i další poplatky.

Zajímejte se i o RPSN

Kromě úroku je ale důležitá i roční procentní sazba nákladů (RPSN), díky které můžeme jednotlivé půjčky porovnat.

Vyjadřuje totiž celkové náklady úvěru, včetně úroků, poplatků za vedení úvěru i jeho sjednání, pojištění schopnosti splácet, poplatek za převod finančních prostředků a další poplatky. Čím je RPSN nižší, tím je úvěr levnější a výhodnější.

Náš tip na závěr: Když se pro půjčku rozhodnete, ověřte si důvěryhodnost společnosti , u které si chcete půjčit, poptejte recenze a přečtěte si obchodní podmínky i všechna ustanovení ve smlouvě. Zapátrejte i po sankcích , které by vám hrozily v případě, že nebudete schopni svým závazkům dostát a splátky hradit včas.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688